Selahattin Erköse

Türk Sanat Müziği Bestecisi, Udi

Doğum
Ölüm
09 Mart, 2013

Türk Sanat Müziği bestekârı, udî (D. 1929, Bursa – Ö. 9 Mart 2013, İstanbul). Tahsil hayatını İstanbul’da sürdürdü. Tanınmış udi Şaban Erköse’den aldığı ud dersleriyle sanat hayatına başladı. 1952’den itibaren Ankara Radyosu’nda sanatını icra etmeye devam etti. 1960’da İstanbul Radyosuna geçti. 50 den fazla şarkı ve saz eserleri bestecisiydi.

Selahattin Erköse; ağabeyi Türk Sanat Müziği sanatçısı Ali Erköse gibi tahsil hayatını İstanbul' da sürdürdü. Erköse ailesinin reisi tanınmış udî Şaban Erköse'den aldığı ud dersleriyle sanat yaşamına başlayan Selahattin Erköse, daha sonra bu derslere udi Sedat Öztoprak'la devam etti.

Selahattin Erköse de ağabeyi gibi 1952 yılında Ankara Radyosu'nda göreve başladı. 1960 yılında İstanbul Radyosu' na naklen atandı. Bestelerinin ve saz eserlerinin sayısı 50 kadardır. 1960 yılından itibaren İstanbul Radyosu'nda keman sanatçısı olarak görev yapmıştır.

Erköse kardeşler gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki konserlerle ünlenmiş bir ekiptir. Bazı hallerde birbirlerinden bağımsız çalışmalar da yapmaktadırlar ki Barbaros Erköse'nin Cazname adlı çalışması bunun en orjinal örneklerinden birisidir.

Erköse kardeşler, Türkiye'nin ünlü sanat müziği okuyucularına gerek albümlerinde, gerekse gazino sahnelerinde yıllarca eşlik etmiş bir gruptur. Yurtiçinde ve yurtdışında yayınlanmış LP, 45'lik plak ve CD'leri de bulunmaktadır.

Özellikle 45'lik plak sayısı 50'nin üzerindedir. Fransa, Almanya ve Amerika'da yayınlanmış CD'leri de bulunmaktadır. Erköse kardeşler repertuarlarına Trakya, Anadolu, Karadeniz ve Ege'nin yöresel ezgilerinin yanında İstanbul'da popüler olan bazı oyun havalarını da almaktadırlar.

Çingene müzisyenlerinin çoğunda olduğu gibi bu grupta da bazı parçaların giriş kısmında veya arasında serbest dolaşmalar veya taksim denilebilecek ezgiler çalınmaktadır.

Selahattin Erköse Repertuarı:

 (http://www.musikiklavuzu.net/?/blog/bestekarlar/selahattin-erkose)

Rüzgâr kırdı dalımı ellerin günahı ne

Fuat Edib Baksı

Düyek

Buselik

 Aşkınla yanan kalbim ıztırabım elemim

Ümit Utku

Semai

Hicaz

 Sabahsız gecelerde hep seni düşünürdüm

Mustafa Eroğlu

Düyek

Hicaz

 Sorma deşme derdimi gözyaşımla avuttum

Nazmi Yükselen

Düyek

Karcığar

 Gitmesin hayalin ölürüm dıdeden

Nezih Korkut

Semai

Kürdıli Hicazkar

 Aşkın ile aşıklar yansın ya Resulallah

Yunus Emre

Sofyan

Mahur

 Güzel yüzün mehtap gibi kalbime doğsun

Yaşar Erköse

Düyek

Muhayyer Kürdı

 Kapat şu pencereyi aşkımız gizli kalsın

Baki Süha Ediboğlu

Düyek

Muhayyer Kürdı

 Unutulmaz adınla dudakta kal sevdiğim

Rüştü Şardağ

Düyek

Muhayyer Kürdı

 Ak saçlarıma değil gönlüme bak sevgilim

Fuat Edip Baksı

Semai

Nihavend

Türk Sanat Müziği’nin ünlü bestekarlarından Selahattin Erköse, 9 Mart 2013 günü İstanbul’da vefat etti. Şişli Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolcuğuna uğurlandı. Sanatçının cenaze törenine dostları ve sevenleri katıldı. Türk Sanat Müziği’nin ünlü bestekarlarından Selahattin Erköse için Şişli Camii'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Sanatçının cenaze törenine ailesi, sevenleri, gazeteci Savaş Ay ve sanatçı Mustafa Sağyaşar gibi çok sayıda kişi katıldı. Erköse'nin kızları Ulviye Doğruyol ve Oya Yalmaz babalarının tabutu başında uzun süre gözyaşı döktü. Cenaze töreninde konuşan oğlu Murat Erköse, “Laflar yetmiyor son durak burası. Hepimizin gideceği yer orası. Babamı kaybettik, bu çok değişik bir duygu. Herkes yaşayacak bir gün ama kimse yaşamak istemez. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum, dünyanın en iyi babalarından biriydi. Aramızda bir baba oğul ilişkisi vardı. Ama biz onunla arkadaş gibiydik. İnanın söyleyecek bir kelime bulamıyorum babam için. Allah rahmet eylesin. Babam, Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü saz üstatlarından birisiydi” dedi.

Babasının hastalığı hakkında da bilgi veren Erköse, “4 buçuk aydır yatalak hastaydı, ciğerlerine enfeksiyon sıçramıştı. 15-20 gündür yoğun bakımdaydı, doktorlar zatürreeden olduğunu söylediler” diye konuştu.

Sanatçı Mustafa Sağyaşar ise, “Değerli bir sanatçımızı kaybettik ama Allah’ın bir lütfü, bir kurtuluştur. Allah rahmet eylesin. Allah kalanlara sabır versin, tahsilatını affetsin” derken, Erköse’nin yanında büyüdüğünü ifade eden Savaş Ay ise, “İsyan etmiyoruz, sitem etmiyoruz, her canlı ölümü tadacaktır” şeklinde konuştu.

Kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınan Erköse'nin cenazesi, Maltepe Gülsuyu Mezarlığı'na götürülerek burada toprağa verildi.

KAYNAK: Selâhattin Erköse'nin hayatı ve eserleri (turksanatmuzigi.org - Melih Duygulu - kalan.com, 31 Temmuz 2011), Bestekar Selahattin Erköse Son Yolculuğuna Uğurlandı (habercinizbiz.com, 9 Mart 2013), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2014), Selahattin Erköse (http://www.musikiklavuzu.net/?/blog/bestekarlar/selahattin-erkose, 14.12.2015)

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör