Mehmed (Çarhizâde)

Şair

Ölüm

19. Yüzyıl şairlerinden. Diyarbekir eşrafından Çarhîzâdeler ailesine mensuptur. Tah­silini tamamladıktan sonra ticaretle uğraşmış, şehrin sayılı zenginlerin­den biri durumuna gelmişken bakırdan altın üretimi sevdasına düşmüş ve bütün servetini bu yolda harcamıştır. 1835 yılında Diyarbekir'den ayrılarak İstanbul’a yerleşmiş, 1859 yılında orada vefat etmiştir.

Çarhizâde Mehmed'in hayat ve eserleri hakkında başkaca bilgi elde bulunamamıştır. İstanbul'da Yûşa' Peygamber adına inşa edilen camiin iç kapısı üze­rinde şairimizin beyitleri yazılıdır.

KAYNAK: Eşa, Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 329 ), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

ÇARHİZÂDE MEHMED'İN İSTANBUL YUŞA CAMİİ'NDEKİ ŞİİRİ

İstanbul Yuşa Tepesi'nde Yûşa' Peygamber adına inşa edilen Yuşa Camii'nin iç kapısı üze­rinde Diyarbekirli şair Çarhizâde Mehmed'in şu beyitleri yazılıdır:

 

Hazret-i Yûşa' Nebiyy-i Mürsel İbn-i Nûn budur

Hem Kelîm-ullah fetâsidir aleyhimüsselâm

 

Mûcizatından birisi bu, gazâ eyler iken

Gün guruba gitmedi bir saat oldu sonra şâm

 

Hürmetîçün Amidî Hafız Muhammed kuluna

Cümle züvvare dahi versin Huda hüsn-ü hitâm

 

Rihletinden evvel-i tarih-i hicriye kadar

İki bin üç yüz yiğirmi sâl iki mehdir tamam.

 

KAYNAK: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 329 ). 

İstanbul Yuşa Camii

İstanbul Yûşâ Camii’nde Diyarbakırlı şair Çarhîzade’nin kitabesi

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör