Urkiye Mine Balman

Eğitimci, Şair

Doğum
29 Ocak, 1927
Ölüm
28 Nisan, 2018
Eğitim
Kız Öğretmen Koleji
Burç
Diğer İsimler
Rukiye Mine Balman

Kıbrıslı Türk Eğitimci Şair (D. 29 Ocak 1927, Lefke / Kıbrıs – Ö. 28 Nisan 2018, Lefkoşa / Kıbrıs). Bazı kaynaklarda adı Rukiye Mine Balman olarak geçmektedir. Viktorya Kız Lisesi’yle Kız Öğretmen Kolejini bitirdi. 1946’dan 1985’e dek uzun yıllar ilkokul öğretmenliği yaptı. 1935 yılında emekli oldu.

Şiirleri, 1941’den itibaren; Söz, Hür Söz, Halkın Sesi, İstiklal ve Bozkurt gazeteleriyle Yedigün, Ocak, Yeşilada gibi dergilerde yayımlandı. Sanat hayatında Yedigün dergisi ve Nihat Sami Banarlı’nın önemli yeri vardır. Şiirlerini daha çok hece ölçüsüyle yazdı. Serbest şiirler de yazdı. Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerden etkilendi. Şiirlerini 1952’de yayımladığı Yurduma Giden Yollar adlı kitabında topladı.

Hakkında Şevket Öznur’un Urkiye Mine Balman adlı kitabı 2003’te yayımlanmıştır.2017’de Ali Nesim Edebiyat Ödüllerinde Öncü Şair ödülüne değer görülmüştü.

Urkiye Mine Balman, 28 Nisan 2018’de Lefkoşa’da hayatını kaybetti. Cenazesi Lefkoşa Mezarlığında, eşi emekli eğitim müfettişi Hüseyin Cahit Balman’ın yanına defnedildi.

KAYNAKÇA: Zübeyir Yılmaz – Ramazan Okumuş / Kıbrıs Türk Şiiri (1992), Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Urkiye Mine Balman hayatını kaybetti (yeniduzen.com, 28 Nisan 2018).

VATANA HASRET

Gömüldükçe sulara hazin gölgeli izler

Rüzgârlarla dalgalar oynaşıyor gitgide

Kudurmuş bir zevk ile köpürdükçe denizler

Sahilde solan sesler benziyor bir mevlide

 

Ne olurdu dallarla döğüşen şu rüzgârlar

Beni bir yaprak gibi uçurup götürseydi.

İnce, cılız dallara dökülen beyaz karlar

Ne olurdu kalbime serin bir el sürseydi.

 

Ne olurdu uçup da dağdan dağa yarına

Koynunda çocuk gibi ağlasaydım ey vatan.

Eğer beni çekseydin bir hızla dağlarına

Gelecektim bağrımdan aksa da son damla kan.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör