Ahmet Türk

Çiftçi, Belediye Başkanı, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
02 Temmuz, 1942
Eğitim
Lise mezunu
Burç

Çiftçi, siyasetçi, milletvekili, Mardin Belediye Başkanlarından. 2 Temmuz 1942’de Mardin’de doğdu. Babasının adı Sino, annesinin adı Medine’dir. Lise mezunudur. Çiftçilikle uğraştı. Halkın Emek Partisi (HEP) ve Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 15, 16, 18, 19 (20.10.1991-30.06.1994. 1982 Anayasası’nın 84/son fıkrasına göre 30.06.1994 tarihinde milletvekilliği sona ermiştir) ve 23. (22.07.2007-31.12.2009. 1982 Anayasası’nın 84/son fıkrasına göre, 31.12.2009 tarihinde Milletvekilliği sona ermiştir) ve 24. Dönemlerde Mardin Milletvekili seçildi. 19. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. Çok iyi düzeyde Kürtçe bilen Türk, evli ve 8 çocuk babasıdır.

 

Ailesi ve Siyasete Girişi

Kanco aşireti mensubu olan Türk’ün geçmişi, Ermeni tehcirinde görev alan, Hamidiye Alaylarına da komutanlık eden aşiret reisi Hüseyin Kanco isimli bir Kürt komutana dayanır.

Türk’ün aktif politika hayatı, 1954 yılında babası Hacı Sinan’ı kaybedip, milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk’ün öldürülmesi ile başladı. İlk olarak 1973’te 15. TBMM döneminde Demokratik Parti’den Mardin milletvekilli seçilen Ahmet Türk, daha sonra bu partiden istifa ederek CHP’ye katıldı. 1980 yılına kadar CHP bünyesinde çalıştı.

 

SHP'den HEP'e

Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev alan Ahmet Türk, 1987 yılında SHP'ye katıldı. 1988 yılında sayısı 6 bini bulan insanın ölümüne ve daha fazlasının da sakat kalmasına neden olan Halepçe Katliamı nedeniyle 1989 yılında Paris’teki Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle milletvekili bulunduğu SHP’den ihraç edildi. 1990'da HEP'nin kurucu üyesi oldu.

 

DTP Eş Başkanlığı

Ahmet Türk'ün Halkın Emeği Partisi’ni kurarak başladığı etnik siyaset çizgisi, yine kurucularından olduğu DTP’yle yeni bir boyut kazandı. Hareketin partileşmesi ve sonucunda DTP'nin kurulmasından sonra Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi. Böylece, Aysel Tuğluk ile birlikte, Türkiye'de eş başkanlık sistemini ilk uygulayan partinin Genel Başkanı oldu.

 

Bağımsız Milletvekili Olarak Mecliste

Haziran 2006'da yapılan DTP kongresinde eş başkanlık sisteminin kaldırılması üzerine, partinin Genel Başkanı olarak yeniden seçilen Ahmet Türk, Şubat 2007 tarihinde yapılan kongrede, başka hiçbir aday çıkmaması üzerine, yeniden partinin genel başkanlığına seçildi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girdi. 2014 yılında Türk, BDP'nin desteği ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

 

Öcalan İle Görüşmeler

HEP kuruculuğu ile DTP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından, HADEP ve DEHAP yönetiminde de aktif roller üstlenen Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’la da zaman zaman görüşmeler yaptı.

 

Saldırı Sonucu Burnu Kırıldı

2009 yılında kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk’e, Muş’un Bulanık ilçesinde DTP'nin kapatılmasını protesto eden grubun iş yerini ve arabasını yakmak isteyince açtıkları ateş sonucu 2 kişinin ölümü, 4 kişinin de yaralanmasına neden olmaktan tutuklanan Turan ve Metin Bilen kardeşlerin Samsun’daki duruşmasını izlediği sırada yumruklu saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonrası hastaneye götürülen Türk'ün burnunda kırık tespit edildi. İçişleri Bakanlığı olayla ilgili 2 Mülkiye Başmüfettişi görevlendirdi.

 

Kasr-ı Kanco

Etnik partilerin başarı sağlayamaması üzerine DEHAP’la yollarını ayıran Türk, 2013 yılından bu yana dedesi Hüseyin Kanco tarafından 1905 yılında restore edilen Mardin’in Derik ilçesindeki ünlü Kasr-ı Kanco’da geçiriyordu. Bu ihtişamlı yapıya kale veya şato da demek mümkün. Hüseyin Kanco, Hamidiye alayına bağlı bir Kürt komutan olarak biliniyor. Bölge Suriye sınırına 40 kilometre uzaklıkta olduğu için Kanco aşireti o dönemde Arap akınlarıyla gelen talana karşı mücadele etmiş. Saldırılardan korunmak amacıyla kale ev tarzında inşa edilmiş olan Kasr-ı Kanco, hala ihtişamlı görüntüsünü koruyor.

 

Mardin Belediye Başkanı

Ailesinde 30 yıl süren kan davası yüzünden eğitimini yarıda bırakarak lise mezunu olan Türk, 24. Dönem Mardin Milletvekilliği ile 19. Dönem İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı yaptı. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Ahmet Türk, kan davası sonucunda öldürülen abisi Abdürrahim Türk’ün dul kalan eşi Mülkiye Hanım ile evlendi ve 8 çocuğu oldu. Abisi Abdürrahim Türk bağımsız olarak milletvekili seçilmiş ve sonrasında Adalet Partisi'ne geçmişti.

 

Rüyalarımı Bile Kürtçe Görürüm

2013 yılında Milliyet'e verdiği röportajda Ahmet Türk, Kürtçe düşündüğünü ve hatta rüyalarını bile Kürtçe gördüğünü belirtti. Aynı röportajda bir milletvekili olarak çözüm süreci hakkındaki taleplerini "Bizim umudumuz daha demokratik bir Türkiye. Bütün acılara kendi acımız gibi bakmazsak sonuç alamayız. Acıları paylaşmamız lazım. Şehit asker diyoruz. Ama on bin güvenlik görevlisi yaşamını yitirdiyse, diğer tarafta 40 bin insan yaşamını yitirdi. Bizim ikisini de düşünerek toplumu gerginlikten kurtaracak bir dili ortaya koymamız lazım. Ama bir tarafın hassasiyeti üzeriden siyaset yaparsak yine olmaz" cümleleriyle gündeme geldi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angelina Jolie'yi Karşıladı

2015 yılında Midyat'ın Akaçakaya Mahallesi'nde bulunan ve 2 bin 378 Iraklı Ezidi ile 3 bin 47 Suriyeli'nin barındırıldığı AFAD Geçici Barınma Merkezi'ndeki programa katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı havaalanında karşılayan Ahmet Türk, dünyaca ünlü yıldız Angelina Jolie ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antanio Guterres ile 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Mardin Midyat ilçesinde görüşerek gündeme geldi.

 

Yeni Gözaltı Dönemi

Ahmet Türk hakkında, Ocak 2016'da Ahmet Türk hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına 'muhalefet’ gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ahmet Türk, 17 Kasım 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından önce görevinden alındı, 21 Kasım 2016'da gözaltına alınarak Mardi belediye Başkanılığına kayyum atandı.

24 Kasım 2016'da savcılık sorgusunun ardından Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Ahmet Türk, burada tutuklanarak ‘örgüt üyeliği’nden tutuklanarak İstanbul’daki Silivri Cezaevi’ne gönderildi. 15 Ocak 2017'de Elazığ T Tipi Cezaevi’ne nakledildi. 3 Şubat 2017 günü tahliye edildi.

 

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk kimdir? (ensonhaber.com, 21.06.2015), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), CHP heyetinin ziyaret talebiyle ortaya çıktı: DBP’li Ahmet Türk, Elazığ’a nakledildi (diken.com.tr, 15.01.2017).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör