Fahrettin Oylum

Bilgisayar Mühendisi, STK Yöneticisi, İş İnsanı

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği

Bilgisayar mühendisi, iş adamı, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı. 1976 yılında Diyarbakır’da doğdu.1995 yılında Üsküdar Halide Edip Adıvar Lisesi’nde ortaöğrenim, 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliğinden mezun olarak lisans, 2003 yılında ise Yeditepe Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı.

İş yaşamına, 1998 yılında Sentim Yazılım bünyesinde Yazılım Mühendisi olarak başlayan Fahrettin Oylum, 1999 - 2003 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nde Yazılım Mühendisi olarak çalışmıştır.

2005 yılından bu yana Teknopalas Yüksek Teknoloji Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan Oylum, 2016 yılında kurulan Bakelor Mobil Teknolojiler San. Tic. Ltd ve 2017 kurulan RFID Market şirketlerinin kurucu ortağıdır; şirketler, halen faaliyetlerini sürdürmektedir.

KAYNAK: Fahrettin Oylum - Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı (musiad.org.tr, 30.12.2019).

 

 

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM KOMİTESİ

Dijital eko-sistem, doğal ekosistemlerin dijital dönüşüme uyarlanarak sistemleştirildiği yeni nesil ekonomi simülasyonudur. Z kuşağının işbaşı yapmaya hazırlandığı 2025 sürecinde gerek konvansiyonel sektörlerin dönüşümü gerekse ticari işlemlerdeki paradigma değişimleri, klasik eko-sistemi dijital simülasyonlara ve yeni süreç yönetimlerine itmektedir. Dijital eko-sistem bu yönüyle hemen her sahaya uygulanabilecek bir dönüşüm ve yapılandırma sürecidir.

Endüstri 5.0 noktasına gelen dünyada işletmeler;

Dijital veri işleme, dijital müşteri ve öğrenebilen sistemler etrafında kendi yeni eko-sistemlerini inşa etmek zorundadır. Bu dönüşüm, iş üretmeden sürdürülebilir büyümeye kadar geniş bir yelpazede iş yapma alışkanlıklarının değişmesine yol açmaktadır. Veri tabanı oluşturma, veri güvenliği, öğrenen yapılar, SMAC güçleri, işletme ağları, BİGData yönetimi başta olmak üzere akıllı organizasyonlar ve akıllı iş modelleri de bu alanın hedef çıktılarıdır.

Yenilikçi girişimciliğin desteklenmesi için ön plana çıkan bilginin ticarileştirilmesi ise üretilen ÜR&GE ve AR&GE faaliyetlerinin hem KOBİ hem de sermaye şirketleri adına bir Yenilik Enkübatörü modeli ile yaygınlaştırılması ve kazanç-maliyet makasını beslemesidir.

Ancak bu süreç, ülkemizde kamu kurumları ve üniversiteler nezdinde sürdürülmekte ve sanayi ayağı eksik kalmaktadır. Oysa sanayinin aktif katılımı ve süreç yöneticisi olacağı bir ticarileştirme sisteminin yurt dışı pazarlara satışı ya da kiralanması, doğrudan yatırımlarda AR&GE maliyeti nedeniyle zarara uğrayan yerli ortağın çıkarlarının korunması, milli yenilik ve patent sisteminin ilk elden desteklenmesi ve yenilik girişimciliğine özel sermaye fonlarının ve alternatif fon modellerinin geliştirilmesi adına önemlidir.

KAYNAK: Fahrettin Oylum - Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı (musiad.org.tr, 30.12.2019).


Yazar: MÜSİAD

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör