Halil İbrahim Sarıkaya

Engelli Yazar, İş İnsanı

Doğum
Diğer İsimler
H. İbrahim Sarıkaya

Engelli yazar, iş adamı. 1966, Eskişehir doğumlu. % 55 görme engelli evli ve iki çocuk babasıdır. İlk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra imam hatip lisesine devam etmekte iken 12 Eylül 1980 sonrası tahsiline bir süre ara vermek zorunda kaldı, MGV ve MTTB'de çalışmaları oldu. Tahsiline hala devam etmekte olup halen ticaret ile iştigal etmektedir.

Kanal26 TV’de uzun yıllar ‘’Engelsizsiniz’’ isminde program yapımcılığı ve sunuculuğu yaptı.

İngilizce, Arapça ve Osmanlıca bilmektedir.

Çeşitli özel sektör ve kuruluşlarında yöneticilik yaptı. Halen ticaret ile uğraşmaktadır. Sivil toplum örgütleri ve birçok engelliler adına faaliyet gösteren derneklerde görevler aldı, idarecilik yaptı. Toplam kalite yönetimi, yeniden yapılandırma ve organizasyon, karar verme teknikleri konularında uzman.

Halkla ilişkiler, Beden dili, İnsan psikolojisi, kişisel gelişim yönetim ve iletişim konularında eğitimler aldı.

Sosyal sorumluluk projeleri ve engelliler alanında uzun yıllar yerli ve ulusal gazetelerde köşe yazarlığı, dergilerde çok sayıda makale yayınlayıp, uluslararası seminerlerde tebliğler sundu. Daha sonra bu alanlarda yurt dışı da dâhil olmak üzere birçok üniversite ve platformda 300’ü aşkın seminer verdi. Hâlen bu konularda iş ve yönetim ile kişisel gelişim konularında Türk ve yabancı birçok kuruluşa, eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

3 dönem Eskişehir İşitme Engelliler İl Temsilciliği görevinde bulundu. Dünya ve Avrupa şampiyonlarında başarılı engelli sporcular yetiştirilmesine katkı sağlamıştır.

Türkiye’de ilk kez Ak Parti de kuruluşunun hemen ardından 2002 yılında Anadolu Taşra teşkilatlarında Engelliler koordinasyon Merkezini Eskişehir’de kurucu başkanlığını yapmıştır.

2005 Avrupa Engelliler Parlamentosu Türkiye Delegeliği unvanı aldı.

3’cü Dönem 2004 Yerel seçimlerde Eskişehir tarihin de ilk kez Tepebaşı Belediyesinde Engelli meclis üyesi olarak seçildi. Tepebaşı Belediyesinde,5 yıl belediye meclis üyeliği, Engelliler Kor. Mrk. ve Engelliler Platformu Kurucu Başkanlığı, plan ve bütçe komisyonu, sağlık sosyal işler komisyonu, kıymet takdir komisyonu ve en son encümen üyeliği, başkan vekilliği,2005 yılı Odun pazarı Belediyesi Engelliler Meclis kurucu başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Dünyada ilk kez 2004 tarihinde yerel yönetimlerce seçilmiş ilk 41 engelli meclis üyelerinden biri olarak tarihe geçti.

2005 yılında “engelli istihdam projesi ”sayesinde 2070 engelli işe yerleştirilmiş bu sayede TC Başbakanlığı tarafından 2005 yılı Engellilerin istihdam yılı ilan edilmiştir.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez kabul edilen 5378 sayılı “ Özürlüler yasası “ hazırlanmasında istihdam komisyonunda ve yasanın çıkarılması çalışmalarında görev alarak katkı sağladı.

Yurt içinde ve dünyada daha önce hiç uygulanmamış, patentli birçok sayısız sosyal sorumluluk projeleri bulunmaktadır.

2007 yılında Yerel Yönetimler Siyaset Akademisinin ilk mezunlarından olup, üstün başarı ile siyasi tahsilini tamamlayarak belgesini almıştır.

Ayrıca Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Engelsizsiniz, Asla Vazgeçme, Engelliler ve Siyaset, İslam’ın Engelliye Bakışı, Meşhur Engelliler gibi farklı isimlerde yayınlanmış 35 adet eseri yurt içi ve yurt dışında 150’nin üzerinde makale ve tebliği vardır.

Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından 2023 yılına kadar hatip olarak görevlendirilmiştir.

Halen yurt içi ve yurt dışında, seminer, panel, konferanslar vermektedir.

İbrahim SARIKAYA ömrü yettiği sürece sosyal sorumluluk projeleri hazırlamaya ve yazmaya devam edecek.

 

2011’de çıkan Dünyaca Tanınmış Meşhur Engelliler adlı kitabı, dünyada ve ülkemizde tanınmış olan tüm engellilerin özgeçmişleri ve yaşam öykülerini içermekte olup, aynı zamanda kaynak niteliğindeki çok kısa bir süre içerisinde beklenenin çok üzerinde yoğun bir ilgi ile karşılanmış, türünde daha evvel hiç çıkarılmamış bir kitaptır.

Tarihimizde birçok ünlü engelli ülkemizden ve dünyadan gelip geçmiştir. Bunlar sadece bir döneme imzasını atan ve iz bırakanlardır…

 

KİTAPLARI:

 

EngelSİZsiniz (2011), Dünyaca Tanınmış Meşhur Engelliler (2013), İslam’ın Engelliye Bakışı (2013), Asla Vazgeçme, Ak Parti 2002 Ruhu, Önden Koşan Atlılar, Özgeleceğimi Engellemeyin, Cumhuriyet Tarihinin İlk Enleri, Dünyada Kurulduğu Yıl İktidara Gelen Tek Parti Ak Parti, Siyasi Hayatımın Sevdası, Ak Parti içindeki AKePe’liler, Siyasetçi Görünümlü Tüccarlar, Aciz İnsan Paradigması, Farklılıkları Uzlaştırma Becerisi, Yanlışta Israr Etmek, Kaybeden Zafer Kazanmış Komutanlar, Üç Maymun, Yanaşmalar, Devşirmeler, İçimizdeki Ak Troller, Sıfırdan Zirveye, Hamili Kart Yakınımdır, Vakıf Tarikat Cemaat, Hata Yapan Bizim Çocuklar, Yüce Divanda Yargılanmayanlar, Dar Çerçeve Siyaseti, Ben Yaptım Oldu, Dışlanmış Ötekileştirilmiş Zenciler, Sessiz Çoğunluğun Sesi, Kısık Sesler, Davasını Uzaktan Seven Platonik Aşk Yaşayanlar, Tefekkür, Türkiye’de İlk Enleri, Sosyal Sorumluluk Projelerim, Ahde Vefa, Başarının 8 Altın Kuralı, Kitabım Çıkacak Alınmayın, Seçim Nasıl Kaybedilir.

KAYNAK: H. İbrahim Sarıkaya (ibrahimsarikaya.com, bilgi teyidi, 05.05.2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör