Tülay German

Ses Sanatçısı, Yazar

Doğum

Ses sanatçısı, yazar. 1935 yılında İstanbul’da doğdu. Henüz dört yaşındayken şarkı söylemeye başlamıştı. Ayşe Abla’nın Cumartesi geceleri çocuklar için Ankara Radyosu’nda yaptığı programlarda Schubert’in “Serenad” ve “Ihlamur Ağacı” şarkılarını söyledi. Ardından Ferdi Statser’den piyano dersleri aldı. 1956 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdikten sonra ailesinden habersiz olarak Ankara’da Süreyya Gazinosu’nda sahneye çıktı. 1960-62 yıllarında caz şarkıları söyledi. İstanbul Radyosu’nda Hulki Saner’in hazırladığı “Melodi Kervanı” adlı programda yer alan ilk Türk şarkıcısı oldu. Radyoda Salim Ağırbaş Beşlisi’nin haftalık programlarında da caz şarkıları söyledi.

Müzik yaşamının ilk yıllarında opera sanatçısı Ruhi Su’dan dersler aldı. Aşık Nesimi Çimen ile Aşık Ali İzzet gibi halk türküsü sanatçılarından öğrendiği türküleri, çağdaş bir yorumla söyledi. 1960’lı yıllarda dörtlü dinletilerde çalıp söyledi, Timur Selçuk’la albüm çalışmaları yaptılar. 1962 yılında eşi Erdem Buri ile “Çoksesli Türk Popüler Müziği” yapmayı denedi ve bunu başardı. 1964 yılında, Yurdaer Doğulu, Erol Büyükburç, Tanju Okan gibi sanatçılarla, Milli Orkestra eşliğinde katıldığı “Balkan Melodileri Festivali”nde, eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı seçilerek, dönemin popüler dergilerinden “Arena”ya kapak oldu. Türk popüler müziğinde ilk “hit” olarak kabul edilen “Burçak Tarlası” adlı plağını doldurdu. Bu plakla birlikte, “aranjman” denilen ve Batı müziği şarkılarına Türkçe sözler yazılarak oluşturulan, yıllarca hüküm süren türden şarkılar tarihe karıştı ve Türk popüler müziği bu albümden sonra gerçek anlamda doğmuş oldu.

Caz dünyasının efsanevi sanatçılarından Charles Mingus, German’ın “Tract” albümünü dinleyince, Duke Ellington’un ölümü üzerine yazdığı şarkıyı seslendirmesini istedi. Ancak Duke Ellington’s Sound of Love adlı bu şarkı, önce German’ın geçirdiği bir trafik kazası, ardından da Mingus’un ölümü üzerine yayınlanamadı. Avrupa’nın ünlü virtüözlerinden François Rabbath ile de çalışan German, Zülfü Livaneli’nin Günlerimiz albümüne de Yiğidim Aslanım ve albümle aynı adı taşıyan şarkılarını seslendirerek konuk olmuş; Rabbath, Cahit Berkay, Erol Erdinç ve Engin Yörükoğlu ile birlikte bu albüme katkıda bulunmuştur.

German, 1966 yılının başlarında plak yapmak üzere Paris’e giderek, Fransızca on adet plak doldurdu. Fransa’da, Belçika’da, Almanya’da, Polonya’da, Tunus’ta, Fas’ta, Hollanda’da ve Brezilya’da radyo ve televizyon programlarında yer aldı, konserler verdi, çeşitli festivallere, televizyon ve radyo izlencelerine katıldı. Charles Aznavour, Lèo Ferre, Moody Blues gibi şarkıcılarla birlikte Fransa’nın en önemli konser salonlarında konserler verdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de İlhan Mimaroğlu’nun kendisi için yazdığı “Tract” albümünü doldurdu. Tülay German, en son olarak Nâzım Hikmet’e Saygı adlı bir albüm doldurduktan ve 1987 yılında Hollanda’da bir konser verdikten sonra sahnelerden çekildi. 1988 yılında dünya piyasalarına çıkan The Song of Poets (Şairlerin Şarkısı) derleme albümü ile 1999 yılında Yunus’tan Nâzım’a adlı albümü Türkiye’de yeniden çıkarıldı.

Tülay German, müzik yaşamının yanı sıra yazarlık da yapmaktadır. 1999 yılından itibaren Adam Sanat dergisinde yazıları yayımlanmaya başladı. 1964 yılındaki Balkan Melodileri Festivali’nde eleştirmenler German’ı “En Beğenilen Şarkıcı” seçtiler. Fransa’nın en büyük ödülü sayılan ve Türkiye’den 1971 yılında Moğollar’a, 1988’de Ruhi Su’ya verilen “Académie Charles Cros Grand Prix du Disque” adlı ödülü 1981 yılında German aldı. Bu ödül dünyada da Pink Floyd ve Jimi Hendrix gibi sanatçılara verilmiştir.  

ESERLERİ:

Erdemli Yıllar (1996), Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu (2001).

HAKKINDA: Murat Tunal / “33 Yıldan Beri Fransa’da Yaşayan Tülay German Sesiyle Geçmişe Götürüyor. O ilkti...” (Aktüel, 19 Ağustos 1991), Tülay German / Erdemli Yıllar (1996) - Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu (2001).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör