Muharrem Güler

Şair

Doğum
15 Temmuz, 1943
Ölüm
30 Ocak, 2019
Burç

Şair, folklor derlemecisi (D. 15 Temmuz 1943, Diyarbakır 30 Ocak 2019, Diyarbakır). Memleketinde Ali Paşa İlkokulunu bitirdikten sonra İmam Hatip Okuluna kaydoldu. İki yıl öğrenim gördüğü bu okulda orta iki öğrencisi iken ekonomik nedenlerle öğrenimini sürdüremedi, çalışma hayatına atıldı. Çeşitli işlerde çalışırken eski dönem ve çağdaş Türk şairlerini okuyarak kendini yetiştirdi.

Muharrem Güler 1971 yılında Almanya’ya giderek bu ülkede dört sene çalıştı. 1974 yılında, özlemini çektiği Diyarbakır’a dönerek kazancının tümüyle bir ses kayıt stüdyosu açtı ve müzik dersleri vermeye başladı. Nitekim Küçük Emrah ve Mahzun Kırmızıgül, Beşir Kaya, İbrahim Yeşildağ, Cengiz Eser gibi çok sayıda ünlü sanatçı ilk atılımlarını bu stüdyodaki çalışmalarıyla yapmış oldular.

Güler, daha sonra stüdyosunu kapatarak Diyarbakır Belediyesinde çalıştı ve 1999'da buradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra da hayatını ve çalışmalarını Diyarbakır'da sürdürdü.

Diyarbakır türkülerini yeniden derleyip kendi stüdyosunda kayıtlarını yapıp bütün yurda yayılmasına önayak olan Muharrem Güler, şiirlerini  İstanbul dergilerinden Eyvan ile Diyarbakır yerel gazete ve dergilerinde yayımladı.

Diyarbakır türkülerini yeniden derleyen Güler’in, Hatun Kastalı adlı şiiri bestelenmiştir. Adım Adım Diyarbakır (1996) adlı bir şiir kitabı vardır.

Muharrem Güler, son olarak Ben Diyarbekirim adlı ünlü şiirini yazdı ve Sur içinin eski halinin görüntüleriyle bir klip çekerek bunu youtub'da paylaştı. 

KAYNAKÇA: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, 1997, s. 429), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014), Kendisinden alınan bilgiler (08.03. 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör