Ömer Türkçakal

Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
26 Mart, 2009
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Diğer İsimler
Ömer Türkçakal Bulvarı

Hukukçu, Avukat, Yönetici, Siyasetçi, XVIII. Dönem Kocaeli Milletvekili. (D. 1943, Muharremli / İzmit / Kocaeli – Ö.  26 Mart 2009, İzmit / Kocaeli). Baba adı İbrahim, anne adı Nefise. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı, Serbest Avukat, Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu Üyesi, İl Genel Meclis Üyesi, İzmit Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkanvekili olarak görev yaptı.

1971 yılında CHP'ye giren Türkçakal, merkez ilçe ve il gençlik kollarında başkanlık yaptı. CHP İl Sekreterliği, İl Genel Meclisi üyeliği ve Belediye Meclis üyeliği görevlerinde bulunan Türkçakal, SODEP'in kuruluşunda görev almış ve bu partinin Kocaeli İl Başkanlığı görevini yürütmüştü. İki dönem SHP İl Başkanlığı da yapan Türkçakal, 18. Dönem Kocaeli milletvekili olarak parlamentoda görev yapmıştı.

Ömer Türkçakal, 29.11.1987 genel seçimlerinde SHP’den XVIII. Dönem Kocaeli Milletvekili seçilerek 20.10.1991 tarihine kadar TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

26 Mart 2009 tarihinde İzmit’te hayatını kaybetti. Evli, 2 çocuk babasıydı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kanser tedavisi görürken hayatını kaybeden Ömer Türkçakal için Kocaeli Valiliği önünde tören düzenlendi.

Törene Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, milletvekilleri Nevzat Doğan, Fikri Işık, Hikmet Erenkaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen ile çok sayıda eski milletvekili ve çeşitli partilerin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Türkçakal'ın temiz kalpli ve dürüst biri olduğunu, TBMM'de görev yaptığı dönemde herkesin sevgisini kazandığını belirtti.

Kocaeli Baro Başkanı Cumhur Arıkan ise Türkçakal'ın dürüst, vatansever, Atatürkçü bir avukat ve siyasetçi olduğunu söyledi.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) Başkanı Mustafa Küpçü de KYÖD'ün kurucularından Ömer Türkçakal'ın, siyasi yaşamına her zaman kibar, dürüst ve herkese örnek biri olduğunu söyledi.

Valilik önündeki törenin ardından Fevziye Cami'ne getirilen cenaze, kılınan namazın ardından Bağçeşme Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Vefat yıldönümlerinde anılmaya devam eden Ömer Türkçakal’ın adı İzmit’te bir bulvara verilmiştir: Ömer Türkçakal Bulvarı.

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Ömer Türkçakal toprağa verildi (timeturk.com, 27.03.2009), Ömer Türkçakal (tbmm.gov.tr, 25.02.2021).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör