Burhan Mahmutoğlu

Kıbrıslı Türk Yazar

Doğum
26 Ekim, 1945
Ölüm
30 Ağustos, 2018
Eğitim
Birmingham Grammar College
Burç

Kıbrıslı Türk müzisyen ve anı yazarı (D. 26 Ekim 1945, Koççina (Erenköy) / Kıbrıs – Ö. 30 Ağustos 2018, Lefkoşa / Kıbrıs). İlkokulu Erenköy ve Lefkoşa’da okudu. Üç yıl İngiliz Okulu’nda okuyup İngiltere’de Birmingham Grammar College’de devam ettiyse de ekonomik nedenlerle yarım bırakarak çeşitli işlerde çalıştı.

1963’te milli mücadeleye katılmak üzere adaya dönerek bu arada dıştan sınavlara girdi, lise öğrenimini tamamladı. 1969’da İstanbul Üniversitesi’nde İngiliz Dili Ve Edebiyatı öğrenimindeyken üçüncü yılda okulu terk etti. Rumca eğitim görerek Bayrak Radyosu ve Kıbrıs’ın Sesi’nde “redaktör- mütercim-spiker” olarak görev yaptı.

Yeniden çeşitli işlerde çalışan Mahmutoğlu siyasa alanına atıldı ama bir süre sonra siyaseti bıraktı. Çeşitli gazete, dergilerde yazdı. Başbakanlık Tanıtma Birimi’nde sözleşmeli memur olarak da çalıştı. Adı birtakım olaylara karıştı.

Müziğe 12 yaşlarında bağlama çalarak başlayan, bu alanda ilk derslerini Arif Hasan Tahsin’den alan Burhan Mahmutoğlu, halk türkülerimizden kimilerini derledi ve kimi türküleri besteledi. Raif Rauf Denktaş’ın bir kısım yazılarını 1986’da Ot Gibi Yaşamadık Diye adlı bir kitapta topladı.

Burhan Mahmutoğlu 30 Ağustos 2018 günü Lefkoşa’da hayatını kaybetti. Cenazesi 31 Ağustos Cuma günü İsmail Safa Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Lefkoşa Mezarlığında toprağa verildi.

KAYNAK: Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Burhan Mahmutoğlu (kibrisgazetesi.com, 30 Ağustos 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör