Mehmed Kısakürek

STK Yöneticisi, Yayıncı

Doğum
Ölüm
21 Ekim, 2023
Eğitim
Haydar Paşa Lisesi
Diğer İsimler
Necip Fazıl Kısakürek’in büyük oğlu. Mehmet Kısakürek

STK yöneticisi, Büyük Doğu Yayınları sahibi, NFKKAV Mütevelli Heyeti Başkanı (D. 1943, İstanbul – Ö. 21 Ekim 2023, İstanbul).

Ünlü şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek’in büyük oğlu Mehmed Kısakürek, 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Haydar Paşa Lisesi mezunudur. Babası zaman zaman hapiste olduğundan ailesiyle o ilgilendi. Babasının 1983 yılında vefatından sonra ise babasının mirası Büyük Doğu Yayınevi'ni yönetmiş, ayrıca, NFKKAV Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini yürütmüştür.

 

Mehmed Kısakürek'in Hizmetleri

 

Mehmet Kısakürek, babasının ardından edebi ve kültürel mirası koruma adına önemli adımlar atmıştır. Büyük Doğu Yayınevi aracılığıyla, Necip Fazıl'ın gün yüzüne çıkmamış eserlerini de yayınlamış, bu sayede babasının düşüncelerini geniş kitlelere ulaştırmıştır. Aynı zamanda, NFKKAV Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini üstlenerek, bu platformda da kültürel ve edebi mirası yaşatma çabasında bulunmuştur.

Mehmet Kısakürek'in bu çalışmaları, Türk edebiyatının ve kültürel mirasının korunmasında önemli bir rol oynamış, aynı zamanda Necip Fazıl Kısakürek'in düşüncelerinin gelecek nesillere aktarılmasında katkı sağlamıştır.

Mehmet Kısakürek'in topluma katkıları, sadece edebi alanla sınırlı kalmamış, aynı zamanda sosyal ve kültürel anlamda da hissedilmiştir. Babasının bıraktığı mirası yaşatarak, genç nesillerin Türk edebiyatı ve kültürüne olan ilgisini canlı tutma çabaları, toplumsal belleği zenginleştiren önemli çalışmalar arasında yer almıştır. Ayrıca, yöneticilik ve yayıncılık faaliyetleri ile de edebiyat ve kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi alanında önemli bir rol oynamıştır. Necip Fazıl Kısakürek gibi, o da düşüncelerini ve ideallerini topluma aktarma noktasında önemli bir misyon üstlenmiştir.

Mehmet Kısakürek, 2005 yılında babası Necip Fazıl yayımlanmamış İstanbul şiirlerini İstanbul’a Hasret adıyla derleyip yayımlamıştır.

 

Vefatı:

 

Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in oğlu Mehmed Kısakürek, 21 Ekim 2023 Cumartesi günü İstanbul’da vefat etti. Mehmed Kısakürek'in cenazesi 22 Ekim 2023 Pazar günü öğle namazını müteakiben Eyüp Sultan Camii'nde kılınan namazın ardından Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

HAKKINDA: Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in oğlu Mehmed Kısakürek vefat etti (yenisafak.com, 21.10.2023), Necip Fazıl Kısakürek'in oğlu Mehmed Kısakürek vefat etti (sabah.com.tr, 21.10.2023), Necip Fazıl'ın büyük oğlu Mehmet Kısakürek kimdir ve neden öldü? (orduyorum.com, 22.10.2023), Mehmed Kısakürek son yolculuğuna uğurlandı (trthaber.com, 22.10.2023), Necip Fazıl Kısakürek'in oğlu Mehmed Kısakürek vefat etti (haber7.com, 22.10.2023), Üstad Necip Fazıl'ın oğlu Mehmet Kısakürek son yolculuğuna uğurlandı (yeniakit.com.tr, 22.10.2023).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör