Enûş Nebî

Peygamber

Ölüm
-
-
Burç

Kaynaklarda Enûş (a.s.)'ın Şit (a.s.)'ın oğlu olduğu belirtilmektedir. Hz. Enûş'ün hayatı hakkında ayrıntılı bilgi tespit edilememiştir. Ancak İbnü'l-Esir'in belirttiğine göre Hz. Enûş, Hz. Şit (a.s.)'m oğlu olup, onun ölümünden sonra vasiyeti üzerine halkının yönetimini ele almış ve 705 yıl yaşamıştır.

1316/1898 tarihli Salnâme-i Diyarbekir'de, Diyarbakır'da kabri bulunan Peygamber, sahabe ve evliyaya ait türbelerin anlatıldığı kısımda, Nebî Enûş (a.s.)'un peygamber ol­duğu bilgisi ile birlikte Şit aleyhisselâmın oğlu olduğu ve Ergani'nin Kızılca (Otluca) köyünde medfûn olduğu da belirtilmektedir. Buna karşın bazı kaynaklarda Enûş isimli bu kişinin Peygamber olmadığı sadece hükümdar olduğu ileri sürülmektedir.

Türbede medfûn şahsın kimliği ve peygamber olup olmadığı hakkında Diyarbakır Salnameleri dışında başka bir eserde bilgiye ulaşılamamıştır. Buna karşın bölgede bu yapı, peygamber türbesi olarak bilinmekte ve ziyaret edilmektedir. Bu türbe sebebiyle olsa gerek Ergani ve çevresinde Enûş ismine rastlanılmaktadır.

Enûş Peygamberin türbesi, Ergani İlçesinin 17 km. güneybatısında Kızılca yeni ismi ile Otluca Köyü'nde bulunmaktadır. Burada bulunan ziyaretgâh, kümbet şeklindeki bir türbeden ibarettir. Türbe, köyün batısında cami ile aynı avlu içerisinde yer almak­tadır. Kümbetin kitabesinden ve yapı malzemesinden sonradan bakım ve onarımdan geçtiği anlaşılmaktadır.

Türbe iki kısımdan oluşmaktadır. Türbe binasına doğudaki giriş kapısından girilmektedir. Kümbetin içinde bulunan taşta "Yerd b. Mehlail b. Kinan b. Enûş b. Şit b. Âdem" yazdığı ifade edilmektedir. Burası, arkeolojik kazılarda milâttan önce 7500-6500 yılları arasındaki döneme ait kalıntıların bulunduğu Sesverenpmar Köyü yakınlarında Çayönü antik kazı alanına çok yakındır. Mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olan türbe sürekli ziyarete açıktır. Yıl boyu ortalama ziyaretçi sayısı üç bindir.

KAYNAKÇA:  Ali Melek – Abdullah Demir / Dini Değerleri ile Diyarbakır (2009 Ankara), Akıncı / Peygamberler Tarihi (1,155),  Diyarbakır Salnâmeleri (IV, 208), İbnul-Esir, İslâm Tarihi: el-Kamil fi't-tarih Tercümesi (Çev. Ahmet Ağırakça, Bahar Yay., İstanbul 1985, 1, 45-46), Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Tarih-i Taberi Tercümesi, Konya 1980,1, 94), Şerafeddin Güneli / Bütün Yönleriyle Ergani (Ankara 1966, s. 13), Ergani ilçe Müftülüğünün 11 Müftülüğü ne gönderdiği 19.09.2008 tarih ve 612 sayılı yazı; www.bilinmeyendiyarbekir.com/hz_enus.html (10.02.2009), Nevin Soyukaya / "Arkeolojik Araştırmalar Işığında Diyarbakır ve Çevresi" (s. 27), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakır’da Gömülü Meşhur Adamlar (1985, s. 82). ALİ MELEK-ABDULLAH DEMİR

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör