Bekrî

Bürokrat, Şair

Doğum
-
Ölüm
-
Diğer İsimler
Ebubekir

Bürokrat, şair (D. ?, Diyarbakır- Ö. 1834). Asıl adı Ebubekir'dir. Diyarbakır'ın tanınmış Şeyhzâdeler ailesindendir. Bu aileden birçok değerli şair, fikir ve devlet adamı yetişmiştir. Bekrî'nin doğum tarihi belli olmadığı gibi hayatı hakkında da geniş bir bilgiye sahip değiliz. Yalnız, Şeyhzâdeler ailesi ile Vali Behram Pa­şa'yla aralarının açılması yüzünden 1818 senesinde şehrin muhasara edil­diği ve bir yıl kadar süren mücadeleler sonunda galebenin Vali tarafın­da kalması üzerine Bekrî'nin de, firar ederek Maraş’a gittiği bilinmektedir.

Ebubekir bey, o sıra­larda Maraş kaymakamı olan Fevzi Paşa'nın iltifatına mazhar olmuş, paşanın 1822'de vefatı üzerine Muş muhafızı Emin Paşa'nın himaye­sine girmiş ve iki sene sonra Mısır'a gitmiş, orada Diyarbakırlı Sadullah Said'in delaletiyle Mehmed Ali Paşa'nın iltifatlarına mazhar olmuştur. Paşa'nın yardımı ile Hacca gitmiş, bir sene kadar Medine'de kalmış ve bu arada Şeyhzâdeler ailesi affedildiğinden İstanbul'a gitmiştir.

Bekrî, Diyarbakır'a döndüğünde, Şeyhzâde Mehmed Bey, Diyarbakır Mütesellimliğine (vali vekilliği) tayin olunmuştu. Kendisi de şehrin yönetiminde Mehmed Bey'e yardımcı oldu, bir süre sonra (H. 1250/M. 1834) vefat etti.

Mürettep divanı olmayan Bekrî'nin, şiirleri çeşitli mecmualarda gazelleri, kasideleri, tahmisleri bir divançe teşkil ede­bilecek çoklukta olup, derlenmeyi beklemektedir.

KAYNAK: TŞA, Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 286-289), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

GAZEL

Yâr ile gitsün gönül Hak'ka emânet vermişiz

Nâleye tebliğ içün yâre risâlet vermişiz

 

Gerden-i ikbâle urdum tavk-ı zencîr-i cünun

Mahbes-i dilde yine aşka metânet vermişiz

 

Ta'n-ı ağyârı kabul ittik melâmet ehliyiz

Söyleyin etfâle taş atsun icazet vermişiz

 

Gark içün cism-i cünun etvâr-ı firkat demleri

Ağlasun suph u mesâ didem ki ruhsat vermişiz

 

Hüzn ü âlâm-t firâk-ı yân ittik iltizâm

Zevl-ı vasl-ı yâr içün âğyâra nevbet vermişiz

 

Tâcir-i kâlâ-yi derd oldum o cânan bâyi'i

Bekrî'ya bâzâr-ı aşka gör ne ziynet vermişiz

 

KAYNAK: Ş. Beysanoğlu / DFSA (2. bas. 1996, c. 1, s. 286-289). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör