Emin Alper (Yönetmen ve Oyuncu)

Senaryo Yazarı, Yönetmen, Tarih Yazarı, Oyuncu, Akademisyen

Doğum
13 Ağustos, 1974
Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü
Burç

Akademisyen, tarihçi, yönetmen, senarist ve oyuncu. 13 Ağustos 1974, Karaman doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra Akademik çalışmalarına devam ederek Modern Türkiye Tarihi alanında doktorasını yaptı. Emin Alper daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü'nde ders vermeye başladı. Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı gibi dergilerde sinema ve siyaset üzerine yazılar yazdı.

Emin Alper, üniversite yıllarında Boğaziçi Üniversitesi sinema kulübünün aktif bir üyesiydi ve zamanının çoğunu arkadaşlarıyla sinema üzerine düşünerek ve tartışarak geçiriyordu. Dönemin önemli sinemacıları Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz ile seminerler düzenlerlerdi. Senaryolar ve film eleştirileri yazmaya başladı. Arkadaşlarıyla birlikte "Görüntü" adlı sinema dergisini çıkardı. Üniversite yıllarında hayat boyu süren sinema sevgisi onu film yapımcılığını kariyer olarak sürdürmeye ikna etti.

Çıkışını 2012'de, bir Türk ailesinin tatildeki bastırılmış şiddeti ve projeksiyonlarını konu alan "Tepenin Ötesinde" adlı ilk yönetmenlik denemesiyle yaptı.

Alper, ilk uzun metrajlı filminin ardından ikinci uzun metrajlı filmi Çılgınlık'ı (2014) yaptı. Bu psiko-sosyal drama/gerilim, "terör korkusu yüzünden dize gelen" bir toplum hakkında - biri şartlı tahliyeli bir hükümlü olan iki kardeşin gizlice ortaya çıkarılması için görevlendirildiği. Teröristler çöp kutularının içindekileri inceleyerek, diğer sokak köpeklerini öldürmek için kiraladıkları devlet destekli bir güvensizlik girdabına kapılırlar. Frenzy, Türkiye ve Ortadoğu'daki mevcut siyaset kargaşasını yüksek sesle yankılayarak konusuyla son derece zamanındaydı.

Emin Alper, Frenzy için şöyle diyor: "Siyasi sistemin, sonunda onlara karşı dönen ve onların yok olmasına yol açan şiddet araçlarını ve otoriteyi sağlayarak, "küçük adamları" şiddet mekanizmasının çarklarına nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor."

 

Ödülleri:

 

Başka sinemacıları izleyerek ve onların kısa filmlerinde rol alarak deneyim kazanan Emin Alper, 2005'te ilk bağımsız kısa filmleri olan Mektup'u ve 2006'da Rıfat'ı çekti; ikincisi Bükreş Uluslararası Film Festivali'nde (2008) En İyi Kısa Film ve !F İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde Özel Seyirci Ödülü'nü kazandı.

İlk yönetmenlik denemesi Tepenin Ötesinde, 62. Berlinale'de Caligari Film Ödülü'nü ve Asya Pasifik Ekran Ödülleri'nde En İyi Film ödülünü kazandı.

72. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yarışmada prömiyer yapan Çılgınlık, Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. Film, 9. Asya Pasifik Ekran Ödülleri'nde Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı. Tepenin Ötesinde ve Çılgınlık, 2012 ve 2015 yıllarında Türkiye Eleştirmenler Derneği tarafından En İyi Türk Filmi seçildi.

Emin Alper, 2004 yılından itibaren gibi birçok film ve dizide rol aldı. Ayrıca birçok yapımın yönetmenliğini ve senaryosunu üstlendi. Yeni projelerde yer almayı sürdürmektedir.

 

Yönetmeni Olduğu Film ve Diziler:

 

Arayış (TV Dizisi 2023)

Kurak Günler (Sinema Filmi 2022)

Taner Ölmez in Alef (TV Dizisi 2020)

Kız Kardeşler (Sinema Filmi 2019)

Abluka (Sinema Filmi 2015)

Tepenin Ardı (Sinema Filmi 2012)

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Sen Ben Lenin (Dernekteki Adam, Sinema Filmi 2021)

Kız Kardeşler (Sinema Filmi 2019)

Çarpışma (Konyalı Adam, Kısa Film 2005)

Apartman (Osman, Kısa Film 2004)

 

Senaryosunu Yazdığı Film ve Diziler:

 

Kurak Günler (Sinema Filmi 2022)

Kız Kardeşler (Sinema Filmi 2019)

Abluka (Sinema Filmi 2015)

Tepenin Ardı (2012)

 

KAYNAK: Emin Alper (imdb.com, 07.07.2023), Emin Alper (sinematurk.com, 07.07.2023), Emin Alper (dizioyuncu.com, diziseti.tv, diziler.com, 07.07.2023), Emin Alper (beyazperde.com, sinemalar.com, 07.07.2023). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör