Eğilli Yuhenna (Eğilli Mor Yuhanon)

Bilgin

Doğum
Ölüm

Bizans dönemi Süryani bilginlerinden (D. 507, Eğil / Amid - Ö. 587, Efes). Bizans kilise tarihinde ünü yaygındır. Yakalandığı hastalıktan duasıyla kurtulduğu Marun adlı bir zahidin yaşadığı Egil'e yakın Are'ârabta manastırında 4 -15 yaşlarını geçirip, dinî ilimleri öğrenmiş, Marun ölünce, Amid'in kuzeyinde Avurtîlerin Mar - Yuhenna adlı manastırına gelip rahiplik meslekine girmiştir, 529 da şemmâs olmuştur.

Bilgisini arttırmak ve büyük merkezleri tanımak için 530 yılında derviş gibi seyahate çıkarak, 532 de Antakya'ya ve oradan da Mısır'a vardı. 533 yılında İstanbul'a varan Yuhenna, 535'te hemşerisi Amidli Afrim ile birlikte dinî irşadcı oldu, 540 ve 541 yıllarında Mezopotamya'ya seyahat etti.

Bizans İmparatoru Justinyanus, ilim ve erdemleriyle meşhur olan Yuhenna'yı 542 de huzuruna kabul ederek, onu Asya Eyaleti'nin merkezi Efes şehrine irşad için gönderdi. Oradan, Firigya, Lidya, Karya gibi Anadolu bölgelerini de dolaşarak henüz Hıristiyanlığı benimsemeyen ka­ba kabileleri bu dine sokmada büyük gayretler gösterdi. Nihayet, 558 yı­lında Efes'te merasimle piskopos seçildi. Bu vazifede 29 yıl kaldığından ve bu arada 92 kilise ve 12 manastır yaptırdığından, Bizans tarihinde "Efesoslu Yuhenna" adıyla da anılmıştır. Onun geniş nüfuz ve itibarını çekemeyen Efes Valileri aleyhine yürümüş, nihayet kendisini Eğede bir adaya sürmeğe muvaffak olmuşlardır. Yuhenna sürgünde iken 586 veya 587 yılında ölmüştür.

Egilli Yuhenna, Bizans'ta büyük kilise tarihi yazmış olmakla meş­hurdur. Onun "Kilise Tarihi" 3 büyük cilt olup, her cildi 6 bölümdür. I. ve II. Ciltler Roma Kayseri Julyus'tan 571 tarihine kadarki umumî vakaları anlatır. Son Cilt, 571 - 585 yıllarına ait olup 418 sahifedir. Bi­rinci cildi kaybolmuştur. Son iki cildi Yedinci Asırda yazılmış nüshalar olarak bulunmuş ve Londra'da, Britich Museum'da 14640 numara ile muhafaza edilmektedir. Yunanca yazılan bu eser, 1853'te Londra'da neşre­dilip, Smith'in ingilizce tercümesi 1860 da, Şunfelder'in Almanca tercümesi 1862 de basılmış ve ayrıca Lâtinceye de çevrilmiştir. Hazreti İsa di­ninin Doğu'ya ve Batı'ya yayılışı büyük bir vukuf ve sadakatle anlatıl­dığından, Yuhenna'nın eseri, pek makbuldür.

Yunanca yazdığı 3 ciltlik Kilise Tarihi 1853'te Londra'da yayımlandı. Almanca, İngilizce ve Latinceye çevrildi. Ayrıca iki ciltlik Evliya ve Azizlerin Menakıbı (58 bölüm, 619 sayfa; içinde Amid ve çevresindeki Azizler anlatılmıştır), Kısa Kilise Tarihi, Müminlere Dair Risaleler, Din Ulularına Cevaplar gibi yapıtları vardır.

KAYNAK: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 3), Yurt Ansiklopedisi (c.4, Anadolu Yayıncılık,1982), Gabriyel Akyüz'den alınan bilgiler, İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör