Türk Sanat Müziği ses sanatçısı. 1955’te Kütahya’da doğdu. 1969 yılında 14 yaşında iken Salih Enver Torun ile evlendi. Bir ara boşanıp 1.5 sene sonra tekrar evlendiler. Eşi 2003 yılında İntihar etti. Cenk Torun (d.1974) ve Tolga Torun (d.1978) adında iki oğlu ve bir ablası, bir kız kardeşi, bir abisi vardır.

14 yaşında evlenerek Ankara‘ya yerleşti. Gündüz Verem Savaş Genel Müdürü’nün özel kaleminde çalıştı, gece ise akşam ticaret lisesine gitti. Bir müddet sonra Ankara radyosunda işe başladı. Şöhret basamaklarına birer ikişer tırmandı.

1985 yılından beri Türk Sanat Müziği icra eden Nurdan Torun,1987 yılında Fahrettin Aslan’ın keşfetmesi ile profesyonel müzik kariyeri Maksim Gazinosu’nda sahne almasıyla başladı.

Nurdan Torun, İlk Albüm adlı ilk albümü 1998’de çıkarmıştı. 2002 ve 2011’de iki albüm daha çıkardı.

 

Albümleri:

 

Her Hayat Bir Keşif • 2011

Aşk Hırsızı • 2002

İlk Albüm • 1998

 

Popüler Şarkıları:

 

Alanlardan Olmadık

Allah’ım Duy Sesimi

Aşkımız Hiç Bitmeyecek

Bilmem Bu Gönülle Ben

Bir Ateşim Yanarım

Bir Kızıl Goncaya Benzer

Biri Bir Dokunsa

Çek Bir Of Gitsin

Dalda Çıkmış Bir Elma

El Dedi

Elveda

Eyvah

Geceler Sensiz

Gönül Şarkıları

Kaleden Top Atarlar

Kör Gönüllü

Kütahya'nın Pınarları

Menekşelendi Sular

Sevgilim

Taht Kurmuşsun Kalbime

Tanrım Beni Baştan Yarat

Tatlı Bir Yaz Akşamı

Tutulmuşum Ben

Utanmadın mı

Uzayıp Giden Tren Yolları

Yarım Kalan Aşk

Yeter

Yürü Kervanlarım

 

KAYNAKÇA: Nurdan Torun Canlı Yayında Hüngür Hüngür Ağladı!.. (medyaradar.com, 29 Ağu 2008), 14'ünde evlendi 20'sinde assolistti (Pazar Postası, 18.12.2011 – posta.com.tr, 25.11.2011), Nurdan Torun : ''Beni hayata Zara döndürdü'' (youtube.com, 5 Nisan 2013), Nurdan Torun (beyazgazete.com, 5 Nisan 2013), Cenk Torun'dan acı itiraf! (milliyet.com.tr, 8 Ocak 2017), Cenk Torun kimdir? (milliyet.com.tr, 22 Şubat 2019), Cenk Torun albümleri (muzikdinle.com.tr, 22 Şubat 2019), Nurdan Torun Haberleri - Nurdan Torun Kimdir (haberler.com, 02.02.2020).

14'ÜNDE EVLENDİ 20'SİNDE ASSOLİSTTİ

Bir zamanların ünlü assolisti Nurdan Torun'un hayatı 2003'te 30 yıllık eşi Salih Enver Torun'un Boğaz Köprüsü'nden atlayarak intihar edişiyle kararmıştı. O günden sonra pek göremedik onu...

Ta ki geçtiğimiz günlerde kapağında Nurdan Torun’un bembeyaz elbiseyle yer aldığı ‘Her Hayat Bir Keşif’ adlı albümünü görünceye kadar. Bu röportajda, hayatında bembeyaz bir yeni sayfa açan bir zamanların ünlü şarkıcısının sıradışı hayat hikayesi var... 12 yaşında çalışmaya başlayan, 14’ünde evlenen, 20’sinde assolist olan, 8 yıl önce eşinin intiharıyla hayatı kararan bir kadının hikayesi. Ve uzanan bir dost eliyle küllerinden yeniden doğuşu...

 

 14 yaşında evlenen birinin çocukluğundan bahsedilebilir mi?

 

Kütahya’da doğdum. Müezzin bir dedenin torunu, müezzin ve hafız bir babanın kızıyım. Muhafazakar, mutaassıp bir ortamda büyüdüm. Evimizde ilahiler okunurdu. Müzik temelimi tasavvuf müziği oluşturdu. Babam aynı zamanda tüccardı, bir gün aniden hastalanması hayatımızı alt üst etti. Bir böbreği alınınca dükkanını açamadı ve maddi sıkıntıya düştük. Ben orta birde okuyordum, hemen okuldan alınıp işe verildim. Ablamın çalıştığı Verem Savaş Dispanseri’nde çalışmaya başladım. Yani hayata çok erken atıldım. Bu arada Kütahya’nın en güzel kızlarından biriydim ve çok isteyenim vardı. Ama isteyenlerin hepsi tesettürlü ailelerdi.

 

  O ortamda siz nasıldınız?

 

Ben biraz modern, biraz da hiperaktif bir kızdım.

 

  Babanızın tepkisi nasıldı?

 

Babam despottu. Eve 6’dan sonra girilmesini istemezdi. Annemden 30 yaş büyüktü. Annemi biraz hırpalardı.

 

Şiddet mi gösterirdi?

 

Şiddet demek yanlış olur belki, iyi adamdı. Ben dediğim gibi mutaasıp bir ailenin modern kızıydım ve Kütahya’da kalamazdım.

 

Onun için mi 14 yaşında evlendiniz?

 

Ailem maddi arayış içine girdi. Çok isteyenim de vardı. Bu yüzden tesettürlü zengin bir ailenin gelini olacaktım o yaşlarda. Ben de kendimi bir aşka adadım...

 

Nasıl oldu?

 

İşe gidip gelirken durakta otobüs beklerken karşıma çıkıyordu (Salih Enver Torun); o benden büyüktü, daha olgundu; 25 yaşındaydı. Ayrıca Kütahyalı değildi. Birbirimizi sevdik ve biz evlendik.

 

Babanız izin verdi mi?

 

Yo vermedi. Babamın izni olmadan evlendik.

 

  Sert babanın bu evliliğe tepkisi ne oldu?

 

Evlendikten sonra da tepkisi devam etti. Ama sonra giderek yumuşadı.

 

14 yaşındaki bir çocuğun evliliği nasıldı?

 

İyiki evlenmişim, dünyanın en iyi insanı çıktı eşim. Hemen oğlumuz Cenk dünyaya geldi. Ama ben çocuk bakacak durumda değildim, annem de zaten “Çocuğu size vermem” diyordu, dolayısıyla Cenk’e o baktı. Eşim de memurdu; Ankara’ya taşındık. Ben memuriyete devam ettim. Gündüz çalışıp gece akşam ticaret lisesine gittim. Verem Savaş Genel Müdürü’nün özel kalemi oldum. İyi müzisyen olduğumu fark eden eşim, “Senin yerin Ankara Radyosu” derdi. Ve sonunda radyoya girdim.

 

Gazino döneminin son assolistiydiniz. Nasıl oldunuz?

 

Gerçek anlamda assolist... Böyle diyorum, çünkü daha sonra bazı showgirl’ler assolist oldu. Gerçek assolist çıkmadı. Yani ben tekne kazıntısıyım! 20’li yaşlardaydım. Gazinoların o şaşaalı dönemi bitmiş, tekrar canlandırılmak isteniyordu. 1987’de Fahrettin Aslan beni televizyonda keşfedip Maksim’e çıkarttı. O eski şaşaalı dönemi tekrar yakalamak için beni seçmişti. Maksim’e bir repertuvar götürdüm, “Bu şarkılarla müşteriyi kaçırırsın, güncel şarkıları söyle” dediler. Ben de güncel şarkılar söylemeye başladım.

 

Nasıldı yeni gazino seyircisi?

 

Dediğim gibi şaşaalı gazino dönemine yetişemedim. Evde dolmalar yapılıp getirilen kadınlar matinelerini görmedim. O zaman şimdiki gibi cep telefonu yoktu, şarkının ortasında telefonlar çalmazdı. Seyirci sahnede bizi dinlemeye gelirdi. Büyük izdiham vardı. Ben gazinoların son dönemini ucundan yakaladım.

 

Gülben Ergen, Sibel Can, İbrahim Tatlıses, Ahmet Özhan gibi alt kadronuzda çıkanlar çok popüler ve zengin oldular. Neler kaçırdım diyor musunuz?

 

Yo, hayır. Sibel Can oryantal olarak çıkardı ve ben sahnedeyken arkada beni dinlediğini biliyorum. İbrahim Tatlıses’le çok çalıştık, çok güzel bir dayanışma içindeydik. Ama hayatımda tek pişmanlığım Maksim’e çok erken çıkmam oldu. Henüz albümüm yokken, tecrübem yokken çıkmış olmam büyük dezavantajdı. Televizyonda görülüp beğenildim ama bu benim hemen Maksim’e çıkmam anlamını taşımamalıydı. Şimdiki aklım olsa, o yaşta ve albümümü yapmadan çıkmazdım. 26 yıllık sanat hayatımın 19 yılını albüm çıkarmadan geçirdim.

 

  Neden albüm yapmadılar size?

 

Teklif geliyordu ama mazbut bir eş ve anne olmamdan rahatsız oldular. İstedikleri gibi yönlendirecekleri biri olmadığım ve daha çok aileme yatırım yaptığım için bana albüm yapmayı tercih etmediler.

 

Eşiniz kıskandı mı sizi?

 

Hayır. Sahneye çıktığım dönemde eşimin ailesi biraz karşı çıkmıştı ve bir ayrılık yaşadık. Uzun sürmedi ayrılığımız çünkü aşıktık birbirimize. 1.5 sene sonra tekrar evlendik. Biz eşimle iki kere evlendik.

 

Çocuklar?

 

Cenk ve Tolga ne kulisimi bilirler, ne de eşimle ayrıldığımızı hissettiler. Ayrılığı hiç bilmediler.

 

Bir ara sinemanın gelmiş geçmiş en güzel ve en seksi kadınlarından Marilyn Monroe imajıyla çıktınız. Kimin fikriydi?

 

O zaman image maker’lar var mıydı? Benim image maker’ım olmadı. Erkan Yolaç ve rahmetli Cenk Koray söyledi, benim de hoşuma gitti. Yoksa öyle bir iddiam yoktu.

 

2003’te eşiniz Boğaz Köprüsü’nden atlayarak intihar etti. Bunu yapacağını hissetmiş miydiniz?

 

Hayır... 2001 krizi herkesi vurdu. Eşim de iflas etmişti. Gözlemlediğim çok önemli bir şey yoktu. Ödemelerini vaktinde yapamadığı, bunun da zararını benim göreceğimi düşündüğü için bunu onur yaptı ve intihar etti.

 

  Eşinizle son anınız ne?

 

Son gecemizde oturuyorduk. Ben asitli içecekleri çok içiyordum, önümden bardağı aldı başka tarafa koydu. Saçımı okşadı ve “Zararlı şeyler içme, kendine çok iyi bak” dedi. Demekki planlamıştı.

 

Nasıl oldu sonra hayatınız?

 

Kendimi eve kapattım. Yıllarca televizyon bile seyretmedim. İçime kapandım.

 

Borçlar ne oldu?

 

Çalışıp borçları ödedim...

 

 Bu acıyı nasıl atlattınız? Psikolog yardımı aldınız mı?

 

Hayır. Psikolog yardımı ve ilaç almadan kendim halletmek istedim. Tek başıma savaştım.

 

Neden?

 

Ben kadere inanıyorum, bu da benim imtihanım diye düşündüm. Her şeye hazırlıklı olmalıyız, her başıma gelen olayda psikiyatra taşınmamalıyım. Sonra da annemi kaybettim. Maneviyatım her zaman yüksekti, olmasaydı atlatamazdım zaten.

 

Hayatınıza başka bir erkek girdi mi?

 

Onları düşünecek halde değilim. O ruh yapısında olmadım. Bu tarz şeyleri aklıma bile getirmiyorum.

 

Tamamiyle kalbinizi kapattınız mı?

 

Hayatın ne getireceği belli olmaz, bilemezsiniz ki.

 

Bunca zamandan sonra albüm yapmaya nasıl karar verdiniz?

 

Acılı günlerimde sıkıntılarımı, duygularımı kimseye anlatmadım. Dostum Zara’yla paylaşabiliyordum. Albümün benim yaralarımı saracağını bildiği için Zara bunu bana jest yaptı, biliyorum. Kendi şirketi ZR Müzik’ten bu albümü çıkarttı.

 

Albümdeki parçalar istediğiniz gibi mi?

 

Zara benim hayatımı, bilinmeyenleri biliyor. Benim hayatımla örtüşen 3 şarkı yapıp verdi. Beni keşfetti. Bunun için de albümün adı ‘Her Hayat Bir Keşif’. Orhan Gencebay’dan Akşam Güneşi şarkısını aldık. Kendi hemşehrilerim için Kütahya’nın Pınarları adlı bir türkü okudum. Uğur Işılak bir şarkı verdi...

 

Albüm sizde nasıl değişiklikler yarattı?

 

Psikolog ve ilaç yardımı almadığım için yıpranmıştım. Albüm kaybettiğim özgüvenimi kazandırdı.

 

Albümün adı Her Hayat Bir Keşif. Geriye dönüp baktığınızda neler keşfettiniz?

 

Hayatı yargılamazsanız hayat çok güzel.

 

Bu çıkışınızı diğer sanatçılar nasıl karşıladı? Destek telefonları aldınız mı?

 

Hayır. Ama mutlu olmuşlardır diye düşünüyorum. Türk müziğinin hiç rağbet görmediği bir zamanda Türk müziği albümü çıkardık.

 

Albüm fotoğraflarında niye beyaz giydiniz?

 

Hayatımda yeni ve beyaz bir sayfa açtım. Ara verilen bir sürecin sonrasında yeni bir sayfa... Bembeyaz giyinmemin anlamı bu.

 

Bu yeni sayfada hayat nasıl olacak?

 

Kara bulutlar geride kaldı. Bundan sonra gülmek var, ağlamak yok..

 

( 18.12.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

 

KAYNAKÇA: 14'ünde evlendi 20'sinde assolistti (Pazar Postası, 18.12.2011 – posta.com.tr, 25.11.2011),

 

Yazar: HABER

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör