Halil Özcan

Milletvekili, İlahiyatçı, Akademisyen, Siyasetçi

Doğum
01 Ekim, 1964
Ölüm
07 Ocak, 2024
Eğitim
Kral Suud Üniversitesi Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Şanlıurfa Milletvekili

İlahiyatçı, akademisyen, doçent, siyasetçi, 24, 25, 26 ve 27. Dönem Şanlıurfa Milletvekili (D. 1 Ekim 1964, Şahinalan köyü / Şanlıurfa - Ö. 7 Ocak 2024, Ankara). Babasının adı Hasan, annesinin adı Adle'dir. Kral Suud Üniversitesi Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümünde, doktorasını Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde yaptı.

Bir süre Suudi Arabistan'da öğretmenlik yaptı. 1993'te Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. İngiltere'de dil eğitimi gördü. Harran Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. Arapça Dil Merkezi kurdu. Aile vakfına ait Salih Özcan Öğrenci Yurdu ve Hilal Eğitim Vakfının yöneticiliğini yaptı. Şanlıurfa'nın Rakka, Halep, Haseki ile kültür köprülerinin koordinatörlüğü görevini üstlendi.

Ulusal ve uluslararası düzeyde STK çalışmalarıyla birçok kültürel projeye imza atan Özcan, Ak Parti'den 24, 25, 26 ve 27. Dönem Şanlıurfa Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. Özcan, 24. Dönemden itibaren Türkiye-Suudi Arabistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttü.

 

Vefatı:

 

AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Halil Özcan, 7 Ocak 2024 günü Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Özcan'ın cenazesi, ertesi gün TBMM'de düzenlenen törenin ardından Şanlıurfa'da toprağa verildi. Çok iyi düzeyde Arapça ve orta düzeyde İngilizce bilen Özcan, evli ve 6 çocuk babasıydı.

Dönemin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, Halil Özcan'ın tedavi gördüğü hastanede vefatını teessürle öğrendiğini belirterek, "Merhum milletvekilimize Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), 26. Dönem Milletvekilleri – Şanlıurfa  (akparti.org.tr, 27.05.2016), AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Halil Özcan hayatını kaybetti (hürriyet.com.tr, 07.01.2024).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör