Şükrü Tunar

Klarnet Virtiözü, Türk Sanat Müziği Bestecisi

Doğum
Ölüm
Eğitim
İzmir Musiki Cemiyeti

Türk Sanat Müziği bestecisi, Türk klarnet virtüozü (D. 1907, Edremit / Balıkesir – Ö. 1962, İstanbul). Şarkı formunda besteleri vardır. Devrin ünlü şarkıcılarına eşlik etmiştir.

Hasan adlı bir işçinin oğludur. Ailesi içinde musikiyle uğraşan hiç kimse olmadığı halde musiki yeteneği pek küçük yaşlarındayken ortaya çıktı. İlkokul çağındaki Şükrü, eline geçen bir teneke düdük ile şarkılar, türküler çalmaya başladı, 1. Dünya Savaşı yıllarında Edremit'e gelen bir bando takımında klarnet çalan bir asker gördükten sonra klarnete heves etti. On üç yaşındayken elde ettiği klarnetle musikiye başladı. Ancak, o yıllarda babası ile üç amcası da askere alınmıştı. Genç Şükrü ailesinin bütün geçim yükünü üstlenmek zorunda kalınca musiki dışında pek çok işe girip çıktı.

1921'de ailesiyle birlikte Edremit'ten İzmir'e göç etti. İzmir Musiki Cemiyeti'ne girdi; ilk ciddi musiki bilgilerini bu cemiyette öğrendi. İki yıl sonra İstanbul'a geldi; Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi, iki yıl bu cemiyetin çalışmalarına katıldı. İstanbul'da besteci Muallim Kazım Bey'le (Uz) tanıştı; kendisinden makam, usul, nazariyat dersleri alarak genel musiki bilgisini ilerletti. Ama hiç kimseden klarnet dersi almadan sazında kendi kendini yetiştirdi. Nota bilgisini de kendi çabalarıyla geliştirdi. Kazım Uz'un aracılığıyla mehter takımına girdi. Uzun yıllar İstanbul ve Ankara radyolarında, saz salonlarında, gazinolarda klarnet çaldı, plaklar doldurdu. 15 Temmuz 1962'de Cumhuriyet Gazinosu'nda Zeki Müren'e eşlik ederken geçirdiği bir kalp krizi sonucu sahnede öldü.

Şükrü Tunar, Türk musikisinde klarnet denilince akla ilk gelen musikicidir. Çok sağlam, güçlü bir tekniği vardır. Tekniği de, üslubu da tamamıyla kendine özgüdür. Klarnetten son derece parlak, bir anda kulağı okşayan, çok güzel sesler çıkarırdı.

Perde baskıları kusursuzdu. Sazının da gerektirdiği gibi, Tunar ritm duygusu çok yüksek bir sanatçıydı. Üstün tekniği ve musiki seviyesiyle daima aranan bir icracıydı. Musiki zevkiyle fasıllardaki, taksimlerindeki, oyun havalarındaki ve soliste eşlik ederkenki üslubu, tavrı, süslemeleri birbirinden farklıydı. Özellikle zeybek, çiftetelli, sirto, longa, karşılama gibi oyun havalarındaki üstadlığı erişilmez seviyedeydi. Taksimleri de çok güzeldir. Türk musikisinde saksofonu da çok güzel çalardı. Hiç şüphesiz, Şükrü Tunar benzersiz klarnetiyle musikide silinmez bir iz bırakmış, unutulmaz bir klarnet üstadıdır.

Tunar bestekârlıkla da uğraşmıştır. Bazı şarkıları piyasada sık sık okunmuştur. Kürdilihicazkar "Gözü ceylan gözüdür, bakışı mestanedir"., hüzzam "Ay öperken suların göğsünü, sahilde yıkan", hüseyni "Geçti sevdalarla ömrüm ihtiyar oldum bugün" güfteli şarkıları güzel eserlerdir. Bir peşrev ile iki saz semaisi ve birkaç güzel oyun havası da bestelemiştir. Ancak, onu musikide unutulmaz kılan yanı icracılığıdır.

Zeki Müren bestelerinin bir bölümünün aslında Şükrü Tunar’a ait olduğu iddia edilmiş, gerekçe olarak, Tunar’ın ölümünden sonra Müren’in besteleri olmadığı söylenmiştir.

Şükrü Tunar, 1962 yılında İstanbul’da bir gazino sahnesinde Zeki Müren'in programı esnasında kalp krizi sonucu vefat etmiştir. Vefatından sonra Edremit Soğanyemez Mahallesinde Şükrü Tunar Kültür Merkezi hizmete açılarak adı yaşatılmak istenilmiştir.

 

Bazı Albümleri:

 

Şükrü Tunar - Arşiv Serisi

Hicaz Raks - Şükrü Tunar - Shazam

 

Bazı Şarkıları:

 

Unut Beni Kalbimdeki

Ada’nın Yeşil Çamları

Geçti Sevdalarla Ömrüm

 

KAYNAKÇA: Zeki Müren'e ağır suçlama! (Milliyet - milliyet.com.tr, 26.08. 2008), Şükrü Tunar'a saygı albümü (haberturk.com, 18.11.2009), Bu albüm Zeki Müren'e eşlik ederken sahnede ölen Şükrü Tunar anısına (hurriyet.com.tr, 11.12. 2009), "Şükrü Tunar" kimdir? (mynet.com, 17.08.2018), Şükrü Tunar (wikipedia.com, 17.08.2018), Şükrü Tunar (turkcebilgi.com, 17.08.2018), Şükrü Tunar Kimdir (sosyolojisi.com, 17.08.2018), Şükrü Tunar Kimdir (sosyolojisi.com, 17.08.2018), Şükrü Tunar Kültür Merkezi (etkinlik.io, 17.08.2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör