Nevra Bucak

Roman Yazarı, Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Belediye Konservatuarı Şan Bölümü

Öykü ve roman yazarı. 1952, İstanbul doğumlu. Kadıköy Kız Koleji’ni bitirdikten sonra girdiği İstanbul Belediye Konservatuarı’nda şan öğrenimi gördü. İlk öyküsü Varlık dergisinde yayımlandı. 

Röportajlarında İstanbul’un azınlık tiplerinden el sanatlarıyla geçinen insanlarını konu aldı. Bu kesimin insanlarını öykülerinde de anlattı. Romanlarında kadın dünyasını irdelemeye önceledi. Öyküleri ve röportajları çeşitli dergilerde yayımlandı. 

Beyoğlu’nun Eski Ustaları adlı eseriyle 1995 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Nevra Bucak, Türkiye Yazarlar Sendikası (bir süre Yönetim Kurulu Üyesi), Pen Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Çocuk Yayınları Derneği üyesidir.

Nevra Bucak İçin Ne Dediler?

Nevra Bucak, kişileri ve olayları güzel bir düzen içinde vermiştir. Anlatımı yorucu değil, dili tam bir Türkçedir. Bir arkadaşın dediği gibi, Bucak, dilini satmamıştır. Kule, düşsel bir yönetimin insanlar ve toplum üzerindeki etkilerini anlatan, geriliğe karşı çıkan bir romandır. Değişik ve kendine özgü bir kurgu ile toplumsal gelişim ve değişim ortaya konulmuştur. ‘Hiçbir zaman gerçekleşmemesini dilediğimiz bir ütopya’nın romanıdır. Nevra Bucak, romanında düşündürücü bir konuyu ortaya koymuştur. Sahra’ya da aynı olguları ortaya koyan roman yazdırması ilginç bir kurgu olarak düşünülebilir.” (Muzaffer Uyguner)

ESERLERİ:

ROMAN: Issız Kadınlar (1989), Aşkın Kutupları (1990), Son Güneşin Çocukları (bilim kurgu, 1994), Mevsimler Farklıdır (1996), Kule (1999), Neslişah, Laledeki Gözyaşı (2007), Rufinia'dan Çifte Havuzlar'a (2010).

ÖYKÜ: Beyoğlu’nun Eski Ustaları (1994).

ÇOCUK ROMANI: Kızın Adı Candan (1990), Uzaylı Kız Tira (bilim kurgu, 1992).

HAKKINDA: Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), Tansu Bele / Aşka ve Müziğe Âşık Bir Yazar: Nevra Bucak - Tülay Ferah / Beyoğlu’nun Eski Ustaları Üzerine - Osman Şahin / Düşündürücü Bir Roman: Kule - Aytül Akal / Kızın Adı Nevra - Muzaffer Uyguner / Düşsel Bir Ülkenin Romanı (Cumhuriyet Kitap, 20.1.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör