Mustafa Yıldız (Ankaralı)

Yazar, Şair

Doğum
01 Temmuz, 1954
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü
Burç

Şair ve yazar. 1 Temmuz 1954, Kalecik / Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. 1979-2002 yılları arasında Türk Tarih Kurumunda görev yaptı.

İlk şiiri 1 Mayıs 1971’de Memleket (Ankara) gazetesinde çıkmıştı. Daha sonra şiirleri ve yazıları Kıyı, Damar ve Çağdaş Türk Dili olmak üzere, Ilgaz, Dönemeç, Sesimiz, Oluşum, Yaba, Türk Dili, Eşik, Karşı, Dünya Kitap, Beşparmak, Anadolu Ekini, Düşlem, Cumhuriyet Kitap gibi dergilerde yayımlandı. “İşçi Kıza Şiir” başlıklı şiiriyle 1981 Yaba Halk Ödülünde mansiyon, Yangın adlı kitabının dosyasıyla 1996 Altın Koza Şiir Yarışmasında Jüri Özel Ödülünü, Fotoğraflarda Ölü Kuşlar ile 2001 M. Sunullah Arısoy Şiir Ödülünü aldı. Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

“Bitmek bilmeyen bir umut var Mustafa Yıldız’ın dizelerinde, karanlıklar aydınlansın diye gözlerini gecelerde bırakanlar, yüreklerinde mıh gibi ağrılarla güneşe gitmek, ışığa ulaşmak umudunu taşıyanlar, derin ve sessizce yol alırlar yüreği kir bağlamışlara inat: ‘Küçük acılardır bağıra bağıra konuşan / Derin acılar dilsiz derin acılar sessiz.” (Neriman Calap)

ESERLERİ (Şiir):

Umutla Soyunmak Yarına (1996), Yangın (1997), Aşkın Uzak Ülkesi (1997), Fotoğraflarda Ölü Kuşlar (2002).

KAYNAK: Fahrettin Koyuncu / Yarına Nasıl Soyunulur (Damar, Aralık 1996), Hasan Akarsu / Yangın Şiirleri, Şiir Yangınları (Çağdaş Türk Dili, Haziran 1997), Neriman Calap / Geriye Kırık Bir Ezgi Kalır (Kıyı, Ekim 1997), Nuri Aksakal / Aşkın Uzak Ülkesi’nden Katıksız Hüzünlü Şiirler (Damar, Aralık 1997), Vedat Yazıcı / Mustafa Yıldız’ın Şiiri (Kıyı, Ekim 1998), Erhan Tığlı / Umutla Soyunmak Yarına (Beşparmak, Mayıs-Haziran 2002), Hasan Akarsu / Fotograflarda Ölü Kuşlar (Cumhuriyet Kitap, 8.8.2002), Sabahattin Yalkın / Mustafa Yıldız’ın Fotoğrafları (Damar, Kasım 2002), O. Nuri Poyrazoğlu / Fotoğraflarda Ölü Kuşlar İçin Notlar (Aykırısanat, Kasım-Aralık 2002), Hasan Akarsu / Fotoğraflarda Ölü Kuşlar (Cumhuriyet Kitap, 8.8.2002), Ahmet Günbaş / Yangınlardan Rüzgâr Gülüne (Damar, Ocak 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

BACA

Zift kesilmiş dumanın

beyaz badanalı duvara nakışladığı

bir istir yaşam

ki geçip gider ören yerlerde

ağır bir hasar

ve katran kokusu bırakarak

 

Bilmiyorum

yıkmadan bacayı

temizleyebilir miyiz

yağlı kirleri

ocağa durmadan

reçineli yaş odunlar

atarken birileri

                                              

(Fotoğraflarda Ölü Kuşlar, 2002)

KUŞATMA

İkili bir ölçü vardı yüreğinde beyninde

Gözleri kimi yerde açık kimi yerde kördü

 

Çalışkan bir ipekböceğiydi sözümona

Kozasını hep kardeşçe uygarca ördü

 

Geç anladı kendi kendini aldattığını

Güzelliğin altındaki çirkinliği gördü

 

Çekildi tüm fethettiği yerlerden

Gücünün doğal sınırlarına döndü

 

Ya yoktu elleri ya da uzatmadı tanrı

Yarasını yine kendi elleriyle sardı

 

Kuşattı dört bir yanını acılar

Kuşatmayı salt kendi gücüyle yardı

 

(Yangın, 1997)

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör