Hüseyin Gazi Topdemir

Bilim Felsefesi Araştırmacısı

Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi istematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı

Bilim felsefesi araştırmacısı. Ankara Üniversitesi DTCF Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı (1985) mezunu. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Anabilim Dalında “Kemâlüddîn el-Fârisî’nin Gökkuşağı Açıklaması” başlıklı tez ile (1988), doktorasını “Takîyüddîn’in Işığın Niteliği ve Görmenin Oluşumu Adlı Optik Kitabı” başlıklı tez ile (1994) tamamladı. 1987-96 yılları arasında araştırma görevlisi, 1996-2002 yılları arasında yardımcı doçent, 2002’den sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Bilim Tarihi Anabilim Dalında doçent olarak çalıştı. Felsefe Dünyası dergisinin yazı kurulunda görev yaptı. Türk Felsefe Derneği, Türk Bilim Tarihi Kurumu üyesidir.

İlgi alanları bilim tarihi ve bilim felsefesidir. Yazı ve çevirilerini, Felsefe Dünyası, Osmanlı, Türkler, Bilim ve Ütopya, AÜ DTCF Dergisi, Araştırma, Bilim ve Felsefe Metinleri, Belleten, Bilim ve Teknik, OTAM, Nüsha, Düşünen Siyaset dergilerinde; TDV İslâm Ansiklopedisi, Türk Düşünce Tarihi, The Biographical Encyclopedia of Astronomers kitaplarında yayımladı.

ESERLERİ: 

Bilim Tarihi (ortak, 1997), Bilim Tarihine Giriş (ortak, 1999), Takîyüddîn’in Optik Kitabı (1999), Bilim Tarihi Kılavuzu (2001), Modern Optiğin Kurucusu: İbnü’l-Heysem (2002), İbrahim Müteferrika ve Türk Matbaacılığı (2002).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).