Hazret-i Hasan

Ehl-i Beyt, Halife

Eğitim
Hz. Muhammed ve Hz. Ali'nin eğitimi
Diğer İsimler
İmam Hasan

Müslümanların Beşinci Halifesi, Hz. Peygamber (S.A.V)’in torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatma’nın Oğlu, On İki İmam’ın İkincisi (D. 625, Medine / Arabistan -  Ö. 669, Medine /  Arabistan). 625 yılında Medine’de doğdu. Kulağına ezan okuyan ve adını Hasan koyan bizzat Peygamberimiz (S.A.V)’dir. Hz. Hasan, dedesi Hz. Muhammed (S.A.V)’in terbiye ve eğitimiyle büyüdü. Peygamberimiz, Hz. Hasan’ı çok sever ve ona şefkatle davranırdı. En fazla hadis rivayet edenlerden Ebu Hureyre (R.A) anlatıyor:

 “Hasan’ı gördüğümde gözlerim yaşlarla dolar. Çünkü buğünkü gibi hatırlıyorum. Resululah (S.A.V) onu kucağında oturtur, o da mübarek sakalıyla oynardı. Resulullah üç defa şöyle duyurdular. ‘Ben bunu çok seviyorum, sen de sev. Onu sevenleri sev.’ Yine Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için şöyle buyurdular: ‘Allah’ım ben bu ikisini seviyorum, sen de bunları sev. Onlardan nefret edenleri sen de sevme.’

Peygamberimiz vefat ettiğinde Hz. Hasan henüz sekiz yaşında idi. Bundan sonra babası Hz. Ali’nin terbiyesinde büyüdü. Yüzü Resulullah’a çok benzerdi. O da babası gibi kerem sahibi, çok cömert bir insandı. İki defa malının tamamını Allah yolunda dağıttı.

Hz. Hasan, babası Hz. Ali’nin şehid edilmesinden sonra halife oldu. Kendisine önce kırk bin Müslüman biat etti. Daha sonra Irak, İran, Kufe, Medine, Mekke ve Yemen bölgesinde  yaşayan Müslümanlar da biat etti. Fakat Mısır ve Şam ahalisi halife olarak Muaviye’yi tanıdılar, Halifeliğinin yedinci ayında Hz. Hasan ve Muaviye’nin ordusu savaşa hazırlandı. Ancak Hz. Hasan, Müslüman kanı dökülmesin diye halifeliği Muaviye’ye bıraktı. Muaviye ile anlaştıktan sonra Medine’ye geldi. Muaviye kendisinden sonra Hz. Hasan’ın halife olmasına razı olmuştu. 669 yılında Medine’de Muaviye’nin oğlu Yezid’in kışkırttığı hanımı tarafından şehid edildi. Medine’de Bâki kabristanına gömüldü.

 

Resulullah (S.A.V), Hz. Hasan ve ailesi için şöyle buyurmuştur:

 

 “İçinizden en hayırlısı Ali, gençlerin arasında en hayırlısı Hasan ile Hüseyin, kadınlarında en hayırlısı Fatma’dır. Hasan ile Hüseyin cennet gençlerinin büyüğüdürler. Babaları onlardan faziletlidir.”

Hz. Hasan, birçok güzel özelliği yanında güzel konuşmasıyla da ünlüydü. O kadar güzel konuşurdu ki, hitabete değer veren bir kişi şöyle demiştir:

 

 “Hiçbir insan görmedim ki kısa konuşmasını ve susmasını gönlüm dilemesin. Yalnız Hz. Hasan müstesna. O konuşurken, ‘aman susmasın’ diye içim titrerdi.”

 

KAYNAK: İhsan Işık / Dört Büyük Halife (1991, Dört Büyük İslam Önderi adıyla, 2010; Almancası Die Vier Grossen Kalifen In Der Islamischen Religion adıyla 1992).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör