Salâhî-i Uşşâkî

Mutasavvıf, Şair

Doğum
-
Ölüm
Diğer İsimler
Abdullah Salâhaddîn-i Uşşâkî (tam adı)

Mutasavvıf, şair (D. 1705, Gölükesr – Ö. 1782, İstanbul). Tam adı Abdullah Salâhaddîn-i Uşşâkî, lakabı Salâhî’dir. Halvetî-Uşşâkî şeyhlerindendir. İlköğrenimini memleketinde yaptı. Daha sonra İstanbul’da öğrenim gördü. Bir süre Mısır’da bulundu. Öğrenim yıllarında Tahvil Kalemi Hekimoğlu Ali Paşa Dairesinde stajiyerlik ve mektupçuluk (kâtiplik) gibi devlet görevlerinde çalıştı. Tasavvufî eğitimini, Cemâlî mahlâsıyla şiirler de yazan, Mehmed Cemâleddîn-i Uşşâkî’den aldı. Celvetîlik ve Bektaşîlik yolunda Mustafa Haşim Baba’dan, Nakşibendîlik yolunda Emîn Efendi’den, Mevlevîlik yolunda Nâyî Osman Dede’den, Gülşenîlik yolunda Hasan Sezâî’den yararlandı. Cemâleddîn-i Uşşâkî ölünce, onun yerine Tahir Ağa Tekkesine şeyh oldu. 1781’de çıkan bir yangında bu tekkenin yanması üzerine Cemâleddîn-i Uşşâkî’nin Eğrikapı’daki tekkesine taşındı. Seksen yaşındayken burada öldü. Sûfî-şairler arasında güçlü bir şair olarak seçkinleşmişti. Özellikle naat (övgü) yazmaya önem veren Salâhî Uşşâkî’nin naatleri ayrı bir divan oluşturur.

ESERLERİ:

ŞİİR: Dîvân-ı Nuût-ı Salâhî (Haz. Mehmet Akkuş, 1999), Dîvan.

TASAVVUF: Gül-i Sadberg, Mir-’âtü’l-A’lâm ve Mişkâtü’l-Ahlâm, Mir’ât-ı Esmâ, Cevâhir-i Tâc-ı Hilâfet, Usûl-i Evrâd-ı Uşşâkiye, Medâr-ı Mebde ve Meâd, Mecma-ı Fenn-i Zerâfet, Izhâr-ı Esrâr, Tuhfetü’l-Uşşâkiyye, Bazı Ayetlerin Tefsîri, Mektuplar, Risâle-i Regaibiyye, Hilye-i Hasaneyni’l-Ahseneyn, Etvâr-ı Seb’a, Esâmî-i Hulefâ, Mevlid ve Mi’râciyye.

ŞERH: Riyâzü’l-Kavâid, Mevâkiu’-Nucûm Şerhi (İbn Arabî’ye), Miftâhu’l-Vücûdi’l-Ekber, Zeylü’l-Kitâb, Risâle-i Kudsiyye Terceme ve Şerhi, Muh-tasaru’l-Menâr Şerhi, Elli Dört Farz Şerhi, Şâfiye Şerhi, Mes’ele-i Acz fî Ma’rifetillâh Şerhi, Muhzır-ı Kavâid-i İ’râb, Tercümetü’l-Aşk, Şerh-i Rubâiye-i Ebî Saîd.

ÇEVİRİ: Havzu’l-Hayât Tercümesi, Usûl-i Hadîs Şerhi Tercümesi, Risâle-i Gavsiyye Tercümesi, Risâle-i Vücûd Tercümesi, Tercüme-i Arûz-ı Tebrîzî, Hz. Ali Dîvanı Tercümesi, Risâle-i Ahadiye Tercümesi (İbn Arabî’ye), Kasîde-i Bürde Tahmis ve Tercümesi (Bûsirî’den), Kasîde-i Münferice Tercümesi.

KAYNAK: Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri I (1972), Mehmet Akkuş / Abdullah Salâhaddîn-i Uşşâkî (Salâhî)’nin Hayatı ve Eserleri (1998), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör