Güntekin Onay

Spor Yorumcusu, Gazeteci-yazar, Köşe Yazarı

Doğum
12 Ekim, 1971
Eğitim
Boğaziçi Üniversites
Burç
Diğer İsimler
Teknik direktör Gündüz Tekin Onay'ın oğlu

Gazeteci yazar, spor yazarı, tv spor programı sunucusu. Teknik direktör Gündüz Tekin Onay ile Zeynep Onay'ın oğludur. 12 Ekim 1971, Adana doğumlu. Serra Okumuş ile evli ve Ilgaz Tekin Onay, Irmak Onay adlarında iki çocuk babasıdır. İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca olmak üzere 3 dil bilmektedir.

Güntekin Onay, Özel Işık Lisesi'ni bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi'nde okumaya başladı ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde Turizm Bölümüne geçiş yaptı. 1992'de Kanal 6 'ya geçen Şansal Büyüka'nın yabancı dil bilen, genç, bilgili elemanlardan oluşan yeni bir ekip kurmak istemesi ile Türk Spor Basınına girdi. Gündüz Tekin Onay'ın oğlu Güntekin Onay'ı Şansal Büyüka'ya önermesiyle, Öztürk Pekin ve Doğan Yıldız gibi televizyoncular tarafından bir takım testlere tabi tutuldu ve testleri başarıyla geçtikten sonra aynı isimlerden eğitim aldı.

Önce Kanal 6'da dış haberler sorumlusu olarak mesleğe başladı. İlk olarak "Güney Amerika Kupasını" anlattı. Sonra "Borussia Dortmund - İnter" maçını anlatmaya Almanya'ya gitti. 1992-1993 sezonunda Türkiye Ligi maçlarını anlatmaya başladı. İlk anlattığı maç "Kocaelispor - Beşiktaş JK " maçı oldu. Kanal 6 sabah bültenlerinde spor haberlerini sunmaya başladı ve Şansal Büyüka ile stadyum programını yaptı. Daha sonra Şansal Büyüka'yla beraber Kanal D'ye geçti ve Televole isimli spor programını yaptı. 1996 yılında Şansal Büyüka ile beraber Show TV'ye geçti. 1997 yılında Star TV'ye geçerek Telegol programının sunuculuğunu yaptı ve UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarını anlattı.

Daha sonra NTV'ye transfer oldu. Rıdvan Dilmen'le beraber %100 Futbol programını lig maçlarından sonra ve Türk takımlarının Avrupa maçlarından sonra yapmaktadır. Türk futbolunun referans programlarından biridir. Bir dönem pazar geceleri "Videolig" programında Rıdvan Dilmen'le Türkiye ligindeki tüm karşılaşmaların özetlerini gösterip yorumladı. Gol programında Emek Ege ile Avrupa liglerini yorumladılar.

26 Temmuz 2017 tarihinde BeIN Sports (Türkiye)'ye transfer olmuştur. Hürriyet gazetesinde spor yazarlığını da sürdürmektedir.

 

Ödülleri:

 

2011 Altın Kelebek Ödülleri En İyi Spor Programı (Yüzde 100 Futbol

2009 Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Ödülleri Yılın Spor Programı (Yüzde 100 Futbol)

 

HAKKINDA: Güntekin Onay - Fenerbahçe topu verdi maçı aldı (hürriyet.com.tr, 23.06.2022), Gündüz Tekin Onay - Biyografya (biyografya.com, 28.08.2022), Güntekin Onay kimdir? (haberler.com, 28.08.2022), Güntekin Onay kimdir, kaç yaşında? (trhaber.com, 28.08.2022), Güntekin Onay kimdir? (spor.haber7.com, 28.08.2022), Güntekin Onay Aslen Nereli? (nereli.org, 28.08.2022), Güntekin Onay Kimdir (neoldu.com, 28.08.2022), Güntekin Onay (eksisozluk.com, 28.08.2022), Güntekin Onay (tr.wikipedia.org, 28.08.2022).

FENERBAHÇE TOPU VERDİ MAÇI ALDI

FENERBAHÇE TOPU VERDİ MAÇI ALDI

 

GÜNTEKİN ONAY

 

Sarı lacivertliler özellikle ilk yarıda arzuları ve tempolarıyla dikkat çekti.

F.Bahçe, Adana Demirspor karşısına üçlü savunma kurgusuyla çıktı. Görünen o ki Jorge Jesus, her maça farklı bir kurgu ve planla çıkmaya devam edecek. Luan Peres, Szalai ve Lemos’tan oluşan savunma kurgusunun önünde de Willian Arao geniş bir alanı kontrol etmekle görevliydi. Jorge Jesus teknik kapasitesi yüksek Demirspor karşısında topa sahip olmayı talep etmedi. Tecrübeli teknik adam, ikinci bölgeyi kapatıp kazandığı toplarla hızlı bir şekilde rakip kaleye gitmeyi hedeflerken bu plan büyük ölçüde tuttu.

Son derece istekli ve diri görünen Enner Valencia’nın biri penaltıdan iki golüyle devre sonunda soyunma odasına üstün giden sarı-lacivertliler ikinci yarının başında farkı üç çıkartsa da maçı kopartamadı. Özellikle Onyekuru’yu durdurmakta güçlük çeken Fenerbahçe savunmasında Szalai bir penaltıya neden olmanın dışında Demirspor’un ikinci golü öncesinde de yaptığı hatayla Onyekuru’ya adeta asist yaptı.

 

ALIOSKI RAHATLATTI

 

Adana temsilcisi ikinci yarıdaki etkili futboluyla Fenerbahçe karşısında iki gol bulmakla kalmadı, Yusuf ve Onyekuru ile de net pozisyonlar buldu. Jorge Jesus değişiklikler ile son yarım saatlik bölüme daha diri bir kadroyla girmeyi hedefledi. Rakitskiy’nin kırmızı kartı ve hemen ardından gelen Alioski’nin şık golü Fenerbahçe’yi rahatlattı.

 

GENEL GÖRÜNTÜ OLUMLU

 

F.Bahçe’nin arzusu ve temposunu özellikle ilk yarıda çok beğendim. Yüksek mücadele gücü ve fizik kaliteye sahipler. Emre Mor’un Ferdi’ye çok yardım etmemesi ve topla çok oynayıp kayıplar yapmasının dışında sarı-lacivertli takımın genel görüntüsü olumlu. Adana Demirspor çok kaliteli bir takım ve dün de 3-0 geriye düşmesine rağmen maçı bırakmadı. Lacivert mavililer özellikle iç sahada her maça favori çıkacaklardır.

KAYNAK: Güntekin Onay - Fenerbahçe topu verdi maçı aldı (hürriyet.com.tr, 23.06.2022),

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör