Deniz Bayrakdar

Profesör, Araştırmacı Yazar, Akademisyen

Eğitim
Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi

Akademisyen, profesör, sinema araştırmacısı. 1957 yılında İzmit’te doğdu. Eskişehir’de Dumlupınar ilkokulunu bitirdi ve sonra 1968 yılında Sankt Georg Avusturya Lisesi’nin sınavını kazandı ve yatılı olarak iki yıl hazırlık, üç yıl ortaokul ve dört yıl liseden oluşan eğitimine başladı. Lisede Ticaret Bölümünde okudu. Bu eğitim boyunca Almanca ve İngilizce ekonomi derslerinden, ticari aritmetik, stenografi, daktilografi, muhasebe, ticari yazışma gibi dersler aldı. O dönemde “Elektronische Datenverarbeitung” adı verilen bir bilgisayar dersi de gördü. Ticaret Bölümünü üçüncülükle bitirdi. Öğrenci olayları nedeni ile ailesi Eskişehir’de okumasını istedi ve büyük bir şans eseri Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü açıldı. Dört yıl eğitimden sonra Anadolu Üniversitesi adını alan üniversitede aynı bölümde asistan olarak göreve başladı ve doktora derslerine başladı.

1984 yılında İsviçre Hükümetinin bursu ile iki yıl Fribourg Üniversitesinde okudu ve yüksek lisans ve doktora arası bir derece olarak kabul edilen Diplom’a hak kazandı. Döndükten sonra Anadolu Üniversite’sinde yönetmen yardımcılığı yaptı. Almanca Dil Programı Paketi “Zeit für Deutsch”u büyük bir ekiple hazırladı. 1989 yılında doktora derecesini aldı.

1990 yılında ODTÜ’de çalışmaya başladı. Med-Campus Projeleri kazandı. ODTÜ GİSAM’ın kuruluşunu gerçekleştirdi. 1996 yılında İstanbul’a geri döndü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümünü ve sonrasında yüksek lisans programını kurdu. 2001 yılında dekan olarak Bahçeşehir Üniversitesine geçti.

Prof. Dr. Deniz Bayrakdar, 2005 yılından bu yana da Kadir Has Üniversitesinde çalışıyor. 1999 yılından bu yana Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler konferansını düzenliyor. Bu seriden 11 kitabı yayına hazırladı. İki kitabı da İngilizce olarak bu konferanslardan derleyerek Cambridge Scholars’tan yayımladı. 2008 yılından bu yana Avusturya Lisesi Mezunlar Derneği ALD Kadın Platformu Başkanlığını yürütüyor. Türkiye Unesco Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İletişim Komitesi Başkanıdır.

KAYNAK: III. Milli Kültür Şurası - Komisyonlar (kultursurasi.kulturturizm.gov.tr, 6.3.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör