Efkan Ala

Genel Başkan Yardımcısı, Bakan, Milletvekili, Devlet Adamı, Bürokrat, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Bürokrat, kamu yöneticisi, siyaset ve devlet adamı, şimdiki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı, XXV.. Dönem Erzurum ve XXVI. Dönem Bursa Milletvekili, 61, 62., 63., 64. ve 65. hükümet dönemlerinde İçişleri Bakanı, Başbakanlık eski Müsteşarı, eski vali, İçişleri Eski Bakanlarından. 1965 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Oltu ilçesine bağlı Çanakpınar köyünde, ortaokul ve lise öğrenimini Erzurum İmam Hatip Lisesinde tamamladı.1983 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisans eğitimine başladı ve buradan 1987 yılında mezun oldu.Karadeniz Teknik Üniversitesinde İktisat alanında yüksek lisans yaptı.

1988 yılında Sakarya Valiliğinde kaymakam adayı olarak göreve başladı. Bolu’nun  Gölyaka ve Isparta’nın Sütçüler İlçelerinde Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunduktan sonra, yurtdışı stajı kapsamında bir yıl İngiltere’de eğitim gördü.

1991 yılında Trabzon’un Dernekpazarı lçesine Kaymakam olarak atandı. Daha sonra, ikişer yıl süre ile Ordu’nun Kabataş İlçesi Kaymakamlığı ve Tunceli Vali Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 1999 yılında İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü olarak atandı ve sonrasında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı olarak görev yaptı.

2001-2003 yılları arasında Turizm Bakanlığında Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Bakan Müşavirliği görevlerinde bulundu.

30 Ocak 2003 tarihinde Batman Valisi olarak atanan Efkan Ala, 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valisi olarak atandı. Diyarbakır Valisi olarak üç yıl görev yaptıktan sonra 8 Eylül 2007 tarihinde atandığı Başbakanlık Müsteşarlığı görevini 25 Aralık 2013 tarihine kadar yürüttü.

Efkan Ala, 17 Aralık 2013'te gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda görevinden istifa eden İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yerine 26 Aralık 2013 tarihinde 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde İçişleri Bakanı olarak atandı.

XXV.. Dönem Erzurum ve XXVI. Dönem Bursa Milletvekili seçildi. 62., 63., 64. ve 65. hükümet dönemlerinde de İçişleri Bakanı olarak görevini sürdürdü. 1 Eylül 2016 günü istifa ederek görevini Süleyman Soylu'ya devretti.

Bursa Milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Efkan Ala, 10 Kasım 2020 günü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı olarak atandı. Görevini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçilen AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz'dan devraldı.

Evli ve iki çocuk babası olan Efkan Ala iyi derecede İngilizce bilmektedir.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013), Başbakan Davutoğlu yeni kabineyi açıkladı (haber7.com, 24.11.2015), AK Parti’nin 65. Hükümeti ve yeni kabinesi (haber7.com, 14.05.2016), Efkan Ala (akparti.org.tr, 25.05.2016), 26. Dönem Milletvekilleri – Bursa (akparti.org.tr, 27.05.2016), İstifa eden Efkan Ala'dan ilk açıklama (ntv.com.tr, Anadolu Ajansı, 1 Eylül 2016), Efkan Ala görevini Cevdet Yılmaz'dan devraldı (Anadolu Ajansı - aa.com.tr, 11.11.2020).

EFKAN ALA'NIN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DÖNEMİNDE TÜRKİYE'DE YAŞANAN 17 BÜYÜK TERÖR SALDIRISI

EFKAN ALA'NIN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DÖNEMİNDE TÜRKİYE'DE YAŞANAN 17 BÜYÜK TERÖR SALDIRISI

 

CAN BURSALI

 

Saldırılarda en az 580 kişi yaşamını yitirdi

 

Başbakan Binali Yıldırım’ın görevinden istifa ettiğini duyurduğu İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın görevde olduğu 2 yıl 8 aylık dönemde, Türkiye’de 17 büyük terör saldırısı yaşandı. Saldırılarda en az 580 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşanan terör saldırılarını, IŞİD, PKK ve TAK düzenledi.

 

Efkan Ala’nın İçişleri Bakanı olduğu dönemde yaşanan terör saldırıları şöyle:

 

Sultanahmet intihar saldırısı

İstanbul’un turistik semtlerinden Sultanahmet’teki bir polis noktasına Ocak ayında canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda ağır yaralanan polis memuru şehit oldu. Ölen canlı bomba IŞİD militanı Dağıstanlı Diana Ramazova’ydı.

HDP Diyarbakır Mitingi saldırısı

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingi başlamadan hemen önce iki ayrı patlama meydana geldi. Patlamanın ilki saat 17.50 sıralarında, meydandaki platformdan 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda oldu. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. 4 dakika sonra bu kez on binlerce insanla dolu olan miting alanının hemen yanındaki trafonun önünde şiddetli bir patlama oldu. Patlamada 5 kişi hayatını yitirdi.

Suruç Katliamı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, Kobanê’ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenen intihar saldırısında 34 kişi yaşamını yitirdi.

10 Ekim Ankara Katliamı

KESK, DİSK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısıyla Ankara’da düzenlenecek miting öncesinde Ankara Garı’nın önünde toplanan grupların içine giren 2 canlı bombanın saldırısı sonucunda 103 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın ardından ambulanslardan önce polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto etti. Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

17 Şubat Ankara Saldırısı

Ankara'nın kalbine bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Bomba yüklü araç, Genelkurmay, TBMM ve kuvvet komutanlıklarının yakınında 5 askeri servis aracının geçişi sırasında patlatıldı. Saldırıda 28 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.

13 Mart Kızılay saldırısı

Başkent Ankara'da son beş ayda üçüncü kez saldırı düzenlendi. Bu kez Ankara'nın kalbi Kızılay'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 34 kişi öldü, 125 kişi yaralandı.

 

19 Mart İstiklal Caddesi'nde intihar saldırısı

Taksim İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Kaymakamlığı önünde intihar saldırısı düzenlendi, 5 kişi öldü, yedisi ağır 37 kişi de yaralandı.

27 Nisan Bursa saldırısı

Bursa'da, kent merkezinde Ulu Camii yakınında TAK’ın üstlendiği canlı bomba saldırısında 13 kişi yaralandı.

1 Mayıs Gaziantep saldırısı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde IŞİD tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Terör saldırısında 2 polis memuru şehit oldu, 18’i polis 22 kişi yaralandı. 

10 Mayıs Bağlar saldırısı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde polis midibüsüne düzenlenen bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 45 kişi de yaralandı.

12 Mayıs Sancaktepe saldırısı

İstanbul Sancaktepe'de Kara Havacılık Alay Komutanlığı kışlasının yakınında bir araçta patlama meydana geldi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, patlamada 5'i asker 3'ü sivil olmak üzere 8 kişinin yaralandığını bildirdi.

Dürümlü Köyü Katliamı

12 Mayıs'ta Dürümlü mezrasında PKK'ın 15 ton patlayıcı yüklü kamyonunun infilak etmesiyle 16 kişi hayatını kaybetmişti

Vezeneciler saldırısı

İstanbul Vezneciler'de bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. TAK’ın üstlendiği saldırıda 7’si polis 11 kişi hayatını kaybetti. 36 kişi yaralandı.

8 Haziran Midyat saldırısı

Mardin'in Midyat ilçesinde Emniyet Müdürlüğü binasına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda iki kadın polis, iki de sivil hayatını kaybetti. Saldırıda 34 kişi de yaralandı.

28 Haziran Atatürk Havalimanı saldırısı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısında 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı sırasında en az iki kişinin kendini patlattığı belirtilirken, dört saldırganın daha eyleme katıldığı iddia edildi.

15 Temmuz Darbe Girişimi

İstifa eden İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın 3 Ağustos’ta açıkladığı rakamlara göre, 15 Temmuz darbe girişiminde 238 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 797 kişi yaralandı.

20 Ağustos Gaziantep’te düğüne bombalı saldırı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Beybahçe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta evlenecek olan Nurettin ile Besna Akdoğan çifti için sokakta düzenlenen kına gecesine yapılan canlı bomba saldırısında, 55 kişi hayatını kaybetti.    

KAYNAK: Can Bursalı / Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı döneminde Türkiye'de yaşanan 17 büyük terör saldırısı (t24.com.tr, 31.08.2016).

Yazar: CAN BURSALI

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör