Necdet Şen

Çizgi Roman Yazarı, Çizer

Doğum

Çizer, çizgi roman yazarı. 1956, Giresun doğumlu. Çizerliğe Gırgır adlı mizah dergisinde başladı. Daha sonra gazetelerde günlük tefrikalar yazıp çizdi. Güneş gazetesindeki spor çizerliğinin yanı sıra çeşitli kitap kapakları yaptı. Çulsuz Köyün Sultanı, Bunalım Burhan, Karagöz’ün Maceraları bu dönemde çizdiği bazı hikâyelerdi. En bilinen karakteri, ilk olarak 1980 yılı sonunda Hey dergisinin mizah eki Curcuna’da görülen, bezgin, eleştirici ve muhalif bir kişilik olan “Hızlı Gazeteci”dir. 1984 yılı sonunda Cumhuriyet gazetesinde yeniden başlattığı çizgi hikâyeleri daha sonra çeşitli albümlerde toplandı. İki kez yargılandı. İlk defa cumhurbaşkanı Turgut Özal’a hakaretten, ikinci defa Joker  dergisine çizdiği Memet ile Memo çizgi romanında “devletin güvenlik güçlerine ve orduya hakaretten” hakkında dava açıldı, her ikisinden de beraat etti. Soraki yıllarda Hürriyet gazetesinde çalıştı.

Hızlı Gazeteci diğer çizgi roman kahramanlarıyla karşılaştırıldığında bir kahraman sayılmaz. Yakışıklı değil, vücudunu üçgenleştiren kas kütleleri yok, ismine karşın miskin, yaşama sanatının acemisi, kıblesini yitirmiş bir seyyah, bir anti-kahraman... Ama erdem sahibi. Elimizdeki kitapta Hızlı Gazeteci gazeteciliği bırakmıştır ve evinde, insanlardan uzak, roman yazmak istemektedir. Eski bir meslektaşından, Global TV’de yayımlanacak tartışma ile reality show arası bir program için metin yazma teklifi alır. Fakat elektronik turnikelerle donatılmış televizyon binasında kendisini sürprizler beklemektedir. Kötülük arayıcısı ve kelle avcısı gazeteciler eskiden Babıâli’de beraber çalıştıklarına hiç benzememektedirler. Rambovari bodyguard’lar ve uzun bir süre önce ayrıldığı ve o zamandan beri görmediği, fakat halen unutamadığı eski sevgilisi Mimoza da aynı program için çalışmaktadır. (Ceyhan Usanmaz)

ESERLERİ:

ÇİZGİ ROMAN: Hızlı Gazeteci Serisi ( 32 cilt, 2002-04), Tatilcinin El Kitabı (2003), Papatya (2003), Bir Geminin Son Seferi (2003), Galiba Sana Aşık Oldum (2003), Gazetecinin Bir Günü (2003), Beni Böyle Sev Seveceksen (2004), İffet Nasıl Afet Oldu? (2004).

GEZİ: Nereye?: Uzak Asya Yollarında Bir İç Yolculuğun Öyküsü (2001).

KAYNAK: Ceyhan Usanmaz / Hızlı Gazeteci: Kırılgan Çocuk İrisi (Virgül, sayı: 50, Nisan 2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör