Ergun Babahan

Gazeteci

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Gazeteci. 1960 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimi tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Ardından Amerika'da Stanford Üniversitesi ve Maryland Üniversitesi, College Park'ta eğitim gördü. Gazeteciliğe İzmir'de Yeni Asır’da başladı. Daha sonra Sabah gazetesinde yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmen yardımcılığı yaptı. Yeni Binyıl gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. 2002 senesinde Akşam Gazetesi'nde Ankara Temsilciliğinde bulundu. Aynı yıl Sabah Gazetesi'ne tekrar dönen Babahan, genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

2009'da Star gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başlayan Babahan'ın 2011 genel seçimleri Öncesinde MHP kasetleri ile alakalı Devlet Bahçeli aleyhine yazdığı yazı yüzünden yüzlerce Ülkücü tarafından Star gazetesi binası önünde protesto edildi. 2012 yılında Twitter'da Fethullah Gülen ve Cemaate yönelik yorumları nedeniyle tepki gören Babahan'ın görevine 2012'de son verildi.

Millet Gazetesi'nin kuruluşu ile Ekim 2014'te köşe yazarlığına geri döndü. Babahan, 12 Mayıs 2012'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçının ardından polisin sert müdahalesi için önce ""Fenerbahçe stadı artık Tahrir meydanıdır" diye bir twitter mesajı attı. Ardından attığı mesajda ise "Bu kupa ABD'ye girsin" diye yazınca Sabah ve Today's Zaman gazetelerindeki işinden atıldı.Twit olayı medyada geniş yankı buldu ve Babahan sert eleştiriler aldı. Attığı tweet'in bir harf hatası yüzünden yanlış anlaşıldığı, aslında "Bu kupa ABD'ye gitsin" demek istediğini söyleyerek özür diledi ve kendini savundu. Fethullah Gülen'e yakın Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Faruk Mercan, Babahan'ın özrünün kabul edildiğini söylese de  Babahan, tekrar basına dönemedi

Gazeteci Ergun Babahan'ın, CHP Lideri'ne saldırı düzenlendikten sonra attığı bir tweet büyük tepki topladı. Babahan, saldırı sonrasında, "Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç!" yazdı. Tepkiler üzerine Babahan, "Saldırıyı öven tweet değil bu. Sonuçları anlatan bir tweet" mesajını paylaştı. Mesaj sonrası Babahan hakkında gözaltı kararı alındı.

Ağustos 2016'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na saldırı sonrasında sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesaj, büyük tepki çekti. Babahan, saldırıdan hemen sonra, "Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç!" mesajını paylaşmıştı.

Kısa sürede yayılan ve büyük tepki çeken mesaj sonrası Babahan, saldırıyı övmediğini ancak bu durumun bir sonuç olduğunu kastettiğini savundu.

Tepkiler üzerine yanlış anlaşıldığını savunan Babahan, "Faşizan zihniyet önce toplumun geniş kesimlerini ortak bir düşmana karşı birleştirir. Sonra sıra kendisine destek veren kesimlere gelir" diye tweet attı.

Ancak bu tweet nedeniyle hakkında gözaltı kararı alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Umut Tepe, Twitter'daki adresinden bugün yaptığı paylaşımla gündeme gelen gazeteci Babahan hakkında, "suçu ve suçluyu övmek" suçundan soruşturma başlattı. Savcı Tepe, soruşturma kapsamında, "Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç..." tweeti atan Babahan hakkında gözaltı kararı aldı.

Bu karar, Babahan'ın gözaltına alınması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne gönderildi.

KAYNAK: Ergun Babahan için gözaltı kararı (hurriyet.com.tr, 25.08.2016), Ergun Babahan kimdir: Ergun Babahan'ın skandal twitter mesajları ilk değil (samsunkenthaber.com, 25 Ağustos 2016). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör