Neslihan Öztoprak

Romancı, Eğitimci Yazar

Doğum
21 Haziran, 1955
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

Eğitimci yazar, romancı. 21 Haziran 1955 tarihinde  Ankara’da doğdu.  Bir yaşındayken subay olan babasının görevi nedeniyle İstanbul’a taşındılar. İlkokula Bakırköy Kartaltepe İlkokulunda başlayan Neslihan, babasının Roma’ya atanması nedeniyle eğitimine bir İtalyan okulunda devam etti. Dil öğrenmeye yatkınlığı nedeniyle çok çabuk alıştı okuluna. Beşinci sınıfı Türkiye’ye dönünce Ankara’da Kavaklıdere İlkokulunda okuyarak 1967 yılında İlkokul eğitimini tamamladı.  TED Ankara Koleji sınavlarında başarılı olunca Hazırlık sınıfından Ortaokula başladı. 1974 yılında Ankara Kolejinden mezun olarak Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı  Bölümünde eğitimine devam etti. 1977 yılında Hava Subayı Ahmet Ziya Öztoprak’la hayatını birleştiren yazar 1978 yılında Ankara Üniversitesinden mezun oldu. Aynı yıl Oğlu Gökçen dünyaya geldi.

1979 yılında Harp Akademilerinde kurmaylık eğitimi alacak olan eşiyle İstanbul’a gitti. 1981 yılında Ankara’ya dönerek öğretmenliğe başladı. Etimesgut Mehmetçik Lisesinde başlayan öğretmenlik hayatına daha sonra eşinin atanması nedeniyle gittiği Diyarbakır’da Ziya Gökalp Lisesinde devam etti.

1986 yılında İtalya’nın Napoli şehrinde Nato görevine atanan eşi ve oğluyla Napoli’ye gitti. Üç yıllık görev süresince NATO’ya bağlı kadın kuruluşlarında Türkiye temsilcisi olarak gönüllü çalışmalar yaparak ülke tanıtımında görev aldı. 1989 yılında önce Diyarbakır’a giden Neslihan Öztoprak ardından eşinin yanına  Ankara’ya atandı ve Sincan Kız Meslek Lisesi’nde çalıştı. 1992 yılında Etimesgut  Anadolu Kız Meslek Lisesine atanarak görevini emekli olduğu 2003 yılına kadar orada sürdürdü.

Çalıştığı yıllar boyunca sık sık  aynı yıl içinde, Fransızca, İngilizce, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerini aynı anda üstlendi. Öğretmenliğin bilgi kadar bir gönül ve yetenek işi olduğuna inanan ve severek görev yapan yazar, hala öğrencileriyle olan ilişkisini sürdürmektedir.

Yazmak için önce iyi bir okuyucu, ardından da iyi bir gözlemci olmanın gereğine inanan  Neslihan Öztoprak,  yazmaya emekli olduktan sonra başladı. Yazmaya başlamasında iki ayrı kişinin çok büyük etkisi olmuştur. Birincisi Ankara Kolejinde lise Edebiyat dalı öğrencisiyken üç yıl Edebiyat öğretmeni olan Rükzan Günaysu ve bir uçak yolculuğunda henüz üniversite öğrencisiyken, konuşmasını ve anlatımını çok beğenerek bu alana yönlenmesini öneren gazeteci Cüneyt Arcayürek…

Neslihan Öztoprak, hayatta oldukları yıllar boyunca anneanne ve dedesiyle birlikte yaşamış ve onların hayatlarından çok etkilenerek ilk romanı Madam Hilde’yi gerçek belgeler ve anlatılar üzerine kurmuştur. Madam Hilde adlı roman Eczacı bir Alman kızı Hilde ile  Osmanlı subayı Zühtü’nün Almanya’da başlayan aşklarının, Balkan, Çanakkale, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı sürecinde tarihi olaylarla dolu hikayesini anlatmaktadır. Hilde ve Zühtü'nün ikinci kızları Sevil’in kızıdır Neslihan Öztoprak.

İkinci romanı Sıra Sende de yine yaşanmış bir hayat hikayesinden yola çıkılarak kaleme alınmıştır.

Madam Hilde Mart 2018, Sıra Sende Ekim 2019 yıllarında Atayurt Yayınevi tarafından  yayınlanmıştır.

Yaşanmış hayatlardan konularını alan kadın hikayeleri üçlemesi olarak düşünülen bu serinin üçüncüsü de basıma hazırdır.

Yazar hayatını Ankara, Çandarlı- İzmir ve oğlu Gökçen, gelini Filiz  ve torunu Deniz’in (2007) yaşadığı Datça’da sürdürmektedir.

 

Kitapları (Roman):

 

Madam Hilde (Mart 2018),

Sıra Sende (Ekim 2019).

KAYNAK: Bilgi teyidi (02.12.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör