Kemal Ahmed

Gazeteci, Yazar

Doğum
-
Ölüm
-

Gazeteci, yazar, şair (D. ?, Trabzon - Ö. 1934). Trabzonlu Üçüncüoğlu Ahmed Bey’in oğludur. Birinci Dünya Savaşı çıktığı yıllarda rüştiyenin (ortaokul) son sınıfındaydı. Trabzon’un Ruslar tarafından işgali ile yaşanan göç olayı ve yokluklar yüzünden okuma imkânı bulamadı. Akrabası Fâik Ahmed Barutçu’nun Kurtuluş Savaşı yıllarında Trabzon’da çıkardığı İstikbâl gazetesinde çalıştı. Daha başka gazete ve dergilerde yazılar, romanlar ve şiirler yayımladı. İstikbâl gazetesi kapanınca, Yeniyol gazetesinde yazıları ve romanları yayımlandı. 1928’lerde İktisat adlı bir gazete çıkardı. İkbal gazetesinde iki romanı tefrika edildi. Trabzon Mıntıka Ticaret Müdürlüğünde memurluk yaptı. Daha sonra Ankara’da Millî Eğitim Bakanlığında görev aldı. Yazarlık ve gazetecilik mesleğinin yanında bir süre öğretmenlik de yaptı. Hastalandı ve Balıkesir Memleket Hastahanesinde öldü.

“Kemal Ahmed, her şeyden evvel, ince bir zevk adamı idi. Şiir yazdığı zaman hakiki bir zevk duyardı ve bu zevki yavaş yavaş yudum yudum içer ve tamamiyle duyardı. Kemal Ahmed, yazdığı romanlarda tahlil kuvvetinde çok olgun görülmüştü Bilhassa hüzün ve ızdırapları çok içli olarak yaşatmıştı.” (Ömer Akbulut)

ESERLERİ:

Alevlerin Raksı, Sarmaşık Fatma, Yakmayan Ateş, Çılgın.

HAKKINDA: Şevket Çulha / Yeniyol Gazetesi (23.3.1934), Ömer Akbulut / Trabzon Şairleri (1952), Ömer Sami Coşar / Millî Mücadele’de Anadolu Basını (1964), Hüseyin Albayrak / Trabzon Basın Tarihi (1983), Genç Anadolu (3.3.1337), Murat Yüksel / Geçmişten Günümüze Trabzon Şairleri: Osmanlı Dönemi (c. I, 1993).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör