Sinead O'connor

Besteci, Şarkıcı, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen

Ölüm
31 Temmuz, 2023
Eğitim
Üniversite mezunu
Burç
Diğer İsimler
Şüheda Sadakat. Shuhada Sadaqat. İrlandalı Müslüman şarkıcı

İrlandalı Müslüman şarkıcı, söz yazarı ve besteci (D. 8 Aralık 1966, Glenageary / Dublin / İrlanda - Ö Doğu. 31 Temmuz 2023, İrlanda). Tam adı Sinéad Marie Bernadette O'Connor, Müslüman olduktan sonra Şüheda Sadakat adını almıştır. John O'Connor ile Marie O'Connor'un kızı.

Adını, İngiltere'ye karşı girdiği bağımsızlık savaşımıyla tanınan İrlanda Cumhurbaşkanı'nın eşinden alan O'Connor, anne ve babasının boşanmasından sonra, annesinin kendisine şiddet uygulaması nedeniyle 1979 yılından sonra babasıyla birlikte yaşamaya başladı. Eğitimini tamamlayamayan sanatçı, en son öğrenim gördüğü okulda sanata eğilim gösterdi. Barbra Streisand'ın "Evergreen" adlı şarkısını söyleyerek dikkatleri üzerine çekince Tua Nua adlı bir topluluğa katıldı.

1983 yılında babasının desteğiyle girdiği "Newtown" adlı okulda müziğe iyice yoğunlaşarak bir deneme albümü çıkardı. Ertesi yıl, bir müzik dergisi aracığıyla tanıştığı Columb Farrey'in yönlendirmesiyle "Ton Ton Macoute" adını verdiği kendi müzik topluluğunu oluşturdu. Küçük bar ve gece kulüplerinde sahneye çıkan Ton Ton Macoute, tam adını duyurmaya başladığı 1985 yılı sürecinde annesini bir Trafik kazasında yitirdi.

Annesinin vefatından sonra Londra'ya gitti ve orada John Reynolds ile evlendi. Bob Dylan'dan Bono'ya kadar, Fachtna O'Ceallaigh ve Marco Pironi gibi sanatçılarla birlikte çalışmalar yaptı.

1990 yılında söz yazarının Prince olduğu ve zirveye çıkmasına yol açan şarkı olan "Nothing Compares 2 U" adlı şarkıyı yaptı. Layık görüldüğü Grammy Ödülü'nü reddeden O'Connor, politik kimliğini sanatıyla birlikte önplana çıkararak, ABD ve savaş karşıtı bir çizgi izledi. 1992 yılında Papa II. Jean Paul'ün katolik kilisesindeki cinsel tacize sessiz kalmasını protesto için Papa'nın bir fotoğrafını televizyon kameralarının önünde yırtmasıyla dindar kamuoyunun tepkisini çekti.

İsveç'li eşiyle olan ikinci evliliğini 2003 yılında bitiren sanatçı, yaptığı albümlerle beğeni toplayarak listelerde üst sıralarda yer aldı. 2002'de çıkardığı İrlanda halk şarkılarını içeren Sean-Nós Nua albümünde beklediği başarıyı bulamayınca müziği bıraktığını açıklamasına karşın, 2005 yılında geri döndü.

Üç kez evlendi: Steve Cooney (e. 2010–2011), Nicholas Sommerlad (e. 2001–2004), John Reynolds (e. 1987–1991). 4 çocuk annesidir: Shane Lunny, Roisin Waters, Jake Reynolds, Yeshua Bonadio.

O'Connor 2 Ekim 2013'te kendi web sitesinde pop şarkıcısı Miley Cyrus'a açık mektup yayınlayarak genç şarkıcıyı müzik endüstrisinin kadınlara nasıl davrandığı ve bu bağlamda cinselliğin rolü hakkında uyardı. Özel olarak "Wrecking Ball" videosunu eleştirdiği bu mektupta O'Connor şöyle dedi:

“ Senin verip durduğun mesaj, fahişe gibi kullanılmanın bir şekilde havalı olduğu... bu hiç de öyle havalı değil, Miley ... tehlikeli. Kadınlara cinselliklerinden çok daha öte değer verilmelidir. Bizler sadece arzu nesneleri değiliz. Seni yaşıtlarına daha sağlıklı ... onların ve senin şu anda senin kariyerinde olup bitenlerden daha değerli olduğunuza dair mesajlar vermeye teşvik ediyorum.  „

2017 yılında ismini Magda Davitt olarak değiştirdiğini duyurarak bir röportajda "ataerkil kölelik adlarından azade, ebeveynlik lanetlerinden azade" olmak istediğini söyledi.

 

2018 Yılında İslamiyeti Seçti:

 

19 Ekim 2018'de kendi Twitter hesabında İslamiyet'e geçtiğini ve adını Şüheda Davitt olarak değiştirdiğini duyurdu. Ardından, 2019 yılında soyadını da Sadakat olarak değiştirdi.

Sonra Müslüman olduğunu açıklayan ünlü şarkıcı ""Müslüman olduğum için gurur duyuyorum. Bu, her akıllı ilahiyatçının doğal olarak varacağı bir sonuç. Tüm kutsal yazıtlar bizi İslam'a götürüyor. İslam tüm diğer kutsal kitapları gereksiz kılıyor" demişti. Twitter'da paylaştığı mesajlarda İslam'ı seçtiğini duyurmuştu.

Müslüman olan Sinead O’Connor yeni adıyla Shuhada Sadaqat: İslam'ı seçtiğini "Müslüman olduğum için gurur duyuyorum!" sözleriyle duyurmuştu.

53 yaşındaki Sadaqat, 54'üncü yaşına da turne kapsamında sahneye çıktığı Berlin'de girdi. Sonra Müslüman olduğunu açıklayan ünlü şarkıcı ""Müslüman olduğum için gurur duyuyorum. Bu, her akıllı ilahiyatçının doğal olarak varacağı bir sonuç. Tüm kutsal yazıtlar bizi İslam'a götürüyor. İslam tüm diğer kutsal kitapları gereksiz kılıyor" demişti.

Ocak 2022'de oğlunu kaybeden İrlandalı şarkıcı Sinead O'Connor (Şüheda Sdakat), 17 yaşındaki oğlu Shane Lunny vefat ettikten sonra Şubat 2022'de bir daha şarkı söylemeyeceğini duyurmuştur.

 

Vefatı:

 

Müzik dünyası efsane bir isme daha veda etti. Dünyaca ünlü İrlandalı Müslüman şarkıcı Sinead O'Connor, 26 temmuz 2023 günü İrlanda’da 56 yaşında vefat etti.. O'Connor 1990'da Prince's Nothing Compares 2 U'nun yürek burkan kapağıyla dünya çapında yıldız olmuştu.

Sinead O'Connor ya da İslam dinine geçtikten sonra kullandığı adıyla Shuhada Sadaqat İslami usullere uygun şekilde toprağa verildi... İrlanda Cumhurbaşkanı da yer aldı. Ölümüyle milyonları yasa boğan efsane yıldız için yakın zamanda Londra’ya taşınmadan önce uzun yıllar yaşadığı evinin sokağında bir anma düzenlendi.

56 yaşındayken aniden hayatını kaybetmesiyle milyonları yasa boğan efsane şarkıcı Sinead O'Connor için memleketi İrlanda’da çok sayıda kişinin katıldığı bir anma töreni düzenlendi. Ünlü şarkıcı daha sonra sadece en yakın aile üyelerinin bulunduğu, basına kapalı cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Sinead O’Connor İslami usullere uygun şekilde toprağa verildi... İrlanda Cumhurbaşkanı da yer aldı

Ünlü şarkıcı hayranlarıyla bir video paylaştıktan kısa bir süre sonra evinde ölü bulunmuştu

Şarkıcının sayısız hayranı cenazenin bugün gerçekleşeceğinin öğrenilmesinin ardından onun yıllar boyunca yaşadığı mahalleye akın etti. Sinead O'Connor, 15 yıl boyunca Bray bölgesinin Co Wicklow kasabasında yaşamıştı. O'Connor, 17 yaşındaki oğlu Shane Ocak 2022'de intihar ederek öldükten sonra çok yalnızlık çektiğini söylüyordu.

Sinead O'Connor için yıllarca yaşadığı evin önünde ve mahallesinde anma düzenlendi, bölgeye gelen yollar trafiğe kapatıldı, şarkıcının cenaze arabasını sayısız hayranı üzüntüyle takip etti

Cenaze törenine ilişkin planlar ailesi tarafından İrlanda'nın kamu yayıncısı RTE kanalına yapılan bir açıklamayla paylaşıldı. Aile Sinead O'Connor için bir anma töreni ve cenaze geçitı düzenleneceğini duyurunca İrlanda ve İngiltere’den sayısız hayranı bölgeye akın etti. İrlanda demir yolları da bir açıklama yayınladı. Şarkıcının cenazesi için bölgeye yoğun bir Trafik akışı olduğu, tren seferlerinin de alışılmışın dışında çok kalabalık olduğu bildirildi. Anmaya özel araçlarla değil toplu taşımayla gelinmesi rica edildi.

Ünlü şarkıcı için düzenlenen anma töreni ve cenazeyi İrlanda resmi televizyonu canlı yayınladı: Sinead O'Connor'ın naaşını taşıyan arabanın etrafında sayısız seveni toplandı, cenaze için yollar trafiğe kapatıldı

 

Sınead O'connor'ın Cenaze Namazını Baş İmam Kıldırdı

 

Sinead O'Connor kılınan cenaze namazının ardından İslami usullere uygun olarak toprağa verildi. Ünlü şarkıcının cenaze namazını İslam alimi ve İrlanda İslam Merkezi Baş İmamı Şeyh Dr. Ömer El Kadri kıldırdı. Şeyh Dr. Ömer El Kadri, Sinead O'Connor’la 2018 yılında tanışmıştı.

Sinead O’Connor İslami usullere uygun şekilde toprağa verildi... İrlanda Cumhurbaşkanı da yer aldı

El Kadri ünlü şarkıcının ailesine de onun Müslüman kümliğini tanıdıkları ve istediği şekilde İslami usullere göre gömülmesini sağladıkları için teşekkür etti

 

"Müslüman Kimliğini Tanıyıp Benimsedikleri İçin Ailesine Teşekkürlerimi Sunuyorum”

 

Ömer El Kadri ünlü şarkıcıyı tanımış olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken "Bugün, İrlanda'nın kızı Sinead O'Connor nam-ı diğer Shuhada Sadaqat için Müslüman cenaze namazını kıldırma fırsatı bulduğum için inanılmaz derecede minnettarım. Bu cenazenin bir parçası olmak benim için bir onurdur ve onun Müslüman kimliğini tanıyıp benimsedikleri için ailesine en içten teşekkürlerimi sunuyorum."

 

 

Albümleri:

 

The Lion and the Cobra - 1987

I Do Not Want What I Haven't Got - 1990

Am I Not Your Girl? - 1992

Universal Mother - 1994

Gospel Oak - 1997

So Far... the Best of Sinéad O'Connor - 1997

Faith and Courage - 2000

Sean-Nós Nua - 2002

She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty - 2003

Collaborations - 2005

Throw Down Your Arms - 2007

Theology - 2007

How About I Be Me(And You Be You)? - 2012

 

KAYNAKÇA: Sinead O'Connor kimdir? (hurriyet.com.tr, 25 Ekim 2018), Müslüman olan Sinead O'Connor kimdir? (haber7.com, 26 Ekim 2018), İrlandalı şarkıcı Sinead O'Connor'ın 17 yaşındaki oğlu öldü (ntv.com.tr, 9 Ocak 2022), Sinead O'Connor şarkıcılığı bıraktı! (haberturk.com,15 Şubat 2022), Efsane şarkıcı Sinead O'Connor hayatını kaybetti (ntv.com. tr, 26.07.2023), Sinead O’Connor İslami usullere uygun şekilde toprağa verildi... İrlanda Cumhurbaşkanı da yer aldı (hürriyet.com.tr, 8 Ağustos 2023).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör