Aşık Maksut Feryadi

Türk Halk Müziği Sanatçısı, Halk Ozanı, Şair

Doğum
Eğitim
İlkokul mezunu
Diğer İsimler
Aşık Maksut Koca

Halk Ozanı, Şair, Türk Halk Müziği sanatçısı. Asıl adı Maksut Koca. Aşık Maksut Feryadi ve Aşık Maksut Koca olarak tanınmıştır.

1961 yılında Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Sosgert (şimdiki adı Taşdere) köyünde doğdu. İlköğrenimi köyünde tamamladı. Olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimini sürdüremedi.

Küçük yaşlarda müziğe ve halk şiirine ilgi duymaya başladı. İlk bağlama derslerini babasından aldı. Sonrasında ise kendini geliştirdi. Önce yöresindeki, daha sonra ise başka bölgelerdeki birçok aşıkla tanıştı ve bilgisini pekiştirdi. Ancak asıl ustası ve mahlasını veren kişi ise Sosgertli Hicrani (1899-1978) oldu. Önceleri usta malı türküler de dile getiren Feryadi, zamanla kendi türküleriyle duyulmaya başladı.

Çeşitli etkinlik ve yarışmalarda, birincilikler de olmak üzere birçok ödül aldı. Ayrıca aşıklık geleneğe ve halk şiirine ilişkin söyleşi ve konferanslar vermesi için Harward Üniversitesi tarafından ABD’ye davet edildi.

1996 yılında kurduğu Halk Ozanları Kültür Evi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Feryadi, bugüne dek 15 albüm hazırladı. Bazı şiirleri ders kitaplarına aktarıldı.

Maksut Feryadi’nin şiirlerinin bir bölümü “Sular Yandı” (2007) adıyla yayınlandı. Ayrıca Birsen Gicili tarafından “Maksut Feryadi’nin Hayatı ve Çalışmaları” (1993) adlı bir lisans tezi hazırlandı.

 

Albümleri:

 

Leyli Can

Şarabanı

Aşıklar Gecesi

Sazım Ağlar

Aşık Havaları

Sensiz Uzaklarda Ana

Seher Rüzgârı Gibi

Sular Yandı

Keyfeyle

 

Popüler Şarkıları:

 

Yüreğin Yansın

Kirpiğimle Yol Süpürdüm

Leyli Can

Beri Gel

Gelmezsen Öldüm

Yorgun Dizlerim

Şahım

Rüzgara

Gül Utansın

Kimde Var 

 

KAYNAKÇA: Birsen Gicili / Maksut Feryadi’nin Hayatı ve Çalışmaları (Lisans tezi, 1993), Bekir Karadeniz - Orhan Bahçıvan-Doğulu Halk Şairleri (2009), Maksut Feryadi Biyografi (ozanlar.biz, 01.05.2019), Aşık Maksut Feryadi  (izlesene.com, 01.05.2019), Aşık Feryadi Kimdir? (turkudostlari.net, 01.05.2019), Aşık Maksut Feryadi (shazam.com/tr, 01.05.2019), Aşık Maksut Feryadi Albümleri (muzikdinle.com.tr, 01.05.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör