Hrant Dink

Gazeteci, Yazar

Doğum
15 Eylül, 1954
Ölüm
19 Ocak, 2007
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Fırat

Gazeteci-yazar (D. 15 Eylül 1954, Malatya – Ö. 19 Ocak 2007, Şişli / İstanbul). Adını mahkeme kararı ile “Fırat” olarak olarak değiştirmiştir. Babası Sivas’ın Gürün, annesi ise Kangal ilçesindendir. 1961’de İstanbul’a taşınmalarının ardından annesi ve babasının boşanmaları üzerine iki kardeşiyle birlikte Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi. O dönemde sol görüşü benimseyerek Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji öğrenimi gördü. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel Hanım ile evlendi. Eşiyle birlikte kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz çocukların yerleştirildiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nda yöneticilik yaptı. Aynı zamanda kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürdü.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri yazarak yazı hayatına giren Dink, Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmelerle adı duyurdu. Ermeni Patrikhanesi’ne, “Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır” diyerek bu amaçla Türkçe-Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı çıkan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde de yazıları yayımlandı. Yazılarında Türkiye’deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiği yönünde yazılar yazdı. Ermeni Diasporası’na 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulundu. 1915 olaylarından Osmanlı yönetimini sorumlu tutan Ermeni Diasporası’nın aksine bu durumun asıl sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu savundu. 2002 yılında Urfa’da verdiği bir konferansta “Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim” dediği için “Türklüğü aşağılamaktan” üç yıl yargılandı. Sonrasında aklanan Dink, 3 Şubat 2004 tarihinde yayımlanan bir makalesinde Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine göre, “Türklüğe hakaret” savıyla yeniden yargılandı ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna karşın altı ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak cezası ertelendi. Bu dava için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne başvuru hazırlığı yapıyordu.

Hrant Dink 19 Ocak 2007’de Şişli’de Halaskârgazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesinin çıkışında vurularak öldürüldü. On dokuz yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, babası tarafından polise ihbar edilerek yakalandı. Ölümü birçok kesimde büyük yankı uyandıran Hrant Dink, Türkiye’de 1909 yılından itibaren, suikast sonucu öldürülen altmış ikinci gazeteci oldu.

2005 yılında Türkiye’de İnsan Hakları Derneği Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülünü, 2006’da Alman Stern dergisi Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülünü, 18 Kasım 2006’da Pen Award Fikir ve Düşünce Özgürlüğü Ödülünü, 24 Kasım 2006’da Bjornson İnsan Hakları Ödülü”nü almıştı. 2007’de öldürüldükten sonra kendisine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü verildi. Lyon’da bulunan bir sokağa, Diyarbakır’da Türklerle Süryanilerin birlikte yaşadığı bir sokağa ve Kınalıada’daki bir çocuk parkına da Hrant Dink adı verildi.

 HAKKINDA: Timur Sayhan – Demet Bilge Ergün / Sapan (2007). İstanbul İstanbul olalı böyle tören görmedi:  Hrant Dink'i 100 bin kişi uğurladı (Radikal gazetesi, 11 Ocak 2008),  İhsan Işık / İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi  (11. cilt, 2009), Vakahn N Dadrian / Soykırım Ansiklopedisinde Ermeniler, Hrant Dink’e bir dava daha açıldı (NTV, 19 Ocak 2012), Rıza Türmen / Hrant Dink Davası ve AİHM (Milliyet gazetesi, 19 Ocak 2012).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör