Alparslan Bayraktar

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Siyaset ve devlet adamı, Makina Mühendisi

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği
Diğer İsimler
Yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Makine Mühendisi, Siyaset ve Devlet Adamı - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı. 1975 yılında Hatay’da dünyaya geldi. Aslen Trabzonlu bir ailedendir. Alparslan Bayraktar ile Selçuk Bayraktar’ın akraba olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok.

Selçuk Bayraktar, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ekonomi alanında ve Fletcher School of Law and Diplacy’den uluslararası ilişkiler bölümünde tamamladı. Doktorasını ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yer Sistem Bilimleri Bölümünde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında gerçekleştirdi.

Dr. Alparslan Bayraktar, Kamu görevlerinden önce ise yurtiçinde ve yurtdışında özel sektörde çalıştı. 2016-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı; 2010-2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda Kurul Üyesi olarak görev yapan Dr. Alparslan Bayraktar; 23 Temmuz 2018 tarihinden bugüne kadar da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Dr. Alparslan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yapmıştır. Sn. Bayraktar halen Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanlığını yürütmektedir. 

28 Mayıs 2023’te yapılan 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra kurulan yeni hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yer aldı.

Kendisinden önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini yürüten Fatih Dönmez, 28. Dönem milletvekili seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili seçilmişti.

 

HAKKINDA: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi (tccb.gov.tr, 06.06.2023), Bakan - Dr. Alparslan Bayraktar (enerji.gov.tr, 06.06.2023), Alparslan Bayraktar kimdir? (AA - birgun.net, cnnturk.com, yenisafak.com, cumhuriyet.com.tr, 06.06.2023), Yeni Enerji Bakanı Alparslan Bayrak ile Selçuk Bayraktar akraba mı? (gunboyugazetesi.com.tr, erişim 10.07.2023).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör