Zübeyir Gündüzalp

Gazeteci, Araştırmacı, Yazar

Doğum
Ölüm
02 Nisan, 1971
Diğer İsimler
Ziver Zeyver

Gazeteci, araştırmacı yazar D. 1920, Konya / Ermenek – Ö. İstanbul, 2 Nisan 1971). Nüfus kaydında adı “Ziver Zeyver”dir.  “Zübeyir” adını ona sonradan üstadı Said-i Nursi verdi.  Ailesinin dört çocuğundan biridir.  İlkokulu Ermenek’te bitirdi ve Ermenek Postahanesi’nde birkaç yıl memur olarak çalıştı.  Daha sonra 1939 yılında ortaokulu Silifke’de bitirdi ve tekrar Ermenek’teki memuriyetine döndü. Askerden döndükten sonra ise Konya Postahanesi’nde telgraf muhabere memuru olarak çalışma hayatın sürdürdü.  Bediüzzaman Said-i Nursi’nin “Risâle-i Nur” kitaplarını bu memurluk yıllarında tanıyıp incelemişti.

Zübeyir Gündüzalp, Bediüzzaman Said-i Nursi’yi ilk kez 1946 yılında Emirdağ’da ziyaret etti ve kendisine “Memuriyetten ayrılıp yanınızda hizmet etmek istiyorum” dedi. Üstad ise ona; “Vazifene devam et, Konya’da daha çok hizmet edersin, seni ileride yanıma alırım” dedi. Gündüzalp, 1948 yılında Afyon’da tutuklanmış, burada Said-i Nursi ile birlikte altı ay tutuklu kalmıştı. Yanlışlıkla tahliye edildiği zaman, sırf üstadından ayrılmamak için, tahliyesinin yanlış olduğunu bildirerek, tekrar tevkif edildi. Bundan sonraki hayatı, Eskişehir ile İstanbul’da imamlık hizmetleriyle geçti. 1971’de öldüğünde Eyüp Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Gündüzalp’i unutulmazlığa yükselten “Nur Hareketi”  doğrultusunda yaptığı hizmetleridir. 1948 yılında tutuklanıp mahkemeye çıkarıldığında; “Eğer komünistler, mürekkep ve kâğıdı yok etmek imkânını da bulsalar, benim gibi birçok gençler ve büyükler fedâî olup hakikat hazinesi olan Risâle-i Nur’un neşri için, mümkün olsa derimizi kâğıt, kanımızı mürekkep yaptıracağız” demişti. Bir başka kez mahkemeye çıkarıldığında da; “Evet, Risale-i Nur’un şakirdi(öğrencisi)yim!..” demişti. Said-i Nursi ona özel bir itina gösterirdi... Nur Hareketi’nin görüşleri doğrultusunda bir gazete çıkarılması için en fazla emek veren ve gayret gösterenlerden biriydi. Onun ve yakın birkaç arkadaşının gayreti ile, 24 Ekim 1967’de haftalık “İttihad” gazetesi çıkarılmaya başlandı. Bu gazetenin yayınları bütün Türkiye’yi adeta ayağa kaldırmıştı. Ancak 12 Mart (1971) sıkıyönetimi gazeteyi 7 Haziran 1971 tarihinde kapattı. “İttihad”ın en büyük hizmeti ise, günlük bir gazete olan “Yeni Asya” nın çıkmasına zemin hazırlaması oldu. Gündüalp’ın yazdığı ve onun hakkında yazılmış çok sayıda kitap vardır. 

ESERLERİ:

Gençliğin El Kitabı, Altın Prensipler (Yeni basım, İstanbul 2010), Güzel Gören Güzel Düşünür, Nur Bahçesinden Çiçekler, Yolumuzu Aydınlatan Işık, Nefis Muhasebesi.

KAYNAK: İhsan Atasoy / Nur’un Büyük Kumandanı: Zübeyir Gündüzalp (2008), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör