Âşık Hüseyin Sürmeli

Halk Ozanı

Doğum

Halk ozanı. 1918, Ceban (Onpınar) köyü / Varto (sonradan Karlıova) / Muş doğumlu. Babası, Hornek aşiretinin büyüklerinden olan Ali Sürmeli (1833-1961), yüz yirmi sekiz yıl süren uzun bir ömür yaşamıştı. Âşık Hüseyin Sürmeli’nin çocukluğu çok sade ve zor şartlar içinde, Ceban köyüne bağlı bir mezrada geçti. Okula kısa bir süre gitti, bu süre ancak okuma yazma öğrenmesine yetti. 1955 yılında ailesi ile birlikte Ankara’ya göç etti ve Merkez Bankasında hizmetli olarak çalışmaya başladı. Onu eğiten babasından dini bilgiler aldı. Babasından sonra etkilendiği ikinci kişi, yine Hormek aşiretinden olan Süleyman Uluyol oldu. Bu kişiden âşıklığı, usul ve adabını öğrenip onu üstat edindi. Üstadından aldığı en büyük birikim tasavvuf kültürüdür. Gençliğinden beri içinde yazma, söyleme gücü, isteği ve coşkusu olsa da, şiir yazmaya emekli olduğu 1984 yılında başladı.

Şiirlerinin ana temasını tabiat güzelliği ve insan sevgisi oluşturdu. Kendisi, şiir yazma gerekçesini; içindeki dert, keder, ezgi ve özlemleri dile dökme isteği olarak açıklar. Birçok şiirini zamana uymayacağı gerekçesiyle yakmıştır. 

“Kendisi ile ilk görüştüğümde verdiği şiirlerini okuduğum zaman Hüseyin Sürmeli kadar içinde aşk ateşi yanan, duygulu birine rastlamamıştım. Taşmak üzere olan bir bardağın veya duvarlarını yıkacak kadar dolu bir bendin varlığını gördüm onda. Ama bu yetmiyordu. Onun bu alanda bir üstadı, yetiştireni olmadığı ve yeteri kadar öğrenim görmediği için yazdıkları ve söyledikleri teknik açıdan zayıf  kalıyordu. Tanıştığım yıllarda kendisine  tavsiyelerde bulundum. Kabuğunu yırtmasını, halk ozanları ile daha sık birlikte olmasını, yaşayan bu geleneğin içinde kendisinin de bulunmasını istedim. Aradan yıllar geçti. Hüseyin Sürmeli adlı 82 yaşındaki bu genç ozan; şimdilerde halk şiiri ve hatta zaman zaman başvurduğu ‘şairane tarzla’ şiir dünyasına girdi. Kolay değil, 66 yaşından sonra, kendini kabul ettirmek. (...) Şiir tekniği mi? Onu fazla dikkate almayın. Önemli olan Hüseyin Sürmeli’nin yanardağ misali püskürttüğü aşkı, sevdası, çilesi, kaderi, özlemi.” (Hayrettin İvgin)

ESERLERİ:

Âşık Hüseyin (1992), Vartolu Ozan Hüseyin Sürmeli (1993), Anadolu’nun Çileli Ozanı Hüseyin Sürmeli (yay. haz. Ozan Naçari, 1997), Varlık Sağlam Kaynaktan Bir Damla (2001).

HAKKINDA: Seyhan Livanelioğlu (Vartolu Âşık Hüseyin Sürmeli kitabının içinde, 2001).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör