Yunus Emre Yücebaş

Şair ve Yazar, Düşünür

Doğum
27 Aralık, 1995
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü
Burç

Düşünür, şair ve yazar, köşe yazarı, satranççı. 27 Aralık 1995, Fatih / İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunudur.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlarından Prof. Dr. Gültekin Yıldız babaannesinin kardeşi, Niğde'nin ressamlarından Binnur Yücebaş ise halasıdır. Aslen Niğdeli olan yazar, 27 Aralık 1995 günü İstanbul Fatih'te doğdu ve yine bu şehirde büyüdü. Bir ayağı Niğde Bor, diğer ayağı İstanbul Kadıköy'de olan bilim insanları, gazeteciler ve sanatçıların yoğun olduğu bir sülale zinciri içinde dünyaya gelmiştir.

Çocukluk yılları Kadıköy'de geçen yazar, ilkokul, ortaokul ve lise tahsilini de büyük ölçüde İstanbul'da tamamladı. Burjuva muhitte büyümesine karşılık daha sonraki süreçlerde çok ciddi maddi sıkıntılar gördü. Dönem dönem evsiz kaldı. Maddi sıkıntılar çektiği dönemlerde birçok mavi yaka işte tutunmayı denedi ancak bu konuda başarılı olamadı. Uzun yıllar göçebe bir yaşam sürdü.

Üniversite yıllarında İstanbul Üniversitesi Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, İstanbul Üniversitesi Seramik Cam ve Çinicilik, İstanbul Üniversitesi Felsefe gibi çeşitli bölümler kazandı ve bunlardan felsefeye eğilim gösterdi. Nihayet, içinde bulunduğu bütün göçebe yaşam koşullarına ve ekonomik problemlere rağmen, beş seneyi aşkın bir süre boyunca felsefe ve mantık dersleri gördü. Ana bölümden bağımsız olarak, çeşitli kurslar altında edebiyat dersleri de aldı.

 

Yazın Hayatı ve Yayınlanmış Eserleri

 

Edebiyat dünyasına adım atmadan önce  ilk kitabını yayınlamak için kapsamlı bir araştırma yaptı. Yaptığı bütün derin incelemelere rağmen uygun bir yayınevi bulmakta zorlanan yazar, nihayet Türkiye'nin en eski yayıncılarından Sosyal Yayınları ile edebiyat alanına adım attı. İlk çıkardığı kitap olan Aheste Beste ile 2018 senesinde kitap dünyasına adım atan yazar, bu zaman zarfında kitaplar vesilesi ile birçok atılım ve faaliyette bulundu. Döneminin birçok önde gelen akademisyeni, düşünürü, edebiyatçısı, gazetecisi ile fikir alışverişlerinde bulundu; bunlardan bazılarıyla ortak çalışmalar da yaptı. Bürokrat ve profesör kökenli çeşitli yazarların gönüllü olarak kitap asistanlıklarını yaptı. Çeşitli programlarda sunucuların sorularını gönüllü olarak hazırladı. Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği editör kurulunda bir süre görev aldı. Felsefeciler Derneği üyesi oldu. Ancak, zamanla bu kuruluşlardan belli fikri ayrılıklar dolasıyla uzaklaştı. İstanbul'un en eski yayınevlerinden Uyanış Yayınevi'nin grubunda bir sene durdu. Bu süre içinde  imza günlerinde durmaktan, dinleyici olarak söyleşilere katılmaya, standta fuar görevlisi olmaya, kitaplara son okuma editörlüğü yapmaya kadar çeşitli faaliyetlerde bulundu. Kalemin Gücü Platformu'na üye oldu. Daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı buradan da ayrıldı. Uyanış Grubu'ndan ayrıldıktan sonra, Almina Yayınevi'nin edebiyat grubuna geçen yazar, bu dinamik süreçle beraber, birtakım edebiyat ve felsefe sivil toplum kuruluşlarından ise veto yedi. Ayrıca, bazı eserleri maddi sebeplerle ya da küçük fikirsel nüanslardan ötürü reddedildi, onaylanmadı. Birçok dönemdeki yazarların çektiği sıkıntılardan o da nasibini aldı. Ancak, buna rağmen istikrarlı bir şekilde yazılı eserler üretmeye devam etti. 2023 yılında Edebiyatçı Muhsin Salman'ın danışmanlığıyla yayınlanan Burjuva Çevresinden Evsizlerin Dünyasına ve 2024 yılında Sosyolog Doç. Dr. Derya Berrak Yentür'un editörlüğünde yayınlanan Zamanın Felsefesi oldukça önemli eserleri olmaktadır. Bunlardan ayrı olarak, hacim daraldıkça manaların mahiyette yoğunlaştığını anlatmak için geliştirdiği "yelpaze yöntemi" ise ilk kitap Aheste Beste'de yer almaktadır. Felsefe ve edebiyat çevrelerindeki sosyal faaliyetleri ve çalışmaları esnasında, bunlardan yeteri kadar para kazanamadığından dolayı yakın sektör olmasından hareketle çeşitli ajanslar altında bir süre setlerde de çalıştı. İhtisas hedefi olmadan yalnızca gelir amaçlı, amatör olarak yaptığı bu işlerde ise belli bir istikrar olmaması dolasıyla dikiş tutturamadı. 

 

Yazılı Basın Yaşamı

 

 2022 senesinde, Bayram Yılmazkaya, Selçuk Özdağ gibi dönemin bürokrat ve politikacılarının da yoğun olarak yer aldığı 3S Haber'de her hafta, kültür-sanat temalı köşe yazıları kaleme almaya başladı. Haber kurumunda her hafta köşe yazısı kaleme alabilen tek yazar haline geldi.

 

Satranç Faaliyetleri

 

Çocukluktan beri gelen bir tutkusu olan satrancı gençlik yıllarında lisans alarak resmiyete döktü. Düzenli ve istikrarlı olarak çok sayıda turnuvaya katıldı. 2022 senesinde Uluslararası Beyoğlu Satranç Turnuvası'nda üçüncülük derecesi aldı.

 

 

 YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI:

 

 Aforizma: Aheste Beste (2018)

 

Anı: Burjuva Çevresinden Evsizlerin Dünyasına (2023)

 

Deneme: Yeryüzü ve İnsanı Anlama Yolculuğu (2021), Zamanın Felsefesi (2024)

 

Araştırma-İnceleme: Platon’un Görüşü ve Kitap Notları (2020)

 

Şiir: Mütenevvi Neoklasik Esintiler (2022)

 

 

ÖDÜLLERİ:

 

Uluslararası Beyoğlu Satranç Turnuvası 3.'lük Kupası ve Madalyası (2022)

Altın Kalem Ödülü'nü Geri Çevirdi (2023)

Altın Melek Edebiyat Ödülü'nü Geri Çevirdi (2023)

 

KAYNAK: Bilgi teyidi (31.01.2024).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör