Boğos Dadyan

Veteriner

Diğer İsimler
Miralay Boğos Bey

Türkiye Ermeni ünlülerinden (D. 19. Yüzyıl – Ö. 20. Yüzyıl). Ünlü Ermeni Dadyan ailesinin ünlülerinden Miralay Boğos Dadyan’ın doğum ve ölüm yılı bilgilerine sahip değiliz. Ancak Osmanlı döneminde İstanbul’da doğduğu, 20. yüzyıl başlarına kadar Türkiye’nin katıldığı savaşlarda veteriner olarak orduya hizmet ettiği bilinmektedir.

Hakkındaki kaynaklara göre Boğos Dadyan, ilk tahsilini Bakırköy’de Ermeni mektebinde yaptı. Sonra askeri idadide okudu. Baytar mektebinden diploma aldıktan sonra; uzun süre veteriner olarak Malatya, Edirne, Uzunköprü ve Hadımköy dahil yurdun birçok yerinde ordu bünyesinde hizmette bulundu. Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale savaşlarına katıldı. Mütareke yıllarında emekliye ayrılarak Beyoğlu'na yerleşti. Osmanlı Devleti döneminde yedi adet nişanla ödüllendirildi. Atatürk, kullandığı Arap atlarını veterineri Boğos Bey'e seçtirmiştir. 1890 da evlendiği zevcesi Ojeni Hanım 1941’de vefat etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla Atatürk, Boğos Bey'e milletvekilliği teklif etmiş fakat hastalığını öne süren Miralay bu teklifi kabul etmemiştir. Barutçubaşı Kirkor Bey, Dadyan'ın büyük oğludur,1862 de Bakırköy de doğmuş ve 1934 yılında Feriköy de vefat etmiştir. Miralay Boğos Dadyan, Atatürk'ün isteği üzerine bugün de işlevini devam ettiren Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Miralay Boğos Dadyan’ın oğullarından Levon Bey 1922 yılına kadar tahminen on sene Tünel idaresinde gar şefliğinde bulunmuş; Yervant Bey (1895-1958) İETT idaresinde uzun yıllar Kontrol Kalemi şefi olmuş, Vahram Bey (D.1904) uzun yıllar İETT  idaresinde makinist ve teknisyen olarak görev yapmış; Zareh Bey (1906-1964) ülkemizde ilk defa Otopistole boyasını kullanmış ve yaymıştır.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Gelen Dadyan Ailesi (dadyanailesi.blogspot.com.tr, 7.6.2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör