Melih Aşık

Gazeteci-yazar, Tercüman

Doğum
03 Kasım, 1942
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Burç

Gazeteci yazar, fıkra yazarı, tercüman. 3 Kasım 1942, Ankara doğumlu. Mütevazi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 5 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınan Melih Aşık Saint Benoit Fransız Lisesi ve ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. SBF'ye devam ederken bir yandan da TRT‘de çalışmaya başladı.

1966'da bir yıl TRT Haber Merkezinde tercüman olarak daha sonra 1967 - 71 yılları arasında Ankara televizyonunda yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. Televizyonda son görevi siyasi programlar yapan Objektif adlı bölümün şefliğiydi.

1971 yılında 12 Mart Muhtırası sonrasında TRT Ankara Televizyonu’ndaki işine son verildi. Bir ay hapis yattı. Ankara'da bir süre Yenigün gazetesi ve 7 Gün dergisinde çalıştı. O yıllarda Ankara'dan ayrılıp Almanya ve İsveç'e giderek işçilik yaptı. 1974 yılında ülkeye dönerek 1982 yılına kadar Günaydın Gazetesinde dış haberler ve iç haberler bölümlerinde çalıştı. 1982 yılında geçtiği Güneş Gazetesi’nde “Arka Pencere” köşesini hazırlayarak köşe yazarlığına başladı. 1986 yılında Milliyet'e geçti, aynı köşeyi Milliyet’te “Açık Pencere” adıyla sürdürdü.

Melih Aşık, Ernur Aşık’la evli olup Doğan (d.1978) ve Okan (d.1980) adlarında iki erkek çocuk babasıdır.

 

Ödülleri:

 

Melih Aşık, 1999 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödülüne, 2002 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Mustafa Ekmekçi Ödülü’ne aynı yıl Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin “Mülkiye Özel Ödülü”ne layık görüldü.

2007 yılında Dil Derneği Özel Ödülünü, 2012 yılında Türkiye Mimarlar Odası ödülünü aldı. 2013 yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Ödülü, 2014 yılında Halk TV’nin “Kırılmaz Kalem” ödülü kendisine verildi.

2017 yılında meslekte 50 yılı tamamlayan gazetecilere verilen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü aldı.

 

Kitapları:

 

Açık Pencere'den 2000'li Yıllar-1 (2004)

Açık Pencere'den 2000'li Yıllar-2 (2004)

 

KAYNAKÇA: Melih Aşık kimdir aslen nereli?  (gazeteoku.com, 18 Ocak 2019), Melih Aşık - Milliyet Köşe Yazarları – Aile Hekimi (milliyet.com.tr, 1 Nisan 2023), Melih Aşık  / Neyin Peşindeyiz (facebook paylaşımı, 03.04.2023), Melih Aşık Kimdir ? (haberler.com, 03.04.2023), Melih Aşık Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları  (kidega.com, 03.04.2023), Melih Aşık (eksisozluk.com, 03.04.2023).

NEYİN PEŞİNDEYİZ?

NEYİN PEŞİNDEYİZ?

 

MELİH AŞIK

 

Adam 200 gramlık cihaz yapmış... Cebimize koymuş...

Hem radyo, hem televizyon, hem takvim, hem saat, hem telefon, hem müzik kutusu, hem pusula, hem fotoğraf makinesi, hem film oynatıcısı, hem navigasyon aleti vb...

Hangi gün saat kaçta yağmur yağacak, sıcaklık kaç derece olacak, rüzgarlar hangi yönden esecek, ülke ülke, şehir şehir, ilçe ilçe bildiriyor.

Sokağa çıktın diyelim, adımlarını sayıyor... Geçen hafta şu kadar adım attın, bu hafta bu kadar, geçen ay şu kadar, hepsini söylüyor... İyi duyuyor musun, diye kulak muayenesi bile yapıyor.

Borsa'yı dövizi, altını, gümüşü saniye saniye bildiriyor...

Bankaya uğramadan para trafiğini yönetiyorsun.

Binlerce sayfalık ansiklopediyi karıştırma zahmetine girmeden istediğin bilgiyi sana bir saniyede çıkarıp veriyor...

Hepimizin cebinde birer tane var.

Artık yolumuzu yönümüzü, bugünümüzü yarınımızı onunla buluyoruz...

Sağlığımızı asrın mucizesi olan cihazlar ve ilaçlarla sürdürüyoruz

Ne var ki bunların hepsi Batı dünyasında keşfediliyor, orada geliştiriliyor.

Ne biz, ne İslam dünyası asrın keşiflerine katkıda bulunabiliyoruz...

Çünkü biz bambaşka konularla meşgulüz...

Göz damlası orucu bozar mı, şarkı dinlemek günah mıdır, deniz ürünü mekruh mudur?

Telefonu icat eden adam cennete mi gider cehenneme mi?

Seccade boyu halı kutsal mıdır, ayakkabı ile basan günaha girer mi?

Biz ve alimlerimiz bu çetin sorunları çözmekle uğraştık bin yıldır.

Ve hala oralardayız...

Melih Aşık

 

Kaynak: Melih Aşık  / Neyin Peşindeyiz (facebook paylaşımı, 03.04.2023).

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör