Salih Bayraktar (Sanatçı)

Kıbrıslı Türk Sanatçı, Şarkıcı, Ressam, Müzisyen

Eğitim
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi

Kıbrıslı Türk sanatçı. Ressam, müzisyen, şarkıcı, eğitimci. 1947, Çatoz (Serdarlı) / Kıbrıs doğumlu. İlkokulu Küçük Kaymaklı’da, orta ve liseyi Lefkoşa’da okudu. Yüksek öğrenimini 1973’te Türkiye’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı. İlkin Planlama ve İnşaat Dairesi’nde çalıştı, sonra resim-afiş öğretmenliğine atandı.

Güzel sanatların her dalına özel merakı olan Bayraktar, Devlet Resim Heykel Sergileri’nin birçoğunda yapıtlarıyla görüldü.

Salih Bayraktar, resim çalışmaları yanı sıra müzisyen yönüyle de tanınmakta, çeşitli musiki etkinliklerinde yer almaktadır. 

KAYNAK: Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), ‘Hasbel kader şarkı okuyorum’ (starkibris.net, 18.08.2012).

Örnek 1

Örnek 2

Örnek 3

‘HASBEL KADER ŞARKI OKUYORUM’

1975 yılında ben Türkiye’den adaya döndüğüm zaman Salih Bayraktar o zamanlarda kurmuş olduğumuz “Kıbrıs Türk Musiki Cemiyeti”nin ilk üyelerinden biri olmuş ve yıllarca Kıbrısta ;Türk musiki etkinliklerimizin hemen hepsinde yer almıştır. Kendisi aynı zamanda Lise Müdürlüğünden emekli bir öğretmenimizdir.

Ulus Yeşilada: Sevgili arkadaşım Salih Bayraktar stüdyomuza ve programıma hoş geldin. Yıllar sonra seninle böyle bir ortamda bulunmaktan büyük bir onur duymakta olduğumu ayrıca belirtmekte yarar görüyorum. Evet Salih ben seni kısaca dilimin döndüğünce takdim etmeye çalıştım. Sen kendini seni tanımayanlar için nasıl tanıtırsın?

 

Salih Bayraktar: Yani ben Kıbrıs’lı sıradan bir şarkıcıyım. Aslında ressamım. Asıl mesleğim ressamlık. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinden mezunum. İstanbul Devlet Güzel sanatlar akademisinde okudum. Ama hasbel kader şarkı da okuyorum. Başkaları çok beğendiklerini söyleseler bile ben sesimi beğenmiyorum nedense. Aslen Çatoz’luyum. Yeni adı Serdarlı. Çatoz aslında ismini orada bulunan eski bir Lüzinyan şatosundan almıştır. Çünkü orada böyle bir şato vardı. O yüzden ÇATOZ ismini almıştı. Fakat zamanın birinde Celal Hordan diye bir adam gelmişti ülkemize ve hemen tüm köylerin adını değiştirmişti kendine göre. Ondan sonra SERDARLI adı ile anılmaya başladı. Oysa bizim köy adı değiştirilecek bir köy değildi. Hiçbir zaman da rumlar bu köyde yaşamamıştı.Osmanlı’nın 1571 de adayı aldıktan sonra adaya yerleştiği ilk köylerden biridir Çatoz.

 

Ulus Yeşilada: Sizce bir sanatçı nasıl olmalı ve ne gibi özelliklere sahip olmalıdır?

 

Salih Bayraktar: Şimdi artık günümüzde bunun tarifini yapmak güçleşti. Yada kolaylaştı diyelim. Herkes ben sanatçıyım dedi mi sanatçı oluyor her nedense.”Bu sanattır” dedimi kabul edeceksiniz.. Ona göre o sanattır. Ama herşeyden önce bir sanat eğitimi almak gerekiyor herşeyden önce. Sanat eğitimi almayan bir kişi kendini sanatçı görebilir yaniiii.....kendi çapında diyebilir. Mesela mimar sanatçıdır..Mühendis o evin inşası sırasında tüm eforunu ortaya koyduğu halde sanatçı değildir. O sanatçının işini icra eder. Bizde böyleyiz işte.

 

Ulus Yeşilada: Salih kardeşim çok müstesna bir sese sahipsin. Allah vergisi bir ses. Fakat bunu sadece kendi çevren biliyor. Bu dünyada iken bu sesini geleceğe armağan etmek durumundasın bana göre. Sana önerim kendi sesinden oluşan bir müzik albümü yap. Gel sana yardım edeyim ve bu sözümü yerine getirerek sana kendi sesinden oluşan bir cd armağan edeyim ne dersin?

 

Salih Bayraktar: Teşekkür ederim aslında Kıbrıs Türk Musiki cemiyetinde iken bir çok şarkımız sizin vasıtanızla Bayrak Radyosunda kayıt altına alınmıştı. Fakat şimdilerde korolarda böyle etkinlikler olamıyor. Bu teklifinizi dikkate alacağıma dair söz veriyorum. Beni konuk ettiğiniz için de siz teşekkür ediyorum. Değerli okurlar aslında Salih Bayraktar’la ilgili sohbetimiz şarkılarla taçlanarak dinleyicilere hoşca vakit geçirtmeleri için vesile oldu. Ve programımız halktan büyük övgüler alarak sürdü

Ada Işıklarında Salih Bayraktar söyledi ve Ulus Yeşilada da uduyla eşlik etti. Kimseye Etmem Şikayet, Bir İhtimal Daha Var, Unutturamaz Seni Hiç Birşey, Hançeri Aşkınla Ey Yar ve daha bir çok şarkı canlı canlı seslendirildi.

KAYNAK: ‘Hasbel kader şarkı okuyorum’ (starkibris.net, 18.08.2012).

 

Yazar: Röportaj
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör