Ekrem Pakdemirli

Siyaset ve devlet adamı, Mali Müşavir, Başbakan Yardımcısı, Makina Mühendisi, Milletvekili

Doğum
13 Nisan, 1939
Ölüm
31 Aralık, 2015
Eğitim
ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü
Burç

Makina mühendisi, mali müşavir, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan, eski Başbakan Yardımcılarından, yazar (D. 13 Nisan 1939, İzmir – Ö. 31 Aralık 2015, Manisa). Orta eğitimini Manisa’da tamamladı. ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 1963 Haziranında aynı okulda yüksek lisans derecesi aldı. ODTÜ Teorik fizik bölümünde asistan, bir yıl sonra da Makine bölümünde öğretim görevlisi oldu. Daha sonra 1967 Ağustos ayında  Imperial College (University of London)’da doktorasını tamamladı. ODTÜ de öğretim görevliliği ve öğretim üyeliği yaptı.

1989 yılından Yeminli Mali Müşavirlik yaptı. Bir süre Devlet Planlama Teşkilatında grup başkanlığı ve  Müsteşar Yardımcılığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Başbakanlık Baş Danışmanlığı ve Merkez Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.

Ekrem Pakdemirli, XVIII., XIX., XX. ve XXI. dönemlerde Manisa Milletvekili olarak, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 2003 yılından bu yana, Bilkent, Başkent ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde Öğretim Üyesi olarak ders verdi. Akbank yönetim kurulu üyeliği,  Vestel Elektronik A.Ş. Vestel Beyaz Eşya A.Ş adlı özel şirkette Yönetim Kurulu Başkanvekilliği, BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. adlı ticari şirkette Yönetim Kurulu Üyeliği ve Çevresel Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 2007 yılından itibaren Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyesi oldu. SAF GYO ve Ülker Bisküvi A.Ş de bağımsız yönetim kurulu üyelerindendi.

Son yirmi beş yılında muhtelif gazete ve dergilerde köşe yazıları yazdı. Ekonomimizin 1923'den 1990'a Sayısal Görünümü adlı bir kitabı vardır.

Evli beş çocuk ve yedi torun sahibiydi. Çocukları: Bekir Pakdemirli, Mehmet Pakdemirli, Betül Pakdemirli, Ayşe Pakdemirli Anlatıcı, Emre Pakdemirli

Ekrem Pakdemirli, 21Ekim 2015’ten itibaren uzun süre  tedavi gördüğü Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesinde  31 Aralık 2015 günü hayatını kaybetti.

21 Ekim'de Manisa'nın Akhisar ilçesindeki bahçesinde kendi üretimi olan zeytin toplama aparatının tanıtımı için zeytin üreticileriyle biraraya gelen Pakdemirli, başına traktörün yük kaldırmak için kullanılan parçasının çarpması sonucu ağır yaralanmıştı. Ambulansla Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesine kaldırılan Pakdemirli, daha sonra CBÜ Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesine sevk edilmişti.

KAYNAKÇA: Ekrem Pakdemirli kimdir? (milliyet.com.tr, 31.12.2015), Eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli vefat etti (hürriyet.com.tr, 31.12.2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör