Bilge Nadir Nevzat

Kıbrıslı Türk Yazar

Doğum
01 Mayıs, 1946
Burç
Diğer İsimler
Bilge Nevzat

Kıbrıslı Türk anı yazarı.1 Mayıs 1946, Kıbrıs / Magosa doğumlu. Asil Nadir’in kız kardeşi. Kaynaklarda adı kısaca Bilge Nevzat olarak da geçer. Bilge Nadir, 1 Mayıs 1946’da Ticaretle uğraşan ve Magossa’nın ilk kitapçı ve hediyelik eşya dükkanı olan ‘I N Bookshop’ u açan İrfan ve Safiye Nadir’in üçüncü çocuklarıdır.

1952 yılında Gazi ilkokuluna başlayan Bilge ile birlikte kardeşleri de babaları İrfan Bey’den hayatları boyunca etkili olacak bir iş disiplini almaktadırlar.

Şubat 1961’de tanıştığı genç ve kibar hukuk öğrencisi Fehim Nevzat, kalbinde yeni heyecanlar yaratır. Ailesinden gizli görüştüğü Fehim Nevzat’la birlikte geleceği şekillenmeye başlamıştır Bilge hanım’ın. 1962 yılında beraberlikleri resmileşir. 3 Ağustos 1963’te İngiltere’deki bir gazete Bilge hanım ile Fehim bey’in evliliğini ‘Türk lokumu trafiği altüst etti’ başlığıyla verir.

70’li yıllar hem iş hem de aile yaşamı açısından huzur ve mutluluk getirir. Safiye Hanım’ın evinde yenen Pazar yemekleri, komşu evlerde yaşanan aile yaşamı çocuklara da Nadir prensiplerini öğretmektedir. 1979 yılına gelindiğinde Wearwell Kraliçenin ihracatta başarı ödülü ile zirveye taşınır.

Nadir imparatorluğunun temelini atan baba İrfan Nadir rahatsızlanır ve Bilge Nevzat çok sevdiği çok güvendiği babasını 1 Nisan 1986’da kaybeder. Bilge Nevzat mutsuz bir dönem geçirmektedir. Polly Peck’teki mutsuzluğunu dile getirerek şirketten ayrılır. Karı-koca yeni bir enerjiyle yeniden tekstil işine girer. Hedef çocuklarına mutlu bir gelecek hazırlamaktır. Bilge hanım ile Fehim Nevzat çocuklarıyla yeni bir dünya kurarken Asil Nadir’in dev imparatorluğu herşeye rağmen büyümeye devam eder. Ağabeyiyle yaşadığı kopukluk Asil Nadir’in Tijen için Kıbrıs’ta bir düğün organizesi ile eski günleri yaşatır. Tijen 3 Ağustos 1988’de Rıfat Atun ile evlenir.

Nevzatlar İngiltere’ye dönüşte şirketlerini genişleterek Noble Raredon’u kurarlar. Bu kelimeler Bilge Hanım’ın ağabeyi ve babasına atfen seçilir ancak ailede pek çok kişi bunu farketmez bile. Bilge Nevzat yönetim kurulu başkanı olarak eşiyle birlikte şirketini yönetirken, dünyada çok az insana nasip olan bir bir birliktelik yaşamaktadır aslında. Hem evde hem işte sürekli bir birliktelik yakalayan Nevzatlar, yaşamlarının her anını uyumla yürütürler. 89 yılında Bilge Nevzat Kıbrıs’ta Olive Tree tatil köyünü kurmaya karar verirken Asil Nadir bir dünya firması olan Del Monte’yi de bünyesine katıyordu. Ancak yaşanan başarılarla birlikte tehditler de artıyordu. Asil Nadir olası bir saldırıya karşı korumalarla geziyor Bilge hanım da ağabeyinin yalnızlığını endişe ile izliyordu.

Bilge hanım, yeni işinin zirvesinde yaşarken kısa bir süre sonra kendisini zor günlerin beklediğini bilemiyordu. Oysa ağabeyi Asil Nadir’in şirketleri için dönen entrikalar kısa bir süre sonra Bilge hanım’ı da çembere almaya başlayacaktır. Güçlü dış etkenler bu dönemde devreye girer ve Polly Peck maliye tarafından incelemeye alınır. Bilge hanım ise bir yandan Olive Tree’yi hayata geçirirken diğer yandan Polonya’da yeni yatırımlar peşindedir.

Hayatının her döneminde ailesine çok düşkün olan Bilge Nevzat, şimdi aileye yeni katılan torunlarını dilinden düşürmüyor. Her ne kadar çocuklarından uzak olsa da etrafını saran resimlerle onları yanıbaşına alıyor. Evin mutfağından bahsettiğimizde ise Bilge Hanım, bu bölümün Fehim Bey’e ait olduğunu söylemeden geçemiyor. Yaşadıkları Bilge Hanım’a yeni görevler yüklemiş. En birinci ağızdan olayları aktarmayı düşünür. Kabus dolu günlere rağmen Bilge Nevzat, yaşadıklarını kitaplaştırır. “Türkuaz” Nadir ailesinin ve Asil Nadir’in romanı. Ama henüz bitmemiş bir roman. Yaşanan hayatta, devam eden olaylarda henüz bir son yok. “Türkuaz” gelecek taşıyor.

Yazmağa karar vererek anılarını “Gill Fraser” dıyla İngilizce olarak not aldı. Bu anıları Nermin Bezmen “mükemmel bir tercüme ile” derledi. Yazılım ve basım aşamasında Pamir Bezmen’in desteğiyle “Türkuaz’a Dönüş - Bilge Nadir-Nevzat'ın Anılarından Asil Nadir Gerçeği” adlı kitabı  (Bilge Nevzat’ın anılarından tercüme Pamir Bezmen, derleyen Nermin Bezmen) Kasım 1996’da yayımlandı. Aynı kitap 27 Eylül 1999 tarihinde “The Turquoise Conspiracy” adıyla İngiltere’de yayımlandı. Kitap Asil Nadir gerçeğini anlatmaktadır.

KAYNAK: Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Asıl Nadir'in ailesi karıştı (hurriyet.com.tr, 3 May 2013), Bilge Nevzat: Asil Nadir'in serbest kalmasında emeği geçen (haber.sol.org.tr, 23 Nisan 2016), Nur Nadir: Bilge Nevzat benim için yaşayan biri değil (havadiskibris.com, 9 Mart 2017), KKTC'de gündem: İşadamı Asil Nadir'in eşi ve kız kardeşi (patronlardunyasi.com, 11 Mart 2017), Amerikalıların devirmek istediği Türk cumhurbaşkanı (odatv4.com, 7 Aralık 2018), Bilge Nevzat (erguclu.eu,10.08.2020), Bilge Nadir Nevzat (nadirkitap.com, 10.08.2020).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör