Vedat Milor

Gurme, Akademisyen, Yazar

Doğum
10 Ekim, 1955
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü
Burç

Gurme, yemek ve şarap eleştirmeni, akademisyen. 10 Ekim 1955 tarihinde İstanbul'da doğdu. Anne ile babası 5 yaşında ayrıldıktan sonra büyükanne ve büyükbabası tarafından büyütüldü. Aslen Konya'lı olan Milor'un büyükbabası Mecidiyezade ailesinden Tahir Paşa'nın torunu Tahir Bey'dir. Büyükannesi ise ulema ve medrese sahibi Ulusan-Karahafız ailesinin kızı Handan Hanım'dır.

Liseyi İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nde okuyan Milor, Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamladı. Lise yıllarında iştahsız ve sıska bir çocuk olan Vedat Milor, ayrıca "3 sevgilim" dediği masa tenisi, sinema ve edebiyata büyük bir tutkuyla bağlıdır. Galatasaray Lisesi'nde son sınıfta okurken Galatasaray Kültür ve Edebiyat Şöleni Komitesi Başkanlığını yapan Milor, bir gelenek haline gelen bu şöleni uzun yıllar organize etmiştir.

Lise yıllarında en sevdiği yemekler olan köfte ve makarnanın yanına, annesi Selma Keşmir tarafından sık sık götürüldüğü Çin Lokantası ziyaretlerinden sonra "tatlı-ekşi soslu karides" eklenmiştir. Lise yıllarında damak tadı oluşmaya başlayan Milor, kız arkadaşlarını etkilemek için onları sık sık farklı lokantalara götürmüştür.

Boğaziçi Üniversitesi sonrası kısa bir dönem Londra Ekonomi Okulu'nda eğitim gören Milor, daha sonra University of California, Berkeley'e gitti. Bu üniversitede sosyoloji doktorası yaptı. University of California, Berkeley'de eğitim gördüğü zamanlarda çeşitli şarap tadımları yapmaya başladı. Tadımlarda oldukça başarılı olduğu yönünde övgüler aldı. Bu sayede gastronomi ile ilgilenmeye başladı ve tavuk hariç her çeşit yemeyi denemeye başladı. Doktora tezi için 9 ay Paris'te kaldı. Paris'te bulunduğu sırada dünyanın en iyi şarap ve lokantaları ile tanıştı.

University of California, Berkeley'deki sosyoloji doktorasını Planing and Economic Development in Turkey and France: Brigning the State Back in başlıklı tezi ile tamamladı. Milor'un bu çalışması 1990 yılında American Sociological Association (Amerikan Sosyoloji Derneği) tarafından o senenin en iyi doktora tezi seçildi.

Vedat Milor, doktora sonrası Dünya Bankasında işe başladı. Sonrasında Brown University Sosyoloji Bölümüne asistan profesör olarak girdi. Princeton'daki Institute For Advanced Study'e davet edildi ve bir yıl Albert O. Hirschman'ın yanında araştırmalarına devam etti. Stanford University'e girdi ve hukuk okudu. Ardından bir şirketin hukuksal işlerine baktıktan sonra Georgia Institute of Technology'de "Kamu Yönetimi" bölümünde öğretim üyeliğine başladı.

2005 yılında Koç Üniversitesi'nde misafir profesör olarak "uluslararası politik ekonomi" dersleri verirken Milliyet gazetesinde yazmaya başladı. 2007 yılında NTV'de "Vedat Milor ile Tadı Damağında" programına başladı. Bu sırada iki işi birlikte yürütemeyeceğini anlayan Milor, akademideki görevini bıraktı.

Hâlâ Hürriyet gazetesinde haftasonu yazıları yazan Milor, Michelin yıldızına sahip bir şef olan Mikael Jonsson ile kurduğu Gastroville'nin devamı olan Gastromondiale'de ve Türkçe yayın yapan gastronomi sitesi Mizanplas'ta yazılar yazmaktadır. Ayrıca Youtube'da "Vedat Milor" isimli kanalında gastronomi üzerine videolar yayınlayan Milor, Profesör Linda Susan Milor ile evlidir. Bu evliliğinden Ceylan Handan Milor adında bir kızı olan Milor, yaşamını ABD ve Türkiye'de sürdürmektedir.            

 

Kitapları:

 

İstanbul 100 Lokanta (2014),

Lokanta ve Şarap Rehberi İtalya (2014).

 

KAYNAKÇA: Vedat Milor (vedatmilor.com), Vedat Milor: "Irkçılık Kapitalizmin Bir Parçası" (sozcu.com.tr, 02.06.2020), Vedat Milor'e Burgazada'da Saldırı! (aksam.com.tr, 30.07.2019), Yemek Eleştirmeni Vedat Milor Kimdir? (haberler.com, 30.07.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör