S. İrfan Atagün

Yazar

Doğum
16 Nisan, 1929
Ölüm
26 Haziran, 2007
Burç

Gazeteci yazar, yayıncı, STK yöneticisi (D. 16 Nisan 1929, Edremit - Ö. 26 Haziran 2007, İstanbul). Babası Çömezzadelerden Başkomiser Mehmet İhsan beydir. Annesi Fatma hanımdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken 1948 yılında rahmetli Galip Erdem ve Ömer Öztürkmen’le beraber TÜRK GENÇLİK TEŞKİLATI’nı kurdu ve bir süre başkanlığını yaptı.

Ellili yıllarda dönemin önemli mizah gazetelerinden KARAKEDİ’yi yine Ömer Öztürkmen ve Erdoğan Okçu ile birlikte çıkardılar. Ellilerin sonunda Ergun Göze ve Mesut Yavuz Bilgin ile birlikte Amca matbaasını kurdular. Birçok önemli eserin yayınlanmasına vesile oldular.

1960 yılından sonra Santral Yayınevi’ni kurdu. Bu dönemde çocuklara yönelik öğretici hikâye kitapları neşretti. Ben kendisini bu yıllarda tanıdım. Babam Mehmet Emin Alpkan’ın Cağaloğlu Gazi Sinan Paşa sokaktaki Alpkanlar matbaasının girişte soldaki odası Santral Yayınevi idi. O dönemin ve bu günlerin önemli dava ve fikir adamlarının buluşma ve sohbet ortamıydı orası. Bu günlerde Babıâli’de Sabah gazetesini Mehmet Ali Alpkan ve birçok arkadaşıyla çıkarttılar. Yine o yıllarda KARAKEDİ’yi ikinci defa yayınlamaya başladı. Yeşilay yönetimine girdi.

1969’da Mehmet Emin Alpkan Bizim Anadolu’yu çıkarttığında İrfan Atagün Umumi Neşriyat Müdürü idi. Yetmişlerin ikinci yarısında Ömer Öztürkmen birlikte Ortadoğu gazetesini çıkarttılar. 1978’de Ahmet Kabaklı önderliğinde kurulan Türk Edebiyat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı.

Bu yıllarda yine Mehmet Emin Alpkan birlikte Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın kurucu ve yöneticilerinden oldu. Seksenli yıllarda Türkiye gazetesinde çalışmaya başladı. Güle Güle apartmanındaki odayı Mehmet Emin Alpkan’la birlikte paylaşıyorlardı. Kırk yıllık bir dostlukları vardı, 1990’da vefatına kadar son 27-28 sene hiç ayrılmamışlardı.

O yıllarda dönemin çok kıymetli yazar ve gazetecileri Türkiye gazetesinde toplanmıştı. Ahmet Kabaklı, Yılmaz Öztuna, Ayhan Songar, Ömer Öztürkmen, Tarık Buğra, Vecihi Ünal, Gürbüz Azak, Ünal Sakman, Sevinç Çokum, Yalçın Özer, Nevzat Yalçıntaş, Ergun Göze, Beşir Ayvazoğlu ve Mustafa Necati Özfatura. İrfan Atagün. 

1995 yılında beyin kanaması geçirerek on iki yıl bitkisel hayat yaşayan İrfan Atagün, 26 Haziran 2007 günü İstanbul’da öldü. Eyüp Sultan Mezarlığında toprağa verilmiştir.

 

ESERLERİ:

 

Tarihten Bir Yaprak, Osmanlı Padişahları (Cild 1-2-3), Koca Murat. Gönül Sultanları (2 cilt takım, 1993). 

 

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Türkiye Kültür ve Sanat 2008 Yıllığı (2008), İrfan Atagün uğurlandı (Zaman, 27 Haziran 2007), Gazeteci İrfan Atagün bugün sevenleri tarafından yâd edilecek (yeniakit.com.tr, 04 Temmuz 2019), İrfan Atagün kitapları (kitapyurdu.com, kitapkeyfim.com, nadirkitap.com, 05.07.2019).

 

 

İKİ ABİDE İNSAN

İnancın, ahlakın, dürüstlüğün, arkadaşlığın, fedakârlığın, şefkat ve gözyaşı dünyasının iki anıtı arkadaşlarım; Mehmet Emin Alpkan, İrfan Atagün... Cenab-ı Hakk’ın, şefkat, merhamet ve Afüvv sıfatlarına laik iki arkadaşım...

Dürüstlüğün, doğruluğun, hak severliğin, iki anıtı iki insan.

 

***

Yıl 1951...

Arkadaşım Metin Ören ile Tanrıdağı dergisini çıkarıyoruz: 22 yaşlarındayız.

Derginin ilk sayısını matbaadan alır almaz kiraladığımız büroya giderken Nuruosmaniye Caddesinde Mehmet Emin Alpkan abimize rastladık.

Derginin ilk nüshasını ayaküstü ona gösterdik. Avucumuza 1 lira sıkıştırdı.

Babıâlide kazandığımız ilk paraydı bu.

Ben şahsen 60 yıl oldu bu bir liranın bereketiyle Babıâlide geçinip gidiyorum.

O 1 lirayı saklamadığıma hâlâ üzülürüm.

Ertesi yıl 1952’de İrfan Atagün ile Karakedi mizah gazetesini çıkardık. Annemin parasıyla çıkardığımız bu haftalık iki yapraklı mizah gazetesi daha 5. sayısında 110 bin satmaya başlamıştı.

 

***

Bütün bunları şunun için anlatıyorum. ‘Onların dua ve bereketi’yle Babıâlide tutunduk.

Mehmet Emin Alpkan ve İrfan Atagün bugünkü sağ basının filizlenmesinde öncü rolü oynamışlardır.

Sevgili Enver Ören’i burada her iki arkadaşıma gösterdiği yakınlıktan dolayı anmak isterim.

Ona sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Burada rahmetli Alpkan’ın çıkardığı Bizim Anadolu gazetesinin, İrfan Atagün’ün Orta Doğu gazetesindeki hizmetlerini de hatırlatmak isterim.

Her iki arkadaşımın geride bıraktıkları eşlerine ve çocuklarına sağlık ve selâmet dilerim.

Nur içinde yatın aziz arkadaşlarım...

KAYNAK: Türkiye gazetesi, 27.6.2008

 

Yazar: Ömer Öztürkmen

İRFAN ATAGÜN’Ü HAKKA UĞURLADIK

İRFAN ATAGÜN’Ü HAKKA UĞURLADIK

 

Dr. Latif ALPKAN

 

Bir gönül dostunu, bir dava ve fikir adamını kaybettik. Basın camiasının değerli ağabeyi S. İrfan Atagün Hakka yürüdü. 16 Nisan 1929’da Edremit’te doğdu. Babası Çömezzadelerden Başkomiser Mehmet İhsan beydir. Annesi Fatma hanımdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken 1948 yılında rahmetli Galip Erdem ve Ömer Öztürkmen’le beraber TÜRK GENÇLİK TEŞKİLATI’nı kurdu ve bir süre başkanlığını yaptı. Ellili yıllarda dönemin önemli mizah gazetelerinden KARAKEDİ’yi yine Ömer Öztürkmen ve Erdoğan Okçu ile birlikte çıkardılar. Ellilerin sonunda Ergun Göze ve Mesut Yavuz Bilgin ile birlikte Amca matbaasını kurdular. Birçok önemli eserin yayınlanmasına vesile oldular. 1960 yılından sonra Santral Yayınevi’ni kurdu. Bu dönemde çocuklara yönelik öğretici hikâye kitapları neşretti. Ben kendisini bu yıllarda tanıdım. Babam Mehmet Emin Alpkan’ın Cağaloğlu Gazi Sinan Paşa sokaktaki Alpkanlar matbaasının girişte soldaki odası Santral Yayınevi idi. O dönemin ve bu günlerin önemli dava ve fikir adamlarının buluşma ve sohbet ortamıydı orası. Bu günlerde Babıâli’de Sabah gazetesini babam ve birçok arkadaşıyla çıkarttılar. Yine o yıllarda KARAKEDİ’yi ikinci defa yayınlamaya başladı. Yeşilay yönetimine girdi. 1969’da babam Bizim Anadolu’yu çıkarttığında İrfan ağabey Umumi Neşriyat Müdürü idi. Yetmişlerin ikinci yarısında Ömer ağabeyle birlikte Ortadoğu gazetesini çıkarttılar. 1978’de Ahmet Kabaklı Hoca önderliğinde kurulan Türk Edebiyat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Bu yıllarda yine babamla birlikte Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın kurucu ve yöneticilerinden oldu. Seksenli yıllarda Türkiye gazetesinde çalışmaya başladı. Güle Güle apartmanındaki odayı babamla birlikte paylaşıyorlardı. Kırk yıllık bir dostlukları vardı ama babamın 1990’da vefatına kadar son 27-28 sene hiç ayrılmamışlardı. O yıllarda dönemin çok kıymetli yazar ve gazetecileri Türkiye gazetesinde toplanmıştı. Ahmet Kabaklı, Yılmaz Öztuna, Ayhan Songar, Ömer Öztürkmen, Tarık Buğra, Vecihi Ünal, Gürbüz Azak, Ünal Sakman, Sevinç Çokum, Yalçın Özer, Nevzat Yalçıntaş, Ergun Göze, Beşir Ayvazoğlu ve Mustafa Necati Özfatura. İrfan ağabey, önce “Tarihten Bir Yaprak”, sonra “Osmanlı Padişahları” ve en sonunda da “Gönül Sultanları”nı yazdı gazetede. 1993’te kitap halinde yayınlandı.

 

Yazar: Dr. Latif ALPKAN

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör