İlyâs Nebi

Peygamber

Ölüm
-
-
Diğer İsimler
Hz. İlyas, İlyasîn, İlyas

Hz. İlyas (a.s.), Kur'ân- ı Kerim'de iki defa İlyas (Enam, 85; Saffat, 123.), bir defa da İlyasîn (Saffat, 130) şeklinde ismen zikredilmekte, mümin kullardan olduğu, putperest inancıyla mücadele ettiği ve daha sonra gelenler arasında hayırla anıldığı belirtilmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de llyâs (a.s.) hakkında başka bilgi bulunmazken tarih, tefsir ve kısas-ı enbiyâ kitaplarında çeşitli rivayetler yer almaktadır. Bu rivayetlerde onun şeceresi "İlyâs b. Yâsîn b. Finhâs b. îzâr b. Hârûn b. İmrân" veya "İlyâs b. Âzir b. îzâr b. Hârûn b. İmrân" şeklinde verilmektedir. Her iki şecerede de llyâs (a.s.)'m, Harun (a.s.)'m torunlarından olduğu anlaşılmaktadır. Kur'ân-ı Kerim'de zikredilen İlyas (a.s.)'ın, Kitâb-ı Mukaddes'te anlatılan İlyâ (Eliyahu- Eli) olduğu kabul edilmektedir. Zira Kur'ân'da geçen llyâs peygamber de tıpkı peygam­ber llyâ gibi putperestlikle mücadele etmiştir.

İlyas peygamber hakkında Kur an ve hadis dışındaki İslâmî literatürde çoğunlukla Yahudi dinî literatüründen kaynaklanan pek çok rivayet yer almaktadır, İlyâs (a.s.)'ın milâttan önce 9. yüzyılda İsrail Kralları Ahab (MÖ 874-853) ve oğlu Ahazya (MÖ 853- 852) döneminde İsrail Krallığı'nda yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu konudaki rivayetle­re göre Kral Ahab putlara tapıyor ve kavmini de buna zorluyordu, llyâs (a.s.) onları "Ba'l" adlı puta tapmayı bırakıp Allah'a kulluğa davet etti. Kral Ahab, llyâs (a.s.)'m davetine uyarak putperestliği terk etti. Bir ara karısı İzebel, komşusunu öldürterek bahçesini ele geçirince Allah onları uyarmak ve bahçeyi iade etmelerini, aksi takdirde cezalandırıla­caklarını bildirmek üzere llyâs (a.s.)'ı görevlendirdi. Kral Ahab buna kızarak tekrar put­perestliğe döndü ve llyâs (a.s.)'ı da öldürmeye kalkıştı. Bunun üzerine llyâs (a.s.) yedi yıl dağlarda ve mağaralarda kendi halinde münzevi bir hayat sürmeye başladı.

Hz. İlyâs (a.s.)'m bir süre kaldığı bu yerin/makamının Diyarbakır'da olduğuna inanıl­maktadır. Merkez Sur ilçesi Hasırlı Mahallesi, Küçükbahçecik Sokak No:21'de bulunan, günümüzde ikametgâh olarak kullanılan ve tarihi özelliğini büyük ölçüde kaybetmiş olan Sinagog olduğu aktarılmaktadır. (Bkz. Sinagog/Havra maddesi)

1265/1848 yılında Diyarbakır'ı ziyaret eden Yahudi Seyyah Benyamin Haşeni, şehrin ayrı bir kesiminde yaşayan 250 Yahudi aile hakkındaki gözlemlerini eserinde nakleder­ken Hz. İlyâs (a.s.)'ın Diyarbakır'da bir dönem bulunduğuna dair bilgiler vermektedir: "Çoğu dinimizi biliyor. Kutsal kitaplarımız ve peygamberlerimiz kalplerinde yer edin­miştir. Sinagog'da mevcut olan küçük bir oda daima kapalı tutulmaktadır. Bu oda Yahu­diler ve diğer dinlere mensup kişiler için kutsaldır. İnançlarına göre Hz. llyâs bu odada peygamberliğini ilan etmiştir." Diyarbakır şehri Yahudiler için Tevrat'ta geçen Kaine93 şehri olarak kabul edilmektedir.

KAYNAKÇA: Ömer Faruk Harman, "İlyas" (TDV İA, İstanbul 2000, XXII, 161-162), Süleyman Uludağ, İslam'a Giriş (s. 40), www.bilinmeyendiyarbekir.com (10.02.2009), Ali Melek – Abdullah Demir / Dini Değerleriyle Diyarbakır (Diyarbakır İl Müftülüğü, 2009, Ankara).

ALI MELEK – ABDULLAH DEMIR

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör