Sırrı Yüksel Cebeci

Gazeteci, Yazar

Ölüm
23 Mart, 2012

Gazeteci, yazar (D. ? – Ö. 23 Mart 2012, İstanbul). Eğitimini tamamladıktan sonra gazetecilik mesleğini seçerek; Yeni İstanbul, Akşam, Tercüman,  Güneş ve Türk Haberler Ajansı’nda çalıştı.  TRT’ye çeşitli programlar hazırladı. Çukurova Grubu'nun yayımladığı Halk'a ve Olaylara Tercüman gazetesinde köşe yazıları yazdı. Tercüman’ın kapanmasından sonra yazarlığa internette (gercekgundem.com'da) devam etti. 23 Mart 2012 günü İstanbul’da öldü. Cenazesi İstanbul - Florya'daki Şenliköy Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından toprağa verildi. Sürekli basın kartı sahibiydi.

Sırrı Yüksel Cebeci, yazdığı konularda ulusalcı bir çizgiyi tuttursa da, çoğu zaman şovenist bir üslup takınmak yerine aklıselime hitap etmeye gayret etti. Buna karşın, özellikle davet edildiği televizyon programlarında izleyenleri duygusal olarak ekstrem uçlara yönlendiren tavırlar da sergiledi.

Özellikle "Ermenilerden Özür Diliyorum" kampanyası çerçevesinde, televizyonda program konuğu sanatçı Lale Mansur ile "Türk olmak" kavramı üzerinden girdiği tartışmada "Siz Türk'seniz ben Türk değilim" şeklinde sarf ettiği cümle, -ironik olarak- hafızalarda kalan cümlelerinden biri olmuştu. Bununla birlikte Cebeci, köşe yazılarında fazlaca pankart cümleler kullanmadı. Cebeci'nin kalem oynattığı konular arasında Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri, ekonomik sorunların halk üzerindeki etkisi, güncel siyasal olaylar ve bunlara getirilen tarihsel yaklaşımlar sayılabilir. 

ESERLERİ:     

Silâhların Gölgesinde Demirel, Çankaya.

KAYNAK: Gazeteci Sırrı Yüksel Cebeci yaşama gözlerini yumdu (Gerçek Gündem, 23 Mart 2012), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2013), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).  

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör