Ârif Süleyman

Divan Şairi, Hattat, Şair

Doğum
-
Diğer İsimler
Mîr Süleyman Ârif b. Hasan b. İbrahim

Divan şairi ve hattat (D. İstanbul - Ö. 1769, Babadağ / Rumeli). Tam adı Mîr Süleyman Ârif b. Hasan b. İbrahim, asıl adı Süleyman’dır. Şiirlerinde Ârif mahlasını kullandı, Ârif Süleyman adıyla tanındı. Babası, III. Ahmed dönemi (1703-30) sadrazamlarından Mehmed Paşanın kethüdâsı Hasan Ağadır. Hâcegân-ı Dîvân-ı Hümâyun’dan olan Ârif Efendi divan kâtipliği, silâhtar kâtipliği, bir yıl sonra süvari mukabeleciliği ve defter eminliği gibi görevlerde bulundu. Bu son görevdeyken vefat etti.

Üç dilde şiirleri olduğu, bunların birer divan halinde toplandığı biliniyor. Bunlardan sadece Türkçe olanı eldedir, eserde ayrıca Farsça manzumeler de vardır. Tezkirecilerin değerlendirmelerine göre, 18. yüzyılın dikkate değer şairlerinden biridir. Çağının tanınmış hattat ve tezhipçileri arasındadır. Sülüs ve nesih yanında bilhassa ta’lik ve divanî yazıda üstad kabul edilmiştir.

ESERLERİ:

Divan (İstanbul Üniversitesi ve Süleymaniye kütüphanelerinde), Hilye (Hâkanî’ye nazire, manzum), Mi’râciyye, Rega‘ibiyye (Farsça, manzum, müstakil bir nüshası Süleymaniye Kütüphanesinde), Sâniha (Farsça, Süleymaniye Kütüphanesi yazmaları arasında).

HAKKINDA: Bursalı Mehmed Tâhir / Osmanlı Müellifleri (1914-24, cilt: 2, s. 317-318), Sadeddin Nüzhet Ergun / Türk Şairleri (1936-45, cilt: 1, s. 77-79), Metin Akar / Türk Edebiyatında Manzum Mi’râc-nâmeler (1987, s. 184-185), Mustafa Uzun / TDV İslâm Ansiklopedisi (cilt: 3, 1991, s. 369-370).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör