Halil Arıkan

Şair

Doğum
17 Mart, 1952
Burç

Şair. 17 Mart 1952, Kırgıllı köyü (şimdi mahalle) / Kütahya doğumlu.. Ekonomik nedenlerle ilkokulu bitirdikten sonra başka okula gidemedi. Ancak küçük yaşlardan itibaren, çobanlık yaptığı dönemlerde de sürekli kitap okudu. 1972’de askerlik görevini Sivas, Malatya ve Ağrı illerinde tamamlayıp memleketine geri döndü. 1967 yılından itibaren on üç yıl Elti Elektrik, Simko Elektrik, Kütahya Porselen gibi çeşitli kuruluşlarda işçilik yaptıktan sonra inşaat işlerine girdi. 1992’de emekli olunca da çalışmalarını bu uğraşı birlikteliğinde sürdürdü. Fatma hanımla evli; Alaaddin, Hüseyin, Havva, Emeti, Yasin, Emre adlarında altı çocuk babası; Kütahya Şairler Derneği üyesidir.

Yazdığı şiirleri Kanal 43, Birlik TV, Destan TV gibi yerel televizyonlarda yapılan şiir programlarına katılıp okudu.  Şiirleri ayrıca başkaları tarafından Radyo Enerji, Engin FM gibi radyoların şiir programlarında okundu; Gözcü (Kemer), Tasvir (Ankara), Bodrum Ekspres, Ceyhan, İleri, Aydın Bakış ve Hürsöz, Hürışık (Manisa) gibi mahalli gazeteler ile Kütahya Şiir Sevenler Dergisi, Salihli, Sevgi Yolu, Söke, Sarı Zeybek dergilerinde ve Sevgi Yolu, Anadolu Aşıkları, Yurdumun Şairleri, Hürsöz, Çiniler Diyarı Kütahya gibi antolojilerde yayımlandı. Çeşitli şehirlerde düzenlenen şiir etkinliklerine katılma fırsatı buldu. Şiirlerinin bir bölümünü 2009’da Hazan Vurdu Gönlümü adlı ilk şiir kitabında topladı. Hakkında Dumlupınıar Üniversitesinde Esma Tezcan tarafından “Yirmibirinci Yüzyıl Halk Şairlerinden Halil Arıkan ve Karacaoğlan Tesirleri” başlıklı bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır.

Günümüzün dikkat çeken şairlerinden biri olan Arıkan, Karacaoğlan tesirinde yetişmiş ve onun izinde giden önemli bir sanatçıdır. Halk diliyle, halkın zevkine hitap eden ve milli kültürden beslenen şiirleriyle Türk edebiyatında gelecek vaat eden ve Karacaoğlan’nı yaşadığımız çağda başarıyla temsil eden bir halk şairdir.” (Esma Tezcan, Dumlupınar Üniversitesi Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009). 

AĞLADIM

Erkekler ağlamaz diyordum amma

Ardın sıra baka baka ağladım.

Gururumu ezdim kibrimi kırdım

Gözyaşımı döke döke ağladım.

 

Elveda deyişin yaktı kavurdu

Şu gönlümü kızgın çöle çevirdi

Fırtınalar koptu esti savurdu

Ben içimi çeke çeke ağladım.

 

Koskoca sokaklar dar geldi bana

Eve girmek öyle zor geldi bana

Hele terk edilmek ar geldi bana

Yumruğumu sıka sıka ağladım.

 

Yasladım başımı koydum duvara

Günlerce düşündüm hep kara kara

Önce yüreğimi sonra sigara

Ateşleyip yaka yaka ağladım.

 

Sen gittin bahçede çiçekler solmuş

Güllerin dalına kargalar dolmuş

Masanın üstünde mendilin kalmış

Alıp onu koka koka ağladım.

 

Yükledin başıma aşk belasını

Sen sefasın sürdün ben çilesini

İnsanlığa mahsus ar kalesini

Senin için yıka yıka ağladım.

 

Huzurda kalmadı artık neşede

Mutluluk aradım her gün şişede

Arıkan'ım diyor ıssız köşede

Dudağımı büke büke ağladım.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör