Hüseyin Alibabaoğlu

Çocuk Edebiyatı Yazarı

Eğitim
Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu
Diğer İsimler
Alibaba, H. A., H. Alibabaoğlu, Öğretmen

 Çocuk edebiyatçısı. 1936, Gökçeler köyü / İskeçe / Yunanistan doğumlu. Bazı ürünlerinde Alibaba, H. A., H. Alibabaoğlu ve Öğretmen imzalarını kullandı. İlköğrenimini Batı Trakya’da tamamladı. Batı Trakya’da başladığı öğrenimini Türkiye’de sürdürdü ve Aydın Ortaklar Öğretmen Okulundan mezun oldu. Yunanistan’a döndüğünde bir süre öğretmenlik yaptı. Çeşitli Türk kuruluşlarındaki aktif çalışmalarından dolayı öğretmenlikten uzaklaştırıldı. Hayatını tütüncülükle sürdürdü. Yunanistan Türkleri arasında çocuk edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.

Batı Trakya Türk çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Alibabaoğlu’nun yazı ve şiirleri Batı Trakya dışında Türkiye, Yugoslavya ve Azerbaycan’daki yayın organlarında yer aldı. Dede Korkut tarzında yazdığı yapma masallarıyla tanındı. Şiirlerinde Batı Trakya Türklerinin yaşam gerçeklerini ironik bir anlatımla yansıttı.

ESERLERİ:

MASAL: Durdur ile Kurkur (1982), Yaşamak Ne Güzel.

ŞİİR: Tohum (1992).

HAKKINDA: Sabahat Ariç / Hüseyin Alibabaoğlu-Hayatı ve Eserleri  (1991), Feyyaz Sağlam / Batı Trakya Türkleri Edebiyatın­dan Bir Masal Ustası: Hüseyin Alibabaoğlu (Yuvamız, Aralık 1989-Ocak 1990), TDOE – TDE Ansiklopedisi 1 (2002), Tacettin Şimşek / Çocuk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (Hece-Çocuk Edebiyatı Özel Sayısı, sayı: 104-105, Ağustos-Eylül 2005).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör