Neşe Karel

Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
04 Ekim, 1940
Eğitim
Manisa Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Fatma Neşe Karel, Fatma Alagöz

Öykü yazarı. 4 Ekim 1940, Bursa doğumlu. Tam adı Fatma Neşe Karel. İlk öykülerinde Fatma Alagöz imzasını kullandı. Manisa Lisesi (1959) mezunu. İki yıl Almanya’da kaldı (1972-74). Yazarlık dışında bir iş yapmadı. Antalya Sanatçılar Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Dil Derneği üyesidir.

“Horoz Dövüşü”adlı ilk öyküsü 1988’de Atayolu (İzmir) dergisinde çıktı. Öykü, deneme ve makalelerini 1975’ten itibaren Varlık, Atayolu, Yaba, Yaba Öykü, Karşı, Temmuz, Sanat Rehberi, Yazıt, Kırkmerdiven, Akdeniz Sanat, Eşik, Aykırısanat, Çağdaş Türk Dili, İnsancıl, Ansan Sanat, Portakal, Morca, Kıyı, Dört Mevsim, Ana Dili, Pencere, Bahçe, Güzel Yazılar, Dil Dergisi, Damar, Düşlük, Amik dergilerinde, yurtiçinde ve yurtdışında yayınlarını sürdüren gazetelerde yayımladı. Almanya’da hazırlanan, Türkiye’de Almancı, Almanya’da Yabancı adındaki ortak kitapta; Bursa Edebiyat Günleri’nin ürünleri olan Erguvan Bayramı, Uludağın Etekleri Gümüşten, İpek Şehrin Günlüğü, Saat, Bursa Suları, Manolya Durağında Roman, Ölümünün 40. Yılında Tanpınar Anısına Bursa Denemeleri, İşçi Öyküleri adlı kitaplarda düzyazılarıyla yer aldı.

“Bir yazarı seçkin kılan şu üç yetenek de var Neşe Karel’de: Dikkatli bir gözlem, güçlü bir düşlem, etkili bir anlatım. (…) Neşe Karel’in özgün bir yanı da, öykülerini sık sık sürprizli ve tezatlı bir dramatik söylemle bitirişi. (…) Bir özelliği de, imgeleminin güçlü oluşu. Görmediği yerleri, tanımadığı yaşam biçimlerini sanki görmüş, yaşamışçasına yoğun ve ayrıntılı olarak kafasında canlandırıp ulaştırabiliyor okura.” (Hüseyin Demirhan)

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Yalnız Kadın Irmağı (1991), Sokak Kedisi (1992), Bisikletli Gelin (1994), Erkekler de Sever (1994).

DENEME-İNCELEME (ortak kitap): Türkiye’de Almancı Almanya’da Yabancı (1995), Erguvan Bayramı (1998), Uludağ’ın Etekleri Gümüşten (1999), İpek Şehrin Günlüğü (2000).

HAKKINDA: Hüseyin Demirhan / Çaplı Bir Öykü Yazarı: Neşe Karel (Yeni Biçem, 1997), Tanzimattan Günümüze Yazarlar Ansiklopedisi 2 (2001), Alev Kutluözen / Ah Şu Düşsel Yolculuklar Konuk Yazar Neşe Karel (Balkanlar’da Türk Kültürü, Ağustos 2002), Cansever Eyüboğlu / Yeni Şiirler Yeni Öyküler Antolojisi (2005), Mustafa Koç / Antalya’nın En Güzel Kadını Neşe Karel (Antalya’da Yenigün, 2005).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör